x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică 25 de ani de la sfârşitul dominaţiei comuniste în Europa. 12 foşti şefi de stat, printre care Lech Walesa, la Bucureşti

25 de ani de la sfârşitul dominaţiei comuniste în Europa. 12 foşti şefi de stat, printre care Lech Walesa, la Bucureşti

20 Noi 2014   •   08:42
25 de ani de la sfârşitul dominaţiei comuniste în Europa. 12 foşti şefi de stat, printre care Lech Walesa, la Bucureşti

Foşti şefi de stat din Europa Centrală şi de Est vor fi prezenţi joi la Bucureşti pentru a lua parte la conferinţa internaţională "25 de ani de la prăbuşirea dictaturilor comuniste în Europa de Est: privind în urmă, privind înainte".

Potrivit Fundaţiei Române pentru Democraţie (FRD), fondată de fostul preşedinte Emil Constantinescu, organizatoarea conferinţei internaţionale, ce se va defăşura joi şi vineri, vor fi prezenţi la Palatul Parlamentului primii preşedinţi democraţi din Europa Centrală şi de Est şi personalităţi occidentale care au marcat perioada postcomunistă.

"Va avea loc un dialog, în cadrul unor mese rotunde, între liderii revoluţiilor anticomuniste şi ai tranziţiei spre democraţie cu generaţia născută în anii 1989-1990. La mesele rotunde vor participa, în calitate de chairmeni şi moderatori, importante personalităţi din mediul academic şi civic din întreaga lume", se arată într-un comunicat al FRD.

Emil Constantinescu a declarat marţi că în sesiunea inaugurală va fi prezentat mesajul lui Mihail Gorbaciov, prin intermediul consilierului său politic, va fi prezentă principesa Margareta iar prinţul Radu va prezenta mesajul regelui Mihai I adresat foştilor preşedinţi, premieri, parlamentari care vor participa la conferinţă.

Fostul şef al statului a menţionat că l-a invitat la conferinţă şi pe câştigătorul alegerilor prezidenţiale, Klaus Iohannis.

Cu ocazia conferinţei, la Palatul Parlamentului vor putea fi vizitate expoziţia filatelică '25 de ani de la Revoluţia română anticomunistă din 1989', realizată de Romfilatelia, expoziţia de documente şi fotografii 'Drumul României spre NATO. Punctul de cotitură: 1996-2000', realizată de Fundaţia Română pentru Democraţie şi expoziţia 'Represiunea comunistă în România 1945-1965: numitorul comun - moartea', realizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Vineri, după încheierea evenimentului, la ora 11,30, va avea loc o conferinţă de presă la Palatul Parlamentului.

De asemenea, Casa Regală a anunţat că, în onoarea participanţilor la conferinţă, regele Mihai I va oferi joi seară un dineu oficial, cu ocazia împlinirii a douăzeci şi cinci de ani de la căderea comunismului.

×