x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ana Birchall: România rămâne un partener de încredere în susţinerea parcursului european şi euro-atlantic al Georgiei

Ana Birchall: România rămâne un partener de încredere în susţinerea parcursului european şi euro-atlantic al Georgiei

27 Mai 2018   •   13:30
Ana Birchall: România rămâne un partener de încredere în susţinerea parcursului european şi euro-atlantic al Georgiei

România va continua să fie un partener de încredere al Georgiei, susţinând parcursul european şi euro-atlantic al autorităţilor de la Tbilisi, a subliniat viceprim-ministrul Ana Birchall, cu ocazia unei vizite efectuate în Georgia pentru a participa la ceremoniile dedicate aniversării centenarului independenţei şi statalităţii georgiene.

"România şi Georgia sărbătoresc împreună în 2018 centenarele naţionale, un bun prilej pentru aprofundarea relaţiei noastre speciale. România a susţinut constant şi ferm integrarea europeană şi euro-atlantică a Georgiei, precum şi suveranitatea şi integritatea sa teritorială. Acum este momentul pentru a ne dezvolta şi mai mult dialogul politic cu valenţe strategice, cooperarea economică, ce beneficiază de un potenţial semnificativ, dar şi contactele între societăţile şi cetăţenii noştri", a declarat viceprim-ministrul Ana Birchall la Tbilisi, potrivit unui comunicat transmis duminică de Biroul de presă al Guvernului.

Viceprim-ministrul Ana Birchall a efectuat sâmbătă, 26 mai, o vizită la Tbilisi, unde a reprezentat România la ceremoniile dedicate aniversării centenarului independenţei şi statalităţii georgiene. În marja ceremoniilor oficiale, viceprim-ministrul român a avut întrevederi bilaterale cu preşedintele Georgiei, Giorgi Margvelashvili, cu prim-ministrul Giorgi Kvirikashvili şi cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe al Georgiei, Mikheil Janelidze.

Potrivit sursei citate, discuţiile au vizat stadiul actual şi perspectivele relaţiilor româno-georgiene, cu accent asupra agendei contactelor din perioada următoare şi dezvoltării cooperării în plan economic, relaţiile UE-Georgia, problematica securitară, inclusiv relaţiile Georgiei cu NATO, cooperarea bilaterală în cadrul multilateral.

Oficialul român a reiterat sprijinul României pentru aspiraţiile europene şi euro-atlantice ale Georgiei, precum şi susţinerea fermă de către România a integrităţii teritoriale, suveranităţii şi inviolabilităţii frontierelor recunoscute internaţional ale Georgiei.

De asemenea, Ana Birchall a salutat demersurile privind organizarea, în data de 8 iunie, a celei de a doua sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale de cooperare economică şi tehnico-ştiinţifică România-Georgia.

Conform comunicatului menţionat, partea georgiană a mulţumit pentru sprijinul ferm şi constant al ţării noastre în ceea ce priveşte aspiraţiile europene şi euro-atlantice ale Georgiei, subliniind hotărârea autorităţilor de la Tbilisi de a continua procesul de reforme. De asemenea, înalţii demnitari georgieni au adresat mulţumiri pentru sprijinul României în privinţa integrităţii teritoriale şi suveranităţii Georgiei şi, totodată, a fost exprimată satisfacţia pentru calendarul dens de contacte bilaterale avute în vedere pentru perioada următoare, împărtăşind evaluările privind importanţa consolidării cooperării practice în toate domeniile, în special în sfera transporturilor, energiei şi comerţului.

În marja evenimentelor de la Tbilisi, viceprim-ministrul Ana Birchall a avut o întrevedere cu asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA Bridget Brink, în cadrul căreia a discutat despre Parteneriatul Strategic cu SUA din perspectiva Dialogului Strategic şi a următoarei reuniuni.

Totodată, Ana Birchall a avut o întâlnire şi cu ministrul pentru Europa şi afaceri externe al Republicii Franceze, Jean-Yves Le Drian, în cadrul căreia au fost abordate subiecte precum relaţiile bilaterale, sezonul cultural Franţa-România sau sărbătorirea Centenarului, viceprim-ministrul român adresând mulţumiri pentru sprijinul acordat de către Franţa candidaturii României la OECD. AGERPRES

×
Subiecte în articol: ana birchall