x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ultima analiza - A murit Silviu Brucan

Ultima analiza - A murit Silviu Brucan

15 Sep 2006   •   00:00
Ultima analiza - A murit Silviu Brucan

Silviu Brucan a murit aseara, la ora 22:50, in urma unui stop cardio-respirator. Medicii de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti au incercat zadarnic timp de 20 de minute sa-l readuca la viata prin manevre de resuscitare. "Desi pacientului i s-a asigurat suportul maximal al functiilor vitale, starea generala s-a deteriorat progresiv, pacientul facand stop cardio-respirator sub ventilatie mecanica", a declarat pentru Mediafax doctorul Ana Maria Trandafir, purtatorul de cuvant al spitalului.

OPERATIE. La 3 septembrie, Silviu Brucan a fost supus unei interventii chirurgicale de mare risc, care a durat aproximativ sapte ore. Politologul fusese diagnosticat cu anevrism al aortei abdominale infrarenale in expansiune cu iminenta de ruptura. In urma operatiei, lui Brucan i s-a instalat o proteza aortica in zona afectata. Anevrismul lui Brucan avea initial sase centimetri, insa zona afectata a fost mult mai mare. Totodata, anevrismul era rupt si invadase un muschi din vecinatate, ceea ce a constituit un factor de risc suplimentar. In cursul zilei de ieri, Silviu Brucan a fost reintubat, pentru a i se asigura suportul respirator si medicamentos.

OPOZANT. Silviu Brucan s-a nascut la 18 ianuarie 1916, in Bucuresti. A fost unul dintre personajele-cheie din decembrie 1989, dupa ce in luna martie a acelui an a semnat "Scrisoarea celor sase", alaturi de alti fosti inalti demnitari ai PCR, prin care condamna regimul Ceausescu. Dupa transmiterea scrisorii de BBC, Brucan a fost anchetat de Securitate si a avut domiciliu fortat in cartierul bucurestean Damaroaia. Intre 1944 si 1955, Silviu Brucan a condus cotidianul Scinteia. Ulterior a fost numit, in 1955, ambasadorul Romaniei in SUA, apoi, intre 1959 si 1962, a ocupat postul de ambasador la ONU.

×
Subiecte în articol: observator silviu brucan silviu brucan