x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator (VIDEO) PĂCĂLEALĂ EXTREMĂ pentru femei credule: Italianul bogat și frumos care are probleme cu banii. I-a dat 1,5 milioane de dolari!

(VIDEO) PĂCĂLEALĂ EXTREMĂ pentru femei credule: Italianul bogat și frumos care are probleme cu banii. I-a dat 1,5 milioane de dolari!

06 Mar 2015   •   16:59
(VIDEO) PĂCĂLEALĂ EXTREMĂ pentru femei credule: Italianul bogat și frumos care are probleme cu banii. I-a dat 1,5 milioane de dolari!
Sursa foto: (VIDEO) PĂCĂLEALĂ EXTREMĂ pentru femei credule: Italianul bogat și frumos care are probleme cu banii. I-a dat 1,5 milioane de dolari!

Cu toții am auzit de "scrisoarea nigeriană". Este cea mai cunoscută metodă de înșelătorie de pe internet și presupune două lucruri. Fie persoana ne cere ajutorul, spunând că a rămas blocată prin Nigeria, fie suntem înștiințați că am câștigat milioane milioane și trebuie să plătim o taxă de câteva sute de dolari ca să intrăm în posesia premiului. Ei bine, un nigerian a combinat cel puțin trei tipuri de păcăleli, reușind să convingă o femeie să-i trimită aproape 1,5 milioane de dolari.

Întinderea capcanei

Bărbatul se înscrie pe cât mai multe site-uri de socializare și de on-line dating (matrimoniale). Face rost de fotografii cu bărbați care arată fizic foarte bine și clocește o descriere care să atragă ori prin simplitatea prezentării, ori prin complexitatea ei. Astfel, atinge două segmente de femei, două extreme. Cele care își doresc un bărbat simplu și direct sau cele care caută un artist, un visător. În general, reprezentantele feminine a celor două extreme nu se mulțumesc cu altceva, dar au dificultăți în a-și găsi parteneri exact pe gustul lor. Profilul bărbătesc de mijloc de tipul "câte puțin din fiecare și așteptări medii" este destul de comun și nu prezintă o greutate în a-l găsi în viața de zi cu zi, deci nici interes.

De cele mai multe ori, victima va căuta, va găsi și va contacta de una singură profilul capcană, tatonând terenul. Acum, bărbatul nu mai are de făcut decât să verifice activitatea victimei pentru a identifica informații care-i pot aduce avantaje. Ce fel de flori îi plac, ce cărți citește, unde-și petrece vacanțele, cu cine și așa mai departe. Abia apoi, după ce și-a construit o bază de date, trece la fapte.

Conversația on-line

În ceea ce privește conversația on-line, se poate identifica ușor un tip comportamental din partea celui care vrea să te păcălească. Acesta este faceristul cu probleme financiare, dar cu suficient timp pentru conversații siropoase. Astfel, primul lucru pe care îl va spune despre tine este un compliment, indiferent de context, subiect sau fizicul tău. Având în vedere că nu te cunoaște, se va folosi de lucruri mărunte, dar ușor identificable ca și clișee. De exemplu, în cazul lui Sarah (subiectul în cauză), în ciuda aspectului fizic, ea fiind supraponderală spre obeză, bărbatul i-a spus "că are un zâmbet cald" și că transmite "blândețe". Lucruri care, pentru o femeie complexată de greutatea ei, reprezintă dovezi că bărbatul nu pune accent pe aspectul fizic. Alte clișee includ comparații cu flori, animăluțe drăgălașe, trimiteri spre poezii, actori sau filme de dragoste.

Conversația telefonică

Pentru că majoritatea femeilor se aprind repede la astfel de discuții online, mai ales dacă nu au fost complimentate o lungă perioadă de timp, sau, în cazul lui Sarah, trecerea prin neplăcuta experiență a celui de-al doilea divorț, ea va dori să obțină o confirmare verbală a interlocutorului. Astfel, cel mai probabil, bărbatul va intui că ea va fi cea care îi va cere numărul de telefon și va avea pregătit un număr special în acest sens, dar și un prieten sau doi care să îl ajute în discuția cu femeia. În cazul lui Sarah, "italianul" bogat și frumos își schimba constant vocea în discuțiile telefonice, însă motiva că e răcit, răgușit, etc. În discuțiile telefonice, bărbatul este foarte drăguț, amuzant, chiar poetic în unele cazuri. De exemplu, Sarah auzea frecvent replici de genul: "ce mai face floarea mea, regina mea, prințesa mea", era întrebată despre ce a făcut în ziua respectivă, discuția fiind dusă aproape exclusiv către ea și cât mai puțin către el, situația financiară dificilă a bărbatului fiind adusă în discuție, dar acesta nu insistă asupra ei. Astfel, bărbatul expunea o zonă conflictuală la nivel personal, o vulnerabilitate pe care victima trebuie să o țină minte și să vrea la un moment dat să participe la rezolvarea ei.

