x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alianta PNL-PD / Cap in cap pe patru legi

Alianta PNL-PD / Cap in cap pe patru legi

de Oana Stancu Zamfir    |    15 Noi 2005   •   00:00
Alianta PNL-PD / Cap in cap pe patru legi

Liberalii si democratii si-au acordat o saptamana pentru a se pune de acord in privinta legilor lustratiei, referendumului, migratiei politice si a camerelor de comert si industrie.

PNL si PD au pareri divergente in privinta a patru legi importante: cea a lustratiei, cea a referendumului, cea care interzice migratia politica si cea a camerelor de comert si industrie. In plus, PD a cerut sa fie "armonizat" si subiectul Ludovic Orban ale carui declaratii ar "otravi" Alianta.

Liberalii si democratii si-au acordat o saptamana pentru a gasi puncte de vedere comune in privinta celor patru legi, astfel incat sa nu se calce pe picioare in Parlament.

REGISTRUL COMERTULUI. Din cele patru proiecte, cele doua partide nu se inteleg in cazul legii camerelor de comert. Liberalii vor ca Registrul Comertului sa se intoarca de la Ministerul Justitiei la Camerele de Comert sau, conform programului de guvernare, sa fie concesionate catre unitati private de cesionare si administratie, a aratat purtatorul de cuvant al Aliantei, Eugen Nicolaescu. Liderul PD, Emil Boc, a anuntat insa ca PD sustine ramanerea Registrului la Ministerul Justitiei, care este integratorul capitolului cinci de negociere privitor la dreptul societatilor comerciale. Pe de alta parte, a mai spus Boc, in majoritatea tarilor UE Registrul este la justitie.

Cele doua partide au convenit sa faca o evaluare a activitatii Registrului Comertului in perioada in care se afla la Camera de Comert si in perioada in care a fost la Ministerul Justitiei si sa solicite si parerea mediului de afaceri, dupa care sa ia o decizie, a declarat Nicolaescu.

MIGRATIA POLITICA. Nici in privinta sanctionarii traseistilor politici prin pierderea mandatului cele doua formatiuni nu sunt de acord una cu cealalta. PNL vrea sa le interzica migratia doar consilierilor judeteni si locali, in timp ce PD vrea sa aplice aceeasi sanctiune a pierderii mandatului si in cazul primarilor. "Daca decide de buna voie sa plece din partid, consilierul local, judetean sau primarul isi va pierde mandatul. In cazul consilierilor, locul se completeaza cu supleanti, in cazul primarului se organizeaza alegeri", a expus Boc punctul de vedere adoptat de PD, despre care anunta ca va fi sustinut in Senat, corectandu-se ulterior ca va fi discutat totusi in Alianta.

LUSTRATIE. In cazul legii care interzice accesul la functii publice a fostilor demnitari PCR, legea lustratiei, ambele partide considera ca este necesara, insa au ramas divergente "tehnice": sa se vada daca toate functiile trecute in proiectul de lege al lustratiei depus de PNL mai sunt de actualitate sau daca este nevoie sa fie introduse si altele.

LEGEA LUI BASESCU. Nici in privinta legii referendumului pe care Traian Basescu a returnat-o Parlamentului caruia ii cere sa-i recunoasca dreptul de a convoca referendum pe orice tema, PNL si PD nu au reusit o pozitie comuna. Nicolaescu spune ca "o sa fie cateva detalii si formulari de nuanta", in timp ce Boc detaliaza: "nuantele" sunt legate de enuntarea posibilitatii de a face referendum, indiferent de tema sau de extinderea sirului temelor.

SOLICITARE
PD a cerut ieri PNL sa se "ocupe" si de "potolirea" lui Ludovic Orban. "Am cerut PNL, fiind o problema interna a lor, sa analizeze declaratiile domnului Orban care otravesc relatiile din Alianta, dar aduc si costuri politice, prejudicii de imagine a acesteia", a declarat liderul PD Emil Boc. Intrebat ce raspuns au dat liberalii, Boc a aratat ca "asteapta" un raspuns. In mod paradoxal, Eugen Nicolaescu sustinea insa dupa sedinta ADA ca subiectul Orban nu s-a discutat, deoarece nu este necesar sa fie discutate la nivelul Aliantei asemenea declaratii, intrucat acestea sunt facute in nume personal. Ludovic Orban nu a participat la sedinta.

In Consiliul Aliantei, vicepresedintele democrat Anca Boagiu ar fi avertizat chiar ca PD va cere PNL retragerea sprijinului politic lui Orban, daca va continua sa-i atace pe Basescu sau pe colegii din Alianta, in caz contrar pozitiile lui fiind considerate ca asumate de PNL, ceea ce ar pune in pericol chiar viitorul Aliantei D.A.
×
Subiecte în articol: politic pnl