x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ancheta în cazul muncitorilor din Sectorul 4 infectați cu covid a fost finalizată. Violeta Alexandru cere ITM București să comunice public concluziile verificărilor

Ancheta în cazul muncitorilor din Sectorul 4 infectați cu covid a fost finalizată. Violeta Alexandru cere ITM București să comunice public concluziile verificărilor

25 Aug 2020   •   16:02
Ancheta în cazul muncitorilor din Sectorul 4 infectați cu covid a fost finalizată. Violeta Alexandru cere ITM București să comunice public concluziile verificărilor
Sursa foto: RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) București a finalizat raportul de control cu privire la condițiile de muncă de pe șantierul unde mai mulți muncitori străini au fost depistați cu noul coronavirus, a transmis, miercuri, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru.

„Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti a terminat verificările şi a finalizat raportul de control cu privire la condiţiile de muncă de pe şantierul dezvoltatorului imobiliar din sectorul 4, despre care opinia publică a aflat sâmbătă seară. Mai mulţi muncitori indieni au fost depistaţi cu Covid-19. Raportul a fost finalizat în 3 zile. Bun.", a scris Violeta Alexandru, pe Facebook.

De asemenea, ministrul Muncii a menționat că a solicitat ITM București să comunice public concluziile raportului.

„ Când am ajuns în preajma șantierului, tocmai pentru că am nevoie să aprofundez rapoartele scrise, mi-am dat seama că este nevoie de coordonare între instituții. Direcția de Sănătate Publică București (aflată deja acolo când am ajuns), ITM București, Inspectoratul General pentru Imigrări, Jandarmerie (și ea acolo). Funcționează coordonarea între instituții atunci când este făcută de la cel mai înalt nivel. Altfel, riscă să nu.

Am cerut ITM București să comunice public concluziile verificărilor.

Suntem într-o perioadă în care cer un ritm mai alert în verificări la ITM. Se fac controale (nu vreau nici să facem exces!) dar important mi se pare ca și angajatorii să se conformeze. Inclusiv pentru înregistrarea orelor suplimentare. Aici mă gândesc la un sistem electronic de contorizare (cu un pilot în zona construcțiilor), inspirat de modelul pe care îl pun în practică firmele din Germania, din industria cărnii, un sistem despre care am vorbit cu Ministrul Muncii, dl Heil. Angajații trebuie să ia în serios solicitările autorităților și să nu mai lase măștile acasă sau să le poarte câteva minute. Toți trebuie să fim responsabili pentru că, oricâte controale fac autoritățile, posibilitatea ca la un control lucrurile să arate acceptabil iar după control, lucrurile să degenereze, există. Și nu pot rămâne inspectorii în fața fiecărei firme. Angajatorii au interesul ca angajații lor să fie sănătoși, odihniți, să lucreze în condiții de igienă.

Același mesaj l-am avut și în Germania, acum îl reiau acasă. Pentru că peste tot avem aceleași provocări.”, a mai scris Violeta Alexandru.

×