x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Acuzatii PNL - Basescu, soacra Aliantei

Acuzatii PNL - Basescu, soacra Aliantei

de Monica Iordache Apostol    |    17 Noi 2005   •   00:00
Acuzatii PNL - Basescu, soacra Aliantei

Vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti, l-a acuzat ieri pe seful statului ca prin atitudinile si declaratiile sale creeaza tensiuni in Alianta.

Mariajul PNL-PD ar fi mult mai linistit daca n-ar exista soacra cartitoare numita Traian Basescu. Aceasta este concluzia liberalilor, care l-au gasit pe seful statului vinovat pentru ciorovaielile permanente cu aliatii democrati. O posibila solutie? Un candidat propriu la Presedintie in 2009.

Asa cum democratii le-au cerut liberalilor sa-l tempereze pe Ludovic Orban, si liberalii au ajuns la concluzia ca Traian Basescu trebuie linistit. Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti l-a acuzat ieri pe seful statului ca, prin atitudinile si declaratiile sale, creeaza tensiuni in Alianta. "Tensiunile care apar intre PNL si PD sunt urmare a unor declaratii, actiuni, atitudini ale lui Basescu, pe care tot mai multi colegi il considera un neprieten al PNL", a acuzat vicele liberal. Dovada ar fi aceea ca toate certurile dintre cele doua partide au aparut numai dupa iesirile publice ale sefului statului, cu acuze directe la Guvern. "Tulburarile care apar intre PNL si PD vin din partea Palatului Cotroceni. Cu PD avem o relatie foarte buna, dar declaratiile presedintelui sunt interpretate de liberali ca fiind de la PD", a explicat Hasotti. Solutia liberalilor este gasirea unui candidat propriu la Presedintie in 2009, dupa cum a amenintat vicepresedintele PNL. Rezolvarea este mai mult ipotetica, pentru ca liberalii nu si-au gasit inca un personaj pe masura functiei. Hasotti l-a acuzat pe presedinte si ca a facut un "gest necugetat" implicandu-se in negocierile dintre Guvern si sindicate si a spus ca bugetul Educatiei nu trebuia marit in urma interventiei lui Traian Basescu.

"PREMIAT". Discutia despre vinovatia lui Basescu a fost deschisa marti seara, la sedinta Comitetului Executiv al PNL, cand s-a pus problema "temperarii" lui Ludovic Orban, asa cum au cerut democratii. Dupa sedinta, premierul Calin Popescu Tariceanu si-a asumat pentru prima data public declaratiile agresive ale lui Orban. "Pentru ce sa-l temperam? Prin luarile sale de pozitie, Orban a reluat ceea ce a sustinut Delegatia Permanenta." Premierul a reamintit astfel ca solicitarea de schimbare a sefilor serviciilor secrete si ai institutiilor publice, conduse inca de reprezentanti ai fostei puteri, reprezinta pozitia oficiala a PNL.

CONFLICT DE INTERESE
Liberalii incearca sa schimbe componenta Curtii Constitutionale pe motiv de incompatibilitate. Tariceanu a declarat marti seara ca sunt serioase semne de intrebare asupra obiectivitatii deciziei Curtii Constitutionale, in conditiile in care unii judecatori ai acestei institutii sunt in conflict de interese si ca la nivelul acestei institutii nu functioneaza legea privind incompatibilitatile. Vicepresedintele PNL Teodor Melescanu a anuntat ca va propune conducerii PNL si Aliantei realizarea unui proiect de lege care sa previna conflictul de interese in cazul judecatorilor Curtii Constitutionale care au fost lideri marcanti ai unor partide politice, iar colegul sau Puiu Hasotti a prezentat presei legaturile dintre o parte a membrilor Curtii si PSD. Patru din membrii Curtii Constitutionale au fost demnitari PSD sau au avut legaturi cu acest partid. Este vorba de fostii senatori Ion Predescu si Petre Ninosu, fostul deputat Acsinte Gaspar si sotul fostului ministru al Justitiei, Viorel Stanoiu.

×
Subiecte în articol: basescu politic pnl