x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alina Gorghiu: Încă mai sper că vor fi două tururi de alegeri

Alina Gorghiu: Încă mai sper că vor fi două tururi de alegeri

03 Apr 2016   •   14:15
Alina Gorghiu: Încă mai sper că vor fi două tururi de alegeri

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a afirmat că încă speră în organizarea de alegeri locale în două tururi şi a precizat că, în câteva zile, Guvernul trebuie să trimită o întâmpinare la sesizarea PNL legată de scrutinul în două tururi către instanţa de contencios.

"În momentul acesta e un singur tur. Eu încă mai sper că vor fi două tururi de alegeri. (...) În câteva zile, Guvernul trebuie să trimită întâmpinarea pe sesizarea noastră legată de alegeri în două tururi către instanţa de contencios. Noi suntem deja pregătiţi să depunem în foarte scurt timp întâmpinarea şi se va da termen. Estimez că în maxim o săptămâna vom afla un termen în instanţa de judecată, termen la care să putem invoca excepţia neconstituţionalităţii alegerilor într-un singur tur. Instanţa va decide când va trimite dosarul la Curtea Constituţională, iar Curtea se va pronunţa", a afirmat Gorghiu duminică la PRO tv.

Ea susţine că, şi în cazul unei decizii cu câteva zile înainte de data alegerilor (5 iunie), acestea se pot amâna două săptămâni.

"Eu nu cred că timpul ar trebui să blocheze un demers care duce la ideea de democraţie în România şi la legitimitatea primarilor. E timp suficient. Şi dacă se pronunţă cu câteva zile înainte, avem tot timpul din lume să organizăm, peste două săptămâni, după data de 5 iunie, alegeri. (...) Încă toată lumea ştie în acest moment de un tur de alegeri. Dar dacă vă uitaţi pe orice analiză sociologică făcută pe acest subiect (...), o să vedeţi că apetenţa pentru două tururi de alegeri e foarte mare. A fost una dintre solicitările celor care au protestat anul trecut după Colectiv", a mai precizat Gorghiu.

Ea consideră că trecerea la două tururi trebuie tranşată înainte de alegeri, altfel se va aplica peste 4 ani.

Liderul liberal susţine că "partidele mari sunt foarte avantajate de un tur, pentru că primarii în funcţie vor fi aleşi cu procente derizorii, 20-25%".

"Partidele mici, cărora le-ai dat acum posibilitatea să ridice capul, cărora le-ai dat posibilitatea să se înscrie într-o competiţie electorală şi să se înscrie cu trei membri, n-au nicio şansă practic în această competiţie. O să vedeţi rezultatele la nivel naţional. (...) PNL, în două tururi, ar câştiga răsunător în Bucureşti, unde este o situaţie atipică faţă de restul României, pentru că sunt foarte mulţi competitori pe partea dreaptă", a adăugat co-preşedintele PNL.

Sursa: AGERPRES

×