x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Amendă pentru conflictul de interese

Amendă pentru conflictul de interese

de Monica Stoica    |    18 Apr 2018   •   13:59
Amendă pentru conflictul de interese

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil pentru iniţiativa legislativă de modificare a Statutului aleşilor locali, stabilind că fapta acestora de a încălca legislaţia privind conflictul de interese va fi categorisită ca abatere disciplinară. Sancţiunea va consta, totuşi, şi într-o penalizare în bani.

Astfel, alesului local acuzat de conflict de interese i se va micşora salariul cu 10% pe o perioadă de maximum 6 luni. Propunerea legislativă a fost iniţiată de deputatul Cătălin Rădulescu şi semnată de 12 parlamentari de la PSD. În proiect se mai prevede că aleşii locali au un interes personal într-o anumită zonă dacă au posibilitatea să anticipeze că votul lor este decisiv în luarea unei decizii a autorităţii publice din care fac parte care ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea, orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, o societate comercială la care deţin calitatea de asociat unic, administrator sau de la care obţin venituri, o altă autoritate din care fac parte, asociaţie sau fundaţie din care fac parte.

Propunere draconică

Deputatul USR Stelian Ion a propus ca pentru conflict de interese aleşii locali să fie sancţionaţi cu încetarea mandatului. "E foarte corect să existe un regim identic pentru incompatibilitate şi pentru conflictul de interese, iar acesta să fie încetarea de drept a mandatului", a spus Stelian Ion. Propunerea USR a fost respinsă în comisie. Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este primul for sesizat, iar Senatul este decizional.

Preşedintele Comisiei juridice, social-democratul Eugen Nicolicea, a argumentat că în nicio altă lege, nici măcar la funcţionarii publici, nu există încetare de mandat pe conflict de interese, aşa încât amenda este cea mai vitregă pedeapsă care se poate da.
 

×