x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Muncii: Casele de pensii, în imposibilitatea de a recalcula pensiile

Ministrul Muncii: Casele de pensii, în imposibilitatea de a recalcula pensiile

14 Ian 2021   •   22:40
Ministrul Muncii: Casele de pensii, în imposibilitatea de a recalcula pensiile

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a afirmat, astăzi, în exclusivitate la Antena3, că sistemul de pensii din România nu este pregătit pentru o eventuală recalculare a tuturor pensiilor. Ar fi vorba despre aproape 5 milioane de pensii, fapt care ar pune la grea încercare casele de pensii.

"În preajma momentelor electorale s-a vorbit foarte mult despre o iluzie și anume acea majoraere de 40% care, de fapt, pe fond, trăgând linie acum, arată în continuare că mulți politicieni au vândut iluzii deșarte, pentru că acea majorare de 40% este pe o lege publicată în anul 2019, dar gândită să să intre în vigoare la 1 septembrie 2021 pentru a pregăti întregul sistem de pensii cu recalcularea a aproximativ 4,9 milioane de pensii. Păi, 4,9 milioane de pensii nu pot fi recalculate de azi pe mâine.

Și, de altfel, acea lege prevedea o perioadă în care se actualizau toate pensiile, deci practic se pregăteau dosarele, ca după aceea să se aplice o nouă formulă. Dar, pentru a pregăti toate dosarele, aproximativ 6.000 de dosare pe fiecare casă de pensii, aveam nevoie de aproximativ 1.000 de oameni în plus în sistemul caselor de pensii, plus echipamente și softuri care să facă compatibile bazele de date", a spus Raluca Turcan în emisiunea „Punctul de întâlnire”, moderată de Radu Tudor.

Florin Cîţu anunţă că pensiile nu se măresc după decizia CCR

Miercuri, premierul Florin Cîţu a anun'țat că pensiilor nu vor creşte cu 40%, aşa cum prevede legea.

 ”România nu şi-a permis anul trecut, nu-şi permite din în 2021 acest lucru(mărirea pensiilor - n.red.). În acest moment legea merge la promulgare la domnul preşedinte, care are două variante: să o trimită la reexaminare în Parlamentul României sau să o promulge. Vom vedea care va fi varianta.

Guvernul şi coaliţia şi-au asumat un calendar de creştere a pensiilor, vom creşte pensiile, dar pe calendarul pe care noi l-am asumat. Asta e varianta pe care mergem noi”, a declarat premierul Florin Cîţu.

”Este o creştere a punctului de pensie în condiţiile economice actuale. Anul trecut nu au fost multe ţări care au crescut pensiile. Noi am crescut pensiile cu 14%. Acel 14% înseamnă efort suplimentar anul acesta de 9 miliarde de lei. Mai mult, România anul trecut a fost ţara care a crescut salariile în sectorul bugetar cu aproape 8%, în timp ce media în UE a fost în jur de 2%.

Eforturile făcute anul trecut au fost foarte mari şi se văd şi anul acesta.

Având în vedere că inflaţia a scăzut constant, înseamnă că puterea de cumpărare a crescut”, a mai declarat Cîţu.

CCR: Creşterea pensiilor cu 40% este constituţională!

Curtea Constituțională a decis că majorarea cu 40 de procente a pensiilor este constituțională. Magistrații au respins astfel sesizarea Guvernului, ceea ce înseamnă că Executivul este obligat acum să găsească sursa de finanțare pentru majorare.

×
Subiecte în articol: Raluca Turcan