x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Anastase, spălată de frauda la Legea pensiilor

Anastase, spălată de frauda la Legea pensiilor

de Monica Iordache Apostol    |    18 Iul 2011   •   21:00
Anastase, spălată de frauda la Legea pensiilor

Presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a primit decizie de neincepere a urmaririi penale din partea procurorilor din cadrul Parchetului General, in cazul votului fraudulos asupra Legii pensiilor. Plangerea, depusa de PSD, fusese indreptata impotriva Robertei Anastase si a lui Sever Voinescu, secretar de sedinta in seara votului la Legea Pensiilor, sub aspectul infractiunilor de abuz in serviciu in forma calificata, fals intelectual, uz de fals si fals in declaratii, respectiv complicitate la aceste infractiuni. Voinescu avea sarcina, in sedinta din 15 septembrie 2010, de a numara voturile exprimate de deputatii din partea dreapta a salii, adica deputatii Puterii, umfland rezultatul cu aproape o suta de voturi. Parchetul General a anuntat insa ca procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica au dispus, la data de 12 iulie 2011, neinceperea urmaririi penale fata de cei doi.

'Din analiza materialui administrat in cauza a rezultat ca nu a fost comisa o fapta prevazuta de legea penala sub aspectul lipsei cvorumului de sedinta, deoarece Regulamentul Camerei Deputatilor prevede procedura de urmat pe parcursul desfasurarii acti­vitatii de legiferare, dar si remediile situatiilor in care parlamentarii contesta respectarea acestor proceduri', se arata in comunicatul Parchetului General. Astfel, procurorii arata ca 'potrivit stenogramelor sedintei a rezultat ca a existat cvorum pentru votul legii sistemului unitar de pensii, acesta nu a fost contestat potri­vit procedurilor parlamentare, ci confirmat prin respingerea propunerii de reluare a votului'. Procurorii in­voca astfel chiar pasivitatea Opo­zi­tiei, care nu a contestat cvorumul de lu­cru in sedinta respectiva si care a respins, in sedinta de Birou Permanent din 20 septembrie, propunerea Ro­bertei Anastase de reluare a votului final asupra legii. Opozitia a res­pins insa propunerea pentru a nu in­gro­pa ilegalitatea din seara de 15 sep­tem­brie, dar procurorii vad altfel lu­cru­rile.

'Propunerea a fost respinsa, asa incat, din perspectiva procedu­rilor parlamentare, s-a consacrat vo­tul din 15 septembrie 2010', se arata in comunicatul Parchetului. Pro­cu­ro­rii mai sustin ca Roberta Anastase a fost sesizata de un lider de grup des­pre existenta defectiunii la sistemul de vot electronic, propunerea privind votul prin ridicarea mainii fiind adoptata favorabil, 'acesta fiind temeiul in baza caruia s-a procedat la votul prin ridicarea mainii si nu in temeiul declaratiei pretins false a Presedintei Camerei Deputatilor'. Si Sever Voinescu si-a indeplinit atributiile exemplar, conform opiniei procurorilor. 'Din actele pre­mer­ga­toare efectuate a rezultat ca Voinescu-Cotoi Sever, in calitate de secretar la sedinta Plenului, a desfasurat o activitate conform atributiilor stabilite prin Regulamentul Camerei si a anuntat numarul deputatilor prezenti'.

Procurorii ignora insa total faptul ca inregistrarile Camerei Deputatilor arata ca nu erau prezenti in sala 170 de deputati, cat anunta Voinescu, ci cel mult 80-90. 'In raport cu aceste imprejurari rezulta ca nu exista inscrisul falsificat, uzul de fals, falsul in declaratii, asa incat nu exista nici faptele sesizate ca ar fi fost savarsite, respectiv nefunctionarea sistemului electronic de vot, falsificarea ste­no­gramei sedintei sau complicitatea la aceste fapte', concluzioneaza comunicatul Parchetului General.

×
Subiecte în articol: politica