x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Valica Gorea, detectivul nuclear

Valica Gorea, detectivul nuclear

03 Apr 2005   •   00:00

In lungul sir al intoxicarilor la care a fost supusa presa in ultimele zile, s-a strecurat (se putea altfel?) si un inalt oficial guvernamental.



  • de NICU AMURARITEI, ELIZA POPA

  • DIN CASA. Seful Agentiei Nucleare, fost angajat al lui Omar
    Valica Gorea pe numele sau, actual presedinte al Agentiei Nucleare Romane, s-a trezit vorbind neintrebat si a emis, solemn, ipoteza conform careia rapirea celor trei jurnalisti in Irak a fost orchestrata din Romania, "poate chiar cu acordul lor". El chiar a lucrat cu Omar Hayssam, in calitatea sa de director al Bucovina Mineral Water, dar sustine doar ca "am avut de-a face cu el o anumita perioada".

    BOND. JAMES BOND. Jocul de-a detectivul al sefului Agentiei Nucleare, care, intre altele, ar trebui sa vegheze la functionarea la parametri optimi a industriei de profil, a continuat. El a catalogat drept "foarte interesant" si faptul ca senatorul PSD Vasile Ion, tatal ziaristei Marie Jeanne Ion, nu a avut nici o reactie vizavi de rapirea fiicei sale, spre deosebire de familiile celorlalti doi jurnalisti. Asta, in ciuda faptului ca o tara intreaga l-a auzit la telefon, in direct la B1 TV, pe senator, care a reactionat solicitand public discretie si respectarea durerii celor trei familii.

    SCENARIU. "Ceea ce se imtampla cu filmul care a fost dat la Al-Jazeera, cu pozele care apar tot timpul din diverse surse necunoscute nu este o chestiune obisnuita. Au fost rapiti o gramada de ziaristi pana acum de organizatii teroriste cunoscute, care, si-au asumat rapirea si care au pus conditii. Or in momentul de fata nu stim cine i-a rapit pe ziaristii romani. Stim doar ca apar in niste poze si iarasi mi se pare foarte curios daca ceilalti care au fost rapiti sau chiar decapitati apareau in niste locatii sinistre, astia au in spate niste decoruri parca ar fi intr-un studio de cinema. Este si acesta un lucru care spune ceva. Teroristii aia sunt imbracati in haine de foarte buna calitate, deci nu arata a luptatori de gherila sau ceva de genul acesta, si atunci revin la ideea ca am senzatia, si probabil asta va fi si finalul acestei povesti, ca rapirea a fost orchestrata poate chiar cu acordul ziaristilor. Ceea ce se citeste pe figurile lor din fotografii si din film nu este teroare, nu este groaza, nu arata rau, nu au fost batuti, nu au fost umiliti. Ei par foarte linistiti, ca si cum ar juca o piesa de teatru, asa mi se pare mie. Este o chestiune interesanta."

    EXPERIENTA PROPRIE. Gorea a rememorat experienta nefericita pe care a petrecut-o, in anul 1994, in Lagos (Nigeria), cand a fost inselat, fiind atras de o presupusa mostenire, de 33 de milioane de dolari, pe care i-ar fi lasat-o un om de afaceri neamt prieten al tatalui sau. "In momentul in care mi s-au luat pasaportul si biletul de avion, eram terorizat de groaza, desi am foarte multa experienta de viata. Eram terorizat de groaza pentru ca, si nu doresc nimanui sa simta aia, sa fii in tara straina fara pasaport, fara bani, fara bilet de avion, te simti un nimeni, nu mai existi. Iti pui probleme despre identitatea ta", a precizat Gorea. El a pierdut atunci 3.800 dolari si a trait clipe de cosmar. Guvernul a reactionat intr-un final, anuntand ca afirmatiile lui Gorea sunt "niste pareri personale", nereprezentand un punct de vedere oficial, de parca pe numitul Valica l-ar fi intrebat cineva de sanatate daca n-ar fi fost ditamai demnitarul. In consecinta, premierul a solicitat reprezentantilor autoritatilor statului sa se abtina de la orice declaratii si speculatii pe aceasta tema. "Numai Purtatorul de Cuvant al celulei de criza constituita sub coordonarea Presedintelui Romaniei este singura sursa de informatii si de pozitii oficiale privind acest caz", precizeaza comunicatul guvernamental.

    ×
    Subiecte în articol: observator