x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alegeri simultane - Tăriceanu, pe picior de demisie?

Alegeri simultane - Tăriceanu, pe picior de demisie?

de Monica Iordache Apostol    |    09 Oct 2007   •   00:00
Alegeri simultane - Tăriceanu, pe picior de demisie?
Sursa foto: Bogdan Iurascu/

Premierul a fluturat ieri ideea organizării alegerilor parlamentare simultan cu cele locale. Devansarea parlamentarelor nu se poate face decăt prin procedura anticipatelor. Primul pas: demisia sau demiterea Cabinetului.Â


Premierul a fluturat ieri ideea organizării alegerilor parlamentare simultan cu cele locale. Devansarea parlamentarelor nu se poate face decăt prin procedura anticipatelor. Primul pas: demisia sau demiterea Cabinetului. Â

Premierul Tăriceanu a fluturat ieri ideea organizării alegerilor parlamentare simultan cu cele locale, adică in vara anului viitor. Devansarea parlamentarelor nu se poate face decăt prin procedura anticipatelor, ceea ce inseamnă, ca prim pas, demisia sau demiterea Cabinetului actual.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a vorbit ieri, pentru prima dată oficial, despre alegeri anticipate in vara anului viitor concomitent cu alegerile locale. In contextul unor intrebări ale ziariştilor, la finalul şedinţei Biroului Politic al PNL despre posibilitatea asumării răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind votul uninominal, Tăriceanu a explicat că trebuie urgentată procedura de adoptare, pentru că s-ar putea devansa alegerile generale. "Ţinem cont că alegerile pentru Parlament sunt programate să aibă loc la finele anului 2008, dar există şi posibilitatea, care a fost evocată deja, ca să organizăm alegerile locale cu cele parlamentare, la finele sesiunii de anul viitor, in iunie. E o decizie care nu a fost luată, dar ar trebui să se ţină cont de aceste constrăngeri de timp", a spus Tăriceanu. Premierul a acuzat Parlamentul că "blochează şi sabotează" proiectul votului uninominal şi a făcut un apel către partide să acepte urgentarea dezbaterii şi aprobării acestei legi.


ACORD. Subiectul devansării alegerilor parlamentare nu a fost discutat in şedinţa de ieri a conducerii liberale, ci este o ipoteză de strategie formulată incă din vară. Tăriceanu a lansat ieri o temă de discuţie, vrănd să vadă reacţiile partidelor, aplicarea ei putăndu-se face doar cu acordul celorlalte formaţiuni dispuse să participe la declanşarea procedurilor de organizare a anticipatelor. O consultare oficială cu celelalte partide ar putea avea loc abia după europarlamentare.


ANTICIPATE CU ANTICIPARE. Tăriceanu nu este insă primul liberal care vorbeşte despre parlamentare simultane cu localele. In urmă cu două săptămăni, exact după intălnirea dintre premier şi preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, vicepreşedintele liberal Teodor Meleşcanu le-a făcut social-democraţilor, inaintea moţiunii de cenzură, o ofertă publică: un moratoriu pănă la alegerile europene şi continuarea mandatului actualului Guvern cu anticipate parlamentare vara viitoare, o dată cu localele. Fix aceeaşi idee a fot preluată de ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş, in urmă cu o săptămănă, dar cu o altă explicaţie. Remeş a susţinut că ar fi posibil ca alegerile parlamentare să fie devansate şi să se desfăşoare o dată cu cele locale, dacă bugetul pe anul 2008 va fi dificil de pus in practică.


PSD SE FACE CÃ... NU INŢELEGE. La prima vedere, primul avantajat de organizarea simultană a celor două scrutine este PSD, pentru că are structura cea mai puternică in teritoriu, iar mobilizarea pentru locale ar ridica şi scorul partidului la parlamentare. Purtătorul de cuvănt al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat insă că nu inţelege de ce premierul Tăriceanu vrea să organizeze in acelaşi timp cele două alegeri, mai ales că nu a fost pănă acum un susţinător al anticipatelor. Diaconescu il suspectează pe premier că ar vrea să profite de acelaşi avantaj ca şi PSD. "Am fi putut crede că doresc să profite la parlamentare de pe urma mobilizării infrastructurii teritoriale pentru alegerile locale, or PNL nu are o infrastructură la fel de puternică, de exemplu, cu a PSD", a adăugat vicepreşedintele PSD. Democraţii nu cred insă că Tăriceanu işi va pune planul in practică, pentru că "s-a răzgăndit de prea multe ori". "M-aş bucura ca domnului Tăriceanu să-i fi venit mintea de pe urmă şi nu prea cred să vorbească despre anticipate, pentru că asta ar insemna anticipate", a declarat liderul PD, Emil Boc.


Avantaje

Subiectul anticipatelor nu a fost discutat ieri in şedinţa liderilor PNL, dar sunt mai multe voci printre liberali care spun
că un scrutin parlamentar devansat, simultan cu localele, ar avantaja partidul. Pe lăngă faptul că ar profita de mobilizarea filialelor din teritoriu, interesate mai ales de un scor bun la locale, anticipatele ar fi organizate de actualul Guvern. Procedura nu poate fi insă demarată decăt in urma demisiei sau demiterii Executivului şi a respingerii la vot in Parlament a incă două formule guvernamentale. Abia atunci preşedintele poate să dizolve Parlamentul şi să ceară organizarea de alegeri. Guvernul Tăriceanu II, care rămăne in funcţie pănă la instalarea unui nou guvern rezultat din alegeri, ar avea in mănă păinea şi cuţitul, impărţind fondurile electorale. Cum Guvernul Tăriceanu a scăpat de demitere in urma moţiunii, premierul ar trebui să demisioneze ca să se poată declanşa procedura.


PC şi UDMR, de acord

PC consideră că desfăşurarea alegerilor parlamentare simultan cu cele locale ar fi un lucru bun, avănd in vedere că vor fi diminuate costurile legate de organizarea lor şi ar fi evitată posibilitatea ca unii primari aleşi să renunţe la aceste funcţii pentru a candida la Parlament. Preşedintele Consiliului Executiv al PC, Codruţ Şereş, a declarat ieri că PC este de acord cu această propunere. El a adăugat insă că, in condiţiile alegerilor simultane, este necesară modificarea cadrului legislativ pentru a nu se mai permite votul dublu, dar şi adoptarea legii votului uninominal, astfel incăt şi primarii, şi parlamentarii să fie aleşi in acelaşi fel. Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat şi el că, personal, se pronunţă in favoarea organizării simultane, in luna iunie a anului viitor, a alegerilor locale şi a celor parlamentare. Vicepreşedintelui executiv al PRM, Lucian Bolcaş, nu i se pare insă o idee potrivită. "Intre alegerile locale şi cele parlamentare există o mare diferenţă. Este vorba despre conţinutul acestor alegeri. Nu mi se pare o propunere potrivită", a declarat Lucian Bolcaş. El a mai spus că nici oficialii europeni nu s-au declarat de acord cu această idee.


×