x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alegeri 2004 - Scandalul fraudarii, rezolvat romaneste

Alegeri 2004 - Scandalul fraudarii, rezolvat romaneste

de Gabriela Antoniu    |    06 Dec 2005   •   00:00
Alegeri 2004 - Scandalul fraudarii, rezolvat romaneste

Acuzatiile de furt electoral, lansate la 30 noiembrie 2004 de Traian Basescu, s-au dovedit lipsite de acoperire in probe.

30 noiembrie 2004. Traian Basescu, copresedinte al Aliantei D.A. si candidat la Presedintie, a solicitat anularea alegerilor de la 28 noiembrie, invocand fraude electorale. Decembrie 2005. Scandalul fraudarii alegerilor a fost rezolvat. Romaneste!

Alexandru Radu, fost membru al Biroului Electoral Central, povesteste intr-o carte lansata recent, "Cum am fraudat alegerile?!", din culisele activitatii BEC. Cum scandalul fraudarii alegerilor a facut mare valva la vremea respectiva, autorul descrie si comenteaza finalul acestui "puseu electoral" pe care unii analisti l-au catalogat atunci decisiv in stabilirea invingatorului in cursa prezidentiala. "Cat priveste mult-discutata problema a fraudei electorale, lucrurile s-au rezolvat... romaneste! Astfel, plangerea penala depusa de Alianta impotriva membrilor BEC, care ii viza inclusiv pe reprezentantii D.A., Radulescu si Onisei, a ramas in coada de peste. Au trecut luni bune de la alegeri fara ca publicul larg sau macar cei direct interesati, adica membrii BEC, sa fie informati in legatura cu modul de rezolvare a plangerii. Desi eu unul am cerut public, in mod repetat, ca plangerea sa-si urmeze cursul firesc si sa fie dat un verdict in cauza respectiva. O fac si pe aceasta cale, caci nu vreau ca documentul cu pricina sa se transforme, in timp, intr-un obiect de santaj la adresa mea ori a altor fosti membri ai BEC.

DUPA OPT LUNI. Abia la 16 august 2005 am putut afla cu totii, dar pe o cale ocolita, verdictul in cazul plangerii penale a Aliantei. Cel care ne-a dat vestea a fost... Cozmin Gusa, membru PD si apropiat al lui Traian Basescu la momentul alegerilor, acum lider al unui nou partid. Dupa audierea sa la Parchetul General in asa-numitul caz al stenogramelor PSD, Gusa a explicat presei ca i-a intrebat pe procurori care este solutia in cazul fraudei electorale, iar raspunsul primit a fost ca s-a dispus neinceperea urmaririi penale (celebrul NUP) a celor acuzati. (...) Asa stand lucrurile, la 17 august am solicitat, in scris, procurorului general sa-mi comunice oficial modul de rezolvare a plangerii penale depuse de Alianta la data de 30 noiembrie 2004. Pana in momentul tiparirii prezentelor randuri nu am primit nici un raspuns. Pe de alta parte, o frauda trebuie probata si, odata dovedita, cei vinovati, sanctionati. BEC nu a putut-o face; de altfel, legea nici nu-i prea permitea. Este deci rolul altora sa o faca. Cine si cum? Spre exemplu, Parlamentul poate institui o comisie de ancheta asupra modului de desfasurare a alegerilor, stim insa cu totii ca o astfel de comisie nu fiinteaza, chiar daca au fost destule voci care au cerut-o. Ce sa intelegem de aici? Ca alegerile au fost corecte, nu-i asa!? Spre o astfel de concluzie ar inclina si rapoartele asupra alegerilor elaborate de diferite organisme, precum OSCE, IPP sau APD, chiar daca acestea puncteaza numeroasele iregularitati ale scrutinului. Teza alegerilor corecte are insa multi critici. (...)

