x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea probabilă 26 ianuarie 2009

Vremea probabilă 26 ianuarie 2009

de Dan Panaitescu    |    26 Ian 2009   •   00:00

Circulaţia dominant sudică a favorizat transportul de aer cald şi umed de origine mediteraneană. Ca urmare, vremea a fost în general închisă şi ploioasă în cea mai mare parte a ţării, cu maxime termice pozitive care au urcat până la 16°C la Olteniţa, Călăraşi şi Feteşti şi minime uşor negative în zona depresionară din estul Transilvaniei, dar şi valori pozitive care au atins 6°C în judeţul Mehedinţi şi la Mangalia.



Pe lângă ploi (la munte – lapoviţă şi ninsoare), în zonele depresionare şi de câmpie, pe arii relativ restrânse s-a semnalat ceaţă spre dimineaţă şi în primele ore ale zilei de ieri. Astăzi, cerul va fi mai mult acoperit în regiunile estice şi sud-estice, unde va ploua, aria ploilor fiind în restrângere spre est datorită deplasării forţate a nucleului ciclonic, iar în spatele frontului, nebulozitatea va fi în diminuare. După o scurtă pauză, un alt front atmosferic, tot dinspre Marea Mediterană, va aduce alte ploi, mai frecvente mâine în vest şi sud-vest, iar poimâine, cu precădere în sudul ţării. În aceste zile, aspectul schimbător al vremii, pe fond termic cald, va fi caracteristic mai mult primăverii, cu ploi, care izolat pot fi mai însemnate.
  • meteorolog Doina Mărăşoiu


La munte

AZI (LUNI):
În cursul zilei, cerul va fi mai mult noros şi pe arii relativ extinse, în Carpaţii Meridionali şi Orientali, vor cădea precipitaţii mixte, iar la altitudini mai mari de 1.800 m vor predomina ninsorile. Noaptea, înnorările vor fi temporare, iar pe văi şi în depresiuni se va forma ceaţă. Vântul va sufla slab şi moderat. Valorile termice se vor menţine mai ridicate .
MÂINE (MARŢI):
Valorile de temperatură vor fi mai ridicate decât în mod obişnuit pentru sfârşitul lunii ianuarie. Cerul se va înnora treptat, iar în a doua parte a intervalului vor cădea precipitaţii mixte în Carpaţii Occidentali şi în vestul Carpaţilor Meridionali. Vântul va sufla slab până la moderat.
POIMÂINE (MIERCURI):
Cerul va fi mai mult noros şi pe arii relativ extinse vor fi precipitaţii mixte. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului nu va avea variaţii importante, vremea rămânând caldă.


Bucureşti

Centru:      max.: 80C    min.: 10C
Periferie:     max.: 70C   min.: 00C
AZI (LUNI):
Vremea va fi caldă pentru această dată. Vor mai fi înnorări cu deosebire în cursul zilei, când va mai ploua. Vântul va sufla în general moderat. Noaptea vor fi condiţii de ceaţă.
MÂINE (MARŢI):
Cerul va fi temporar noros şi spre sfârşitul intervalului vor fi condiţii de ploaie. Vântul va sufla slab până la moderat. Maxima: 11°C; minima: 3°C.
POIMÂINE (MIERCURI):
Cerul va fi temporar noros şi va ploua sub formă de aversă. Vântul va sufla slab până la moderat. Maxima: 12°C; minima: 4°C.


Presiunea atmosferică

Presiunea atmosferică reprezintă forţa exercitată de aerul atmosferic pe unitatea de suprafaţă. Aceasta se măsoară cu ajutorul barometrului, iar înălţimea coloanei de mercur a acesteia variază în strânsă legătură cu starea vremii. Presiunea atmosferică normală este de aproximativ 760 mm Hg.
AZI (LUNI):
Presiunea atmosferică va creşte uşor şi treptat de la valori în jur de 741 mm Hg până la valori de 750-751 mm Hg.
MÂINE (MARŢI):
Presiunea atmosferică va începe să scadă uşor de la valori în jur de 750 mm Hg până la valori de 745-746 mm Hg.


Prognoza în Europa

Cerul va fi mai mult noros în cea mai mare parte a Europei. Va ploua pe arii extinse, neînsemnat cantitativ în ţările riverane Mării Negre şi în bazinul central al Mării Mediterane. Ploile se vor semnala pe arii mai extinse şi vor fi mai importante cantitativ în Franţa, Italia şi în vestul Peninsulei Balcanice. În restul continentului, precipitaţiile se vor semnala pe arii mai restrânse şi în general slabe, sub formă de ploaie în regiunile vestice şi sud-vestice şi mai ales sub formă de ninsoare în cele nordice şi nord-estice. Vântul va prezenta intensificări în vestul, sud-vestul şi sudul continentului. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative, tendinţa fiind de uşoară scădere în ţările nordice. Aproape toate valorile maxime nu vor fi de iarnă, ci tot de primăvară. Mai ales în centru şi est, izolat se va semnala ceaţă.
  • meteorolog Mihăiţă Hustiu

×
Subiecte în articol: cerul vantul meteo