x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Adrian Năstase: Departajarea între partid şi guvern, falimentară; sper să se găsească o soluţie inteligentă

Adrian Năstase: Departajarea între partid şi guvern, falimentară; sper să se găsească o soluţie inteligentă

14 Iun 2017   •   22:16
Adrian Năstase: Departajarea între partid şi guvern, falimentară; sper să se găsească o soluţie inteligentă

Fostul premier Adrian Năstase consideră că ar fi foarte greu ca un guvern să funcţioneze fără susţinere politică, apreciind că soluţia de departajare între partid şi guvern se dovedeşte falimentară.

Totodată, Năstase şi-a exprimat speranţa că se va găsi o soluţie inteligentă pentru a se depăşi acest moment.

"Ar fi foarte greu şi eu consider în continuare că soluţia aceasta de departajare între partid şi guvern - care a fost sugerată de unii lideri politici din România, dar în care eu n-am crezut niciodată - iată, se dovedeşte încă o dată falimentară. Pentru diverse raţiuni. Obiective şi subiective", a afirmat Năstase, răspunzând întrebărilor presei la finalul lansării volumului cartografic "Descriptio Bessarabiae", desfăşurată la la Biblioteca Centrală Universitară 'Carol I'.

El a menţionat că pe perioada mandatului în care a fost premier nu a avut această problemă, deoarece era în acelaşi timp preşedinte al partidului.

"Şi în multe ţări din lume aceasta este formula folosită. Din anumite motive, Liviu Dragnea n-a putut să fie prim-ministru şi poate că soluţia cea mai simplă ar fi fost abordarea cu un anumit curaj a soluţiei pe care, într-un anumit fel, a sugerat-o Curtea Constituţională, chestiunea aceea din lege care interzicea primului-ministru să aibă o condamnare penală şi care nu există pentru candidaţii la Preşedinţie sau candidaţii la Parlament, aşa cum a spus Curtea Constituţională, este o chestiune care nu ţine de constituţionalitate, ci de legalitate. Sau, cu alte cuvinte, Parlamentul poate oricând să modifice acest text. În aceste condiţii, Liviu Dragnea ar fi putut să fie prim-ministru şi dispărea această dihotomie, această despărţire, această divizare, acest clivaj între partid şi guvern", a spus Năstase.

El a apreciat că "această dispută creează probleme şi pentru Guvern şi pentru PSD", exprimându-şi speranţa "să se găsească o soluţie inteligentă pentru a se depăşi acest moment".

Întrebat dacă nu este prematură o evaluare a actualului Cabinet după doar şase luni de mandat, Năstase a răspuns că nu poate judeca aceste lucruri, dar că trebuie acceptat că "lucrurile se schimbă".

"Eu nu pot să judec lucrurile acestea, dar mi s-a părut că această considerare a Programului de guvernare ca având forţă absolută, aproape mitologică şi formulă sacrosanctă... (...) Nici Biblia n-a rămas un text fix, Vechiul Testament a fost completat cu Noul Testament. Deci, lucrurile se schimbă şi în ţară şi în exterior. Dacă e nevoie, Parlamentul poate să accepte, dând un vot de încredere, o modificare a Programului de guvernare, cum s-a mai întâmplat. Deci, eu cred că oricine ar înţelege anumite modificări, dacă este cazul, la Programul de guvernare. Aşa încât a rămâne fixat în acest program mi se pare contraproductiv. În ceea ce priveşte activitatea miniştrilor, n-am urmărit-o cu foarte mare atenţie, aşa că nu pot să comentez lucrurile astea", a mai spus Năstase. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: adrian nastase liviu dragnea