x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu, dat de gol de soţie

Traian Băsescu, dat de gol de soţie

de Aniela Nine    |    09 Dec 2010   •   14:50
Traian Băsescu, dat de gol de soţie
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

În interviul acordat televiziunii pu­blice miercuri seara, preşedintele Traian Băsescu, exprimându-şi sus­ţinerea pentru decizia Guvernului privind concediul maternal, a dat exemplul soţiei sale, care, a susţinut preşedintele, s-a întors la serviciu după 3 luni de la naşterea copilului, în ambele cazuri. „Soţia mea a fost neintegrată în câmpul muncii trei luni, la ambii copii”, a spus preşedintele la TVR.

Băsescu a mai spus că statul nu este în totalitate responsabil pentru copil şi că şi mama are partea ei de responsabilităţi. „Responsabilitatea este împărţită. Până la urmă, nu este statul responsabil total pentru copil. Şi mama are responsabilităţile ei şi în acelaşi timp rămâne şi cu responsabilităţi sociale importante, acelea de a se întoarce în câmpul muncii (…) În orice caz, în ultima vreme am observat că România nu mai are femei, are mămici. Şi nu mai are copii, are bebeluşi. Toată ţara asta a devenit o ţară de mămicuţe şi bebeluşi. Sunt femei care trebuie să aibă şansa reintegrării sociale după naştere şi veţi vedea că varianta dinamică va fi mult mai căutată de femei decât cea stati­că”, a mai spus preşedintele.

Declaraţia făcută de Traian Băsescu în privinţa reîntoarcerii soţiei sale în câmpul muncii la trei luni după naştere vine însă în totală contradicţie cu ceea ce afirma chiar Maria Băsescu, într-un interviu acordat în 1995 ziaristei Irina Corduneanu pentru revista „Ochiul soacrei”, interviu care a fost preluat acum câţiva ani în Libertatea. Vorbind despre familia sa, Maria Băsescu spunea că este casnică de 15 ani şi că, după naşterea fiicei sale, a ales să stea acasă căci copilul era mereu bolnav şi nu a putut să-l dea la creşă. „De 15 ani sunt casnică. Nu am fost aşa dintotdeauna.

Când m-a cunoscut soţul meu lucram în tu­rism, pe Litoral. Şi îmi plăcea foarte mult, pentru că totdeauna mi-a plăcut societatea, oamenii. Să fie mulţi oameni în jurul meu. Mai târziu am ajuns închisă între patru pereţi. Am stat foarte mult singură. E adevărat, la început am încercat să dau fetiţa la creşă, dar nu se adapta. Era mereu bolnavă şi nu mânca. Aşa că am rămas acasă. Singură”, povestea Maria Băsescu în interviul respectiv. Soţia preşedintelui mai vorbeşte şi despre „mentalitatea” care există în familia sa, potrivit căreia „femeia trebuie să stea la bucătărie”. Cum interviul a fost în 1995, în toamnă, rezultă că fiica la care se re­f­e­­rea Maria Băsescu era Elena Bă­ses­cu, care s-a născut pe data de 4 aprilie 1980. Soţia preşedintelui con­tra­zice astfel afirmaţiile făcute miercu­ri seara de preşedinte la televiziunea publică.

Informaţia privind reîntoarcerea soţiei sale la serviciu după 3 luni de la naşterea copilului nu este însă sin­gu­ra afirmaţie a preşedintelui pe care soţia sa, Maria Băsescu, o contrazi­ce. Într-un alt interviu, acordat de data aceasta în anul 2004 revistei „To­nica”, Maria Băsescu spune că, în perioada în care s-au născut fiicele sale, perioada de concediu maternal (pos­tnatal) era de doar două luni. Prin urmare, Maria Băsescu nu ar fi avut cum să se întoarcă la muncă după 3 luni, aşa cum a susţinut pre­şe­dintele, din moment ce legea îi per­mi­tea să stea cu copilul acasă doar două luni. „După ce am născut am de­cis să mă dedic fetelor. Pe vremea aceea era destul de greu, postnatalul în­semna doar două luni şi nu am avut ini­ma să le trimit de la doar câteva lu­ni la creşă. Am renunţat la serviciu şi de atunci m-am dedicat întru-to­tul familiei”, mărturiseşte Maria Bă­sescu. „Nu am motive să am multe re­grete în viaţă. Poate acum când sunt mai mult singură mi-ar fi prins bine o carieră profesională”, mai spu­nea în anul 2004 soţia lui Traian Băsescu.


Citiţi aici interviul dat de Maria Băsescu în anul 1995

×