x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Verdict final: ÎPS Pimen, TURNĂTOR la Securitate

Verdict final: ÎPS Pimen, TURNĂTOR la Securitate

23 Oct 2012   •   13:44
Verdict final: ÎPS Pimen, TURNĂTOR la Securitate
Sursa foto: Gabriela Dobos/Intact Images

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, astăzi, că arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, a colaborat cu Securitatea, menţinând astfel hotărârile instanţelor inferioare. Magistraţii instanţei supreme au respins recursul ÎPS Pimen la decizia Curţii de Apel Bucureşti, iar hotărârea este definitivă.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) au respins pe 16 martie 2011 contestaţia arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, la decizia privind colaborarea cu Securitatea dată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

CAB a luat în discuţie pe fond contestaţia ÎPS Pimen, după ce ÎCCJ a decis rejudecarea acestui proces, informează Agerpres. Conform Deciziei CNSAS 3.370 din 9 octombrie 2007, Vasile Zainea (IPS Pimen Zainea) este titularul dosarelor SIE 40160 şi I 993, iar potrivit celor consemnate în aceste dosare, "a fost utilizat ca informator de IJ Suceava sub numele conspirativ Sidorovici în perioada 1975-1977".

În documentul citat, se arăta că "în perioada cât a funcţionat la Putna, a fost folosit uneori de organe în culegerea de informaţii despre unele elemente străine ce vizitau sau erau cazate la mănăstire" şi că datele obţinute le furniza verbal.

"După venirea sa la Suceava a fost atras şi mai mult la colaborare, iar informaţiile ce le obţinea le furnizează în scris, deşi nu este înregistrat la noi ca sursă", se preciza în dosarul SIE 40160.

În decizia CNSAS se mai arăta că, după întoarcerea de la o specializare în Republica Federală Germania, la 30 iunie 1977, Vasile Zainea a fost înregistrat ca informator intern de DIE, cu scopul pregătirii lui "cu sarcini în exterior, având numele conspirativ Petru". "Anterior înregistrării ca informator intern, documentele confirmă preluarea titularului de serviciul de informaţii externe înainte de plecarea în RFG la sfârşitul anului 1976", se mai arăta în decizia CNSAS, unde se preciza că dosarul personal de informator DIE a fost deschis la 20 noiembrie 1976.

Totodată, se menţiona că, în iulie 1977, Vasile Zainea a fost inclus într-o delegaţie a Patriarhiei Române care s-a deplasat în "Galaxia" (denumirea conspirativă a SUA) pentru a acţiona în cadrul "Riposta 77".

În 22 ianuarie 1979, se propunea abandonarea informatorului întrucât acesta nu a reuşit să îndeplinească sarcinile informative cu care fusese trimis la Ierusalim, în Israel, revenind în ţară mult mai devreme din cauza imposibilităţii de adaptare la condiţiile climatice ale acelei zone. În urma unei aprobări a adjunctului ministrului de Interne, se propunea, în 28 februarie 1979, abandonarea informatorului Petru şi clasarea materialelor existente întrucât nu mai prezintă interes.

"În lipsa angajamentului, corelarea între numele real şi numele conspirative de colaborator, Sidorovici şi Petru, este realizată prin elemente de identificare a persoanei consemnate de ofiţeri în note şi rapoarte-data şi locul naşterii, numele părinţilor, profesia, loc de muncă", se mai arăta în decizia CNSAS.



×