x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vremea probabilă 4 februarie 2009

Vremea probabilă 4 februarie 2009

de Dan Panaitescu    |    04 Feb 2009   •   00:00

În ţara noastră, regimul termic s-a mai ameliorat ieri, dar nu spectaculos, din motive de cer mai mult no-ros şi precipitaţii sub formă de burniţă şi ploaie, dar şi lapoviţă şi ninsoare. În estul Transilvaniei şi în Moldova s-a produs polei.



Creşterea de temperatură va continua şi va ajunge la valori de primăvară. În sudul ţării vor fi maxime de peste 15°C... 16°C, iar ploile, deocamdată slabe cantitativ, vor fi pe arii ceva mai extinse în jumătatea de vest şi în centru şi mai restrânse în rest. Tot ploile vor fi dominante şi la munte, unde stratul de zăpadă va fi în diminuare ca urmare a topirii, dar şi a tasării. În zonele montane înalte vor mai fi şi intensificări de vânt care vor creşte pericolul de avalanşe. Ploile vor fi determinate de extremităţi frontale dinspre Marea Mediterană, care evoluează mai întâi deasupra regiunilor sud-vestice şi de sud, apoi a celor de răsărit şi părăsesc zona geografică a României. Totuşi, în Câmpia Panonică vor fi şi pătrunderi uşor mai reci în apropierea suprafeţei solului. Doar izolat, cel mai probabil în spaţiul cuprins între nordul Olteniei, Masivul Retezat-Godeanu şi jumătatea de sud a Munţilor Apuseni, cantităţile de apă ar putea atinge 15-20 l/mp. (meteorolog Romica Jurca)

BUCUREŞTI


Centru:        max.: 12°C     min.: 4°C
Periferie:     max.: 11°C    min.: 2°C

Azi (miercuri):
Vremea se va încălzi. Cerul va fi mai mult noros, favorabil ploii slabe. Vântul va sufla slab până la moderat. Presiunea atmosferică va mai coborî uşor ziua.

Mâine (joi):
Vremea va fi caldă pentru această data. Cerul va fi variabil, iar dimineaţa şi noaptea vor fi condiţii de ceaţă. Vântul va sufla slab şi moderat. Maxima: 15°C; minima: 1°C.

Poimâine (vineri):

Vremea se va menţine caldă pentru această dată. Cerul va fi variabil, iar dimineaţa şi noaptea vor fi condiţii de ceaţă. Vântul va sufla în general slab. Maxima: 15°C; minima: 4°C.

LA MUNTE


Azi (miercuri):
Cerul va fi mai mult noros şi va ploua slab cantitativ în Munţii Apuseni şi în Munţii Banatului. În restul zonei montane va ploua mai ales ziua, dar pe arii mai restrânse. La altitudini mai mari de 1.800 m precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Mâine (joi):
În Carpaţii Occidentali şi în nordul Carpaţilor Orientali cerul va fi temporar noros şi pe arii restrânse va ploua slab, iar la altitudini mai mari de 1.600 m vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. În restul zonei montane cerul va fi variabil, iar în depresiuni va fi ceaţă.

Poimâine (vineri):

Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în Carpaţii Occidentali, unde izolat va ploua slab. Vântul va avea unele intensificări. Temperatura aerului va continua să crească uşor, mai ales la valorile din cursul zilei. Dimineaţa şi noaptea, pe văi şi în depresiuni, pe arii restrânse va fi ceaţă.

PRESIUNEA ATMOSFERICĂ


Presiunea atmosferică reprezintă forţa exercitată de aerul atmosferic pe unitatea de suprafaţă. Aceasta se măsoară cu ajutorul barometrului, iar înălţimea coloanei de mercur a acesteia variază în strânsă legătură cu starea vremii. Presiunea atmosferică normală este de aproximativ 760 mm Hg.

Azi (miercuri):

Presiunea atmosferică va mai scădea uşor de la valori în jur de 747 mm Hg până la valori de 742-743 mm Hg.

Mâine (joi):
Presiunea atmosferică va creşte uşor de la valori în jur de 744 mm Hg până la valori de 748-749 mm Hg.

PROGNOZA ÎN EUROPA


Cerul va fi noros în cea mai mare parte a Europei. Vor fi precipitaţii sub formă de ploaie în sud-vest şi sud, iar pe arii mai restrânse vor fi mixte în ţările vestice şi ninsori în ţările nordice. Cantităţile de apă pot fi mai însemnate în Peninsula Iberică şi în spaţiul limitrof Mării Adriatice. În centru şi est local va fi ceaţă asociată cu burniţă sau fulguieli. Vântul va prezenta intensificări temporare în vest, nord-vest şi sud. Temperatura aerului va marca o creştere semnificativă în estul şi sud-estul continentului, iar în rest valorile termice vor fi comparabile cu cele din intervalul precedent. Vântul va fi slab până la moderat, dar pe alocuri va avea intensificări până la tare şi va bate în rafale în centrul, nordul şi vestul continentului. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii importante, valorile fiind unele normale. (meteorolog Romica Jurca)

×
Subiecte în articol: cerul meteo presiunea atmosferică