IN ASTEPTAREA RAPORTULUI. Mai mult chiar, ideea ca alegerile au fost fraudate a devenit o afirmatie comuna, folosita ca arma in disputa dintre principalii actori politici. Toate bune si frumoase, numai ca nimeni, nici o institutie competenta a statului nu a demonstrat acest lucru. E drept, nici contrariul! Poate insa ca, atunci cand raportul, sa-i zicem, oficial asupra alegerilor, cel care, in conformitate cu legea, trebuia elaborat de AEP, va intra in dezbaterea Parlamentului, vom avea o buna ocazie pentru a ne lamuri o data pentru totdeauna: a fost sau nu frauda electorala. (...) Va pot spune ca in conformitate cu cele comunicate de Politie, la cererea mea expresa, au fost inregistrate 252 de dosare penale, din care 239 au fost solutionate", scrie Alexandru Radu.

CUM A INCEPUT TOTUL
Scandalul fraudarii ale- gerilor a izbucnit intre cele doua tururi de scrutin ale alegerilor prezidentiale, respectiv la 30 noiembrie 2004, cand Traian Basescu, copresedinte al Aliantei D.A. la momentul respectiv, a solicitat anularea scrutinului, invocand fraude electorale. Dovada pe care Basescu a adus-o in sprijinul acuzatiilor sale a fost o variatie a numarului de voturi nule inregistrate, asa cum reiesea din buletinele informative difuzate de BEC. Concret, Basescu acuza "transferarea" electronica in "contul" contracandidatului sau, Adrian Nastase, 160.000 de voturi, declarate oficial ca anulate. In acest context, Traian Basescu, sustinand ca fraudarea a avut loc prin vicierea softului care contabiliza electronic voturile, a solicitat pe langa anularea scrutinului si arestarea imediata a directorului Institutului National de Statistica, sigilarea calculatoarelor si intreruperea procesului electoral. Ceea ce nu s-a intamplat. S-a intamplat insa altceva. A fost verificat softul utilizat de BEC de experti sarbi care au ajuns la concluzia ca nu au fost probleme.

SOLUTIE DATA IN MAI, ANUNTATA IN AUGUST
Plangerea Aliantei PNL-PD ii viza pe Emil Ghergut si pe ceilalti membri ai BEC in vederea cercetarii acestora sub aspectul comiterii infractiunilor prevazute de articolul 108 din Legea 373/2004, ca si a celor de abuz in serviciu impotriva intereselor statului in forma agravanta, fals intelectual, actiuni impotriva ordinii constitutionale, comunicare de informatii false si asociere pentru savarsirea de infractiuni. Articolul respectiv prevede ca introducerea in uz si folosirea unui program de calculator cu vicii aparente sau ascunse, care altereaza inregistrarea rezultatelor obtinute in sectiile de votare, totalizeaza cu erori sau duce la repartizarea mandatelor in afara prevederilor legii constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 7 ani. Ministerul Public a comunicat abia la 17 august ca, la 20 mai, Parchetul General a decis ca faptele penale reclamate de Alianta PNL-PD nu exista si, ca atare, s-a decis neinceperea urmaririi penale (NUP) si inchiderea dosarului.

LUI GHERGUT I S-A RETRAS SANCTIUNEA
Fostul presedinte al BEC, Emil Ghergut, l-a criticat la momentul respectiv pe Traian Basescu pentru solicitarea de anulare a alegerilor. "Nu este permis sa se aduca aceste grave acuzatii la adresa noastra numai de dragul de a castiga sau poate a te inscrie in cursa electorala pe care n-ai castigat-o din primul tur, asa cum s-a laudat domnul Basescu", spunea Ghergut. Ca urmare a acestor declaratii, Alianta D.A. a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) excluderea din magistratura a lui Ghergut. CSM l-a sanctionat pe Ghergut cu avertisment la 29 martie. Cu numai cateva zile inainte de a fi pensionat. La 4 aprilie 2005, Traian Basescu semna decretul de eliberare din functie prin pensionarea judecatorului Emil Ghergut. Ieri, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul lui Ghergut formulat impotriva hotararii CSM prin care acesta a fost sanctionat disciplinar. "Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost casata si s-a respins actiunea disciplinara ca ramasa fara obiect. Nu poti sanctiona disciplinar un pensionar", ne-a declarat ieri magistratul Buta. (V. Fotache)
×
Subiecte în articol: basescu politic alegerilor ghergut