x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alegerile locale ar putea avea loc în septembrie. Când PNL ar vrea să organizeze și parlamentarele

Alegerile locale ar putea avea loc în septembrie. Când PNL ar vrea să organizeze și parlamentarele

de Ion Alexandru    |    17 Mar 2020   •   08:09
Alegerile locale ar putea avea loc în septembrie. Când PNL ar vrea să organizeze și parlamentarele
Sursa foto: Victor Stroe

Guvernul Orban ia în calcul decalarea calendarului electoral, în contextul pandemiei de coronavirus, în sensul amânării alegerilor locale, care ar fi trebuit să aibă loc, cel mai târziu, la sfârșitul lunii iunie, pentru luna septembrie. Odată anihilat planul alegerilor anticipate în această vară, liberalii ar vrea, totuși, să scurteze activitatea actualului legislativ, chiar și cu două luni, prin comasarea alegerilor generale cu cele locale. În condițiile în care alegerile legislative la termen urmează să se desfășoare în luna noiembrie. Însă decalarea ar face ca actualii aleși locali, cărora le expiră mandatele în iunie, să primească derogare, numai prin lege organică din partea Parlamentului, să rămână în funcții până la toamnă.

 

Teza amânării alegerilor locale a fost adusă, în spațiul public, pentru prima dată, în urmă cu o săptămână, de către liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care a atras atenția că, în plină criză de sănătate, este periculos să se desfășoare campania electorală și, mai periculos, este organizarea unui scrutin electoral. Atunci, guvernarea interimară Orban declara că nu există nici cel mai mic motiv pentru care s-ar accepta amânarea alegerilor, iar, până la a doua desemnare a lui Ludovic Orban în funcția de prim-ministru, PNL încă marșa pe teza alegerilor parlamentare anticipate, care să fie comasate cu cele locale și să fie organizate în cursul lunii iunie.

Însă, odată declanșată starea de urgență pe teritoriul național, generată de pandemia de COVID-19, este aproape imposibil de crezut că această criză de sănătate se va rezolva până în luna mai, când, teoretic, ar trebui să se intre în campania electorală. Drept pentru care, duminică seară, premierul Ludovic Orban a admis, pentru prima dată, că vor exista consultări cu toate partidele politice, în vederea decalării calendarului electoral.

Amânarea scrutinului aferent alegerilor locale este posibilă numai prin lege organică, adoptată de Parlamentul României, având în vedere faptul că și legea în vigoare care reglementează alegerea primarilor, președinților de consilii județene, a consilierilor județeni și a consilierilor locali este una organică.

 

Liderii politici îmbrățișează această teză
Planul amânării alegerilor locale este îmbrățișat de majoritatea partidelor parlamentare. După ce liderul
PNL, Ludovic Orban, a admis că este luată în calcul această variantă și după ce propunerea a fost înaintată oficial de Călin Popescu Tăriceanu, fiind susșinută și de Pro România, ieri, mai mulți lideri PSD au considerat această măsură ca fiind una “responsabilă”. Deputatul Florin Iordache a precizat că “cel mai periculos pentru niște alegeri este campania electorală. Campania electorală înseamnă contact cu cetățenii”, a declarat social-democratul.
La rândul său, președintele USR, Dan Barna, apreciază că alegerile locale ar trebui să fie amânate. Dacă situația scapă de sub control în ceea ce privește criza COVID-19. „Este una dintre alternativele care trebuie avute în vedere în funcție de ce se va întâmpla și de cum va evolua situația în următoarele săptămâni. Exista posibilitatea asta, trebuie luată în calcul și este o decizie firească, aș spune”, a precizat Dan Barna.
Și liderul PMP, Eugen Tomac, s-a arătat de acord cu o astfel de măsură, subliniid faptul că “sănătatea publică este o prioritate”. 

 

×
Subiecte în articol: alegeri locale