x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea probabilă 11 martie 2009

Vremea probabilă 11 martie 2009

de Dan Panaitescu    |    11 Mar 2009   •   00:00

În altitudine, circulaţia aerului a fost intensă în zona geografică a României, circulaţie orientată dinspre nord-vest către sud-est. Sistemul noros aflat pe această direcţie de circulaţie a determinat în noaptea de luni spre marţi înnorări şi precipitaţii în zonele situate în interiorul arcului carpatic, apoi, reuşind să treacă munţii, şi în Oltenia şi în Muntenia.



În acest fel s-au creat condiţii de ascendenţă a aerului mai cald din apropierea suprafeţei pământului. În plus, continuarea deplasării mai la sud de ţara noastră nu a fost posibilă datorită Munţilor Balcani. Ca urmare, în bazinul carpato-balcanic s-a format un ciclon care va fi în deplasare spre zona bazinului vestic, apoi a celui central al Mării Negre. Şi alte extremităţi frontale (împreună cu o parte din sistemele noroase aferente) vor evolua pe aceeaşi direcţie de circulaţie şi, cel puţin în zonele situate în interiorul arcului carpatic, înnorările se vor menţine şi vor mai fi precipitaţii în general slabe cantitativ, dar pe arii mai extinse decât în celelalte regiuni. Cum în altitudine temperatura aerului nu va fi prea ridicată sau va mai scădea, împrumutând din proprietăţile termice ale straturilor superioare ale atmosferei, precipitaţiile vor mai fi sub formă de lapoviţă şi de ninsoare, în principal la munte, dar şi în zonele mai joase, unde se vor înregistra averse. (meteorolog Romica Jurca)

BUCUREŞTI


Centru:
       max.: 13°C     min.: 2°C
Periferie:     max.: 12°C    min.: 1°C

Azi (miercuri):

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în partea a doua a zilei şi în cursul nopţii. Vântul va sufla slab până la moderat. Presiunea atmosferică va scădea uşor faţă de intervalul precedent.

Mâine (joi):

Cerul va fi temporar noros, favorabil trecător ploii slabe. Vântul va sufla slab până la moderat. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii semnificative. Maxima: 12°C; minima: 1°C.

Poimâine (vineri):

Cerul va fi mai mult noros şi temporar va ploua slab. Vântul va sufla slab până la moderat. Maxima: 10°C; minima: 0°C.

LA MUNTE


Azi (miercuri):

Cerul va fi mai mult noros. Mai ales în cursul serii şi al nopţii va ninge local, îndeosebi în Carpaţii Occidentali şi nordul Carpaţilor Orientali. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative faţă de ziua precedentă, tendinţa fiind de uşoară creştere.

Mâine (joi):

Cerul va fi mai mult noros şi temporar, pe arii relativ extinse, vor cădea precipitaţii predominant sub formă de ninsoare. Vântul va sufla slab până la moderat, cu unele intensificări în zona înaltă. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative faţă de ziua precedentă.

Poimâine (vineri):
Cerul va fi mai mult noros şi local va ninge. Vântul va sufla slab până la moderat, cu unele intensificări în zona înaltă. Temperatura aerului nu va avea modificări majore, tendinţa fiind de scădere uşoară faţă de intervalul precedent.

METEO EXTREM


Peninsula Scandinavă este bătută astăzi de vânturi şi de ninsori. În Finlanda şi Suedia întâlnim atenţionare cod galben pentru ninsoare, iar în Norvegia una pentru intensificări puternice ale vântului. Grecia este din nou sub ameninţarea descărcărilor electrice, pentru care există o atenţionare cod galben. Italia are şi ea parte de două coduri galbene: unul pentru vânt puternic, iar cealaltă pentu ploi abundente. Austria şi Slovenia sunt singurele două ţări cu avertizări cod portocaliu, prima pentru ninsoare, iar cea din urmă pentru risc crescut de avalanşă.

PROGNOZA ÎN EUROPA


În Peninsula Iberică, vremea se va menţine predominant frumoasă. În restul continentului, cerul va fi mai mult noros. Vor cădea precipitaţii, mai ales sub formă de ploaie în Peninsula Italică, vestul Peninsulei Balcanice, ţările centrale şi izolat în nord-vestul Arhipelagului Britanic şi îndeosebi sub formă de ninsoare în nord şi nord-est, dar şi în zonele montane înalte. Vântul va prezenta intensificări în regiunile centrale, precum şi în nord-vestul extrem, unde va amplifica senzaţia de frig acolo unde ea este prezentă. Temperatura aerului va creşte uşor în extremitatea de vest a continentului, iar în rest nu se va modifica semnificativ, majoritatea valorilor maxime urmând a fi foarte apropiate de cele înregistrate în intervalul precedent de prognoză. În zonele joase din est-sud-est, în primele ore ale dimineţii va fi ceaţă, dar pe arii restrânse. (meteorolog Adrian Boariu)

×
Subiecte în articol: cerul vantul meteo