x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Mediului: Organizarea de sesiuni propriu-zise de vânătoare în România de către firme este ilegală

Ministerul Mediului: Organizarea de sesiuni propriu-zise de vânătoare în România de către firme este ilegală

31 Iul 2013   •   19:53
Ministerul Mediului: Organizarea de sesiuni propriu-zise de vânătoare în România de către firme este ilegală
Sursa foto: INTACT IMAGES/Cornel Putan

Organizarea de sesiuni de vânătoare în România de către firme româneşti sau străine este ilegală, dreptul legal al acestora fiind doar de a intermedia relaţiile dintre vânători şi gestionarul fondului cinegetic, a menţionat, miercuri, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC), ca răspuns la informaţiile apărute în mass-media, conform cărora "o firmă de vânătoare din Scoţia organizează excursii tematice în România în care participanţilor li se garantează uciderea unui urs brun", informează agerpres.ro.

"Firmele româneşti sau străine care postează anunţuri privind organizarea de sesiuni de vânătoare în România nu au dreptul legal de a organiza acţiuni propriu-zise de vânătoare, ci doar de a intermedia relaţiile dintre vânători şi gestionarul fondului cinegetic. Aceste firme nu sunt autorizate pentru a desfăşura acţiuni de vânătoare şi nu pot primi avize în acest sens din partea autorităţilor române, întrucât singurii care au toate drepturile şi responsabilităţile pentru desfăşurarea acţiunilor de vânătoare sunt persoanele juridice române care au în gestiune fonduri cinegetice de vânătoare", a explicat ministerul de resort.

Potrivit sursei citate, în România, la fel ca în majoritatea statelor civilizate, "vânătoarea reprezintă o activitate tradiţională care, în ultimul secol, se desfăşoară raţional, în scopul menţinerii echilibrului dintre speciile de vânat şi mediul acestora".

"Calitatea de gestionar al faunei cinegetice asigură dreptul de practicare a vânătorii numai pentru speciile de faună admise la vânătoare, doar în cadrul cotelor de recoltă şi cu respectarea reglementărilor speciale privind organizarea şi practicarea vânătorii. Recoltarea speciilor la care vânătoarea este interzisă se aprobă, în situaţii de excepţie, prin derogare de la lege, de către Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice", se notează în informarea Ministerului Mediului.

Directiva Consiliului 92/43/EEC privind Conservarea Habitatelor Naturale şi a Faunei şi Florei Sălbatice (Directiva Habitate) este una din reglementările de bază pentru protecţia naturii în ţările Uniunii Europene.

Ţările membre ale Uniunii Europene trebuie să armonizeze prevederile naţionale legale în concordanţă cu aceste Directive, ursul, lupul, râsul şi pisica sălbatică fiind menţionate în anexa II a Directivei, care include specii de faună şi floră salbatică de interes comunitar, a căror conservare necesită declararea de Arii Speciale de Conservare - SAC - formând reţeaua ecologică Natura 2000.

De asemenea, aceste specii sunt listate în Anexa IV a OUG nr. 57/2007 ca specii de interes comunitar care necesită protecţie strictă şi a căror capturare, ucidere şi disturbare este interzisă. Comerţul este interzis prin Regulamentul Comunităţii Europene nr. 338/97, privind protecţia speciilor de faună şi floră sălbatică, prin reglementarea comercializării acestora.

O postare pe un site de socializare privind vânătoarea de urşi bruni în România "cu trofeul garantat" a atras, miercuri, numeroase comentarii din partea românilor, aceştia declarându-se indignaţi că acest lucru este posibil, deşi există interdicţii legale.

Pe Facebook s-a semnalat existenţa unei oferte de vânătoare de urşi bruni pentru 4.500 de euro, preţ în care este inclusă şi cazarea, transportul, asigurarea şi permisul de vânătoare, postată de George Richmond Elliott, de la Hunting and Sporting Scotland Ltd.

Potrivit site-urilor mai multor televiziuni de ştiri, o româncă i-a scris scoţianului, iar răspunsul pe care susţine că l-a primit a fost următorul:

"Da, vom ucide toţi urşii voştri, toate păsările voastre din Delta Dunării, toţi cocoşii de munte, toţi mistreţii şi toţi cerbii. Sunteţi o ţară ieftină, cu conducători ieftini, politicieni corupţi şi asta meritaţi".

Efectivele naţionale de urşi, lupi, râşi şi pisici sălbatice, estimate pentru 2013, în România, se apropie de 22.000 de exemplare, peste jumătate din total aparţinând speciei pisica sălbatică, iar peste 6.000 speciei urs brun, reiese din datele oficiale remise, miercuri, de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, care au la bază concluziile unui raport întocmit de către Fundaţia Carpaţi, Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice şi Universitatea "Transilvania" din Braşov - Facultatea de Silvicultură şi Exploatări Forestiere.

Din raport reiese faptul că, strict pe speciile analizate, populaţia de urşi bruni din pădurile României este estimată, în 2013, la 6.166 de exemplare, iar cea de lupi la 2.716 exemplare. De asemenea, în acest an efectivele de râs ar putea ajunge la 1.317 exemplare, în timp ce specia pisica sălbatică numără 11.750 exemplare.  

×