Dezvoltarea legăturii și transformarea vulnerabilității în prioritate

Acum, legătura dintre escroc și victimă este solidă, discuțiile online au loc zilnic și pe perioade îndelungate, cele telefonice durează chiar și ore. Se fac promisiuni, de ambele părți, poate chiar declarații de dragoste și ambii interlocutori își vor proiecta dorințele în speranța unei întâlniri față în față. Dacă femeia își va manifesta repetat disponibilitatea în acest sens, escrocul va face și el acest lucru, însă va invoca situația financiară complicată și distanța prea mare care stă în calea dragostei lor. Femeia, ca și în cazul lui Sarah, va dori să se implice activ la rezolvarea situației. În acest moment bărbatul va încerca să ofere o autenticitate situației sale, folosindu-se de cele mai multe ori de mass-media. Numele escrocului va fi ales de la început și va fi similar cu cel al unui afacerist cu probleme financiare, despre care au scris ziarele sau site-urile din țara respectivă, chiar internaționale. Escrocul va oferi victimei sale știri sau informații privind persoana de al cărei nume se folosește și se va victimiza, pretinzând un abuz din partea autorităților țării în care se află. Astfel, situația financiară problematică prezentată la început va deveni principalul motiv pentru care cei doi nu se pot întâlni, principalul obstacol în calea unei iubiri sincere și puternice. În cazul lui Sarah, rețeta a fost urmată pas cu pas, escrocul invocând exact o astfel de problemă. Averea i-ar fi fost sechestrată pe nedrept, statul nigerian i-ar fi respins viza pentru Statele Unite și, în ultimă instanță, ar fi fost arestat fără să aibă vreo vină.

Femeia rezolvă problema

În acest penultim pas, escrocul pune victima într-o situație extremă, din care fără ajutorul ei financiar nu se poate ieși. Evident,  bănuiala de înșelăciune persistă, așa că victima va căuta să se informeze din alte surse despre situația iubitului său. Evident, va fi inundată cu informații false în acest sens, care să confirme povestea escrocului, de la oameni care participă la înșelăciune. Pretinși avocați ai acestuia, prieteni, chiar și așa ziși preprezentanți ai autorităților. Crezând că situația este reală, dacă dispune de o situație financiară bună, femeia va dori să-și salveze iubitul. În cazul lui Sarah, exact asta s-a întamplat. I-a trimis escrocului bani pentru avocați, cartele de telefon, hotel, bilete de avion și pentru orice l-ar fi ajutat să scape de problemă.  Pentru că sumele de bani vin în continuare, escrocul inventează situații complicate, care să ducă spre scopul suprem. O sumă de bani uriașă, care să-i asigure traiul pe câțiva ani, un "tun" cât mai mare.

Dragostea e oarbă. Deznodământul

"M-au arestat. Suntem terminați. Abia mi-am cunoscut viitoarea soție și iată cum soarta ne-a dat lovitura finală. Am nevoie de 500.000 de dolari pentru cauțiune. N-am de unde să scot acum banii ăștia, deci nu mai există nicio șansă, m-au înfrânt. Ne vom întâlni în altă viață, dragostea mea", a fost ultimul mesaj primit de Sarah de la escroc. Femeia a vândut un bloc de apartamente pe care îl avea în proprietate și-l oferea spre închiriere, a făcut rost de suma repectivă și i-a trimis-o "avocatului" escrocului. Evident, n-a mai auzit nimic de el de atunci. În total, Sarah i-a trimis escrocului aproape un milion și jumătate de dolari. Înșelătoria a fost atât de bine pusă în practică, încât Sarah a apelat la show-ul de televiziune Dr. Phill, ca s-o ajute să-și întâlnească iubitul.  Sarah este acum convinsă că bărbatul cu care a stat de vorbă atâtea luni de zile o iubește sincer și vrea să o ia de nevastă. Femeia vrea acum să meargă în Nigeria, să-l salveze.




×