x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Antonescu: Există propuneri la Constituţie care nu s-au respins pe fond, ci pentru că locul lor nu e la acea poziţie

Antonescu: Există propuneri la Constituţie care nu s-au respins pe fond, ci pentru că locul lor nu e la acea poziţie

05 Iun 2013   •   19:22
Antonescu: Există propuneri la Constituţie care nu s-au respins pe fond, ci pentru că locul lor nu e la acea poziţie
Sursa foto: Oana Pavelescu/Intact Images

Preşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, Crin Antonescu, a declarat miercuri că unele propuneri pentru modificarea Legii fundamentale, cum ar fi cea referitoare la Biserica Ortodