x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alegerile locale in cifre

Alegerile locale in cifre

29 Mai 2004   •   00:00

Ministrul delegat pentru administratie publica, Gabriel Oprea, a prezentat ieri o serie de date tehnice referitoare la alegerile locale din 6 iunie.

SILVIU SERGIU

In jur de 17,5 milioane de romani cu drept de vot sunt asteptati la urne pentru a-si alege primarii, consilieri locali si judeteni, cu prilejul alegerilor locale din luna iunie a acestui an. Cei care vor sa-si exercite dreptul la vot vor avea la dispozitie 16.670 de sectii de votare. Pentru organizarea si desfasurarea scrutinului, Guvernul a alocat 323,74 miliarde de lei, suma din care au fost achizitionate peste 2.000 de tone de hartie pentru tiparirea buletinelor de vot, s-au confectionat 90.000 de stampile - cate cinci pentru fiecare sectie de vot - si peste aproape zece milioane de timbre autocolante, ce vor fi aplicate pe cartile de alegator.

Candidati

Peste 400.000 de romani si-au depus candidatura pentru a castiga un post in administratia publica locala. Numarul exact al candidaturilor, dat publicitatii de catre Biroul Electoral Central (BEC), este 405.404. Dintre acestia, 22.599 isi disputa cele 3.138 posturi de primari din tot atatea localitati; 22.169 vor sa castige unul din cele 1.436 de posturi de consilieri judeteni (inclusiv membrii Consiliului General al Municipiului Bucuresti), iar nu mai putin de 360.636 candideaza pentru cele 40.036 posturi de consilieri locali. Pe baza acestor cifre rezulta ca pentru un post de primar se lupta 7,2 candidati, 15,44 se intrec pentru a ocupa un post de consilier judetean si 9 pentru un loc de consilier local.

"Campanie electorala civilizata"

Ministrul delegat pentru administratie publica, Gabriel Oprea, a apreciat ieri ca "organizarea alegerilor se desfasoara in conditii bune, conform graficului". "Toate materialele necesare organizarii alegerilor au fost deja distribuite. Nu exista motive ori justificari ulterioare pentru eventualele intarzieri, iar aici ma refer la tiparirea buletinelor de vot", a spus Oprea, la videoconferinta cu prefectii.

Ministrul considera ca anul acesta "avem de-a face cu cea mai civilizata campanie la nivel national din istoria post-decembrista a Romaniei". "Toti candidatii, indiferent de partid, au putut sa-si prezinte ofertele si sa-si desfasoare actiunile in conditii normale", a adaugat Oprea.

BEC: Dupa 6 iunie se poate vorbi de o posibila frauda electorala

Presedintele Biroului Electoral Central (BEC), Petre Similean, a declarat ieri ca anularea alegerilor locale in anumite circumscriptii electorale sau existenta unor cazuri de fraudare a scrutinului pot fi stabilite exclusiv de catre BEC, in conformitate cu legea.

"Existenta fraudei o stabileste BEC pe baza probelor prezentate de cei care au invocat-o, nu prin articole din presa. Nu orice neregula constatata conduce la frauda electorala", a spus Petre Similean, invitat sa participe la videoconferinta Guvernului cu prefectii. El a explicat ca perioada in care se poate vorbi de o posibila frauda electorala este 6-8 iunie a.c., precizand ca numai acesta este intervalul in care pot fi semnalate eventuale cazuri de fraudare a alegerilor.
×
Subiecte în articol: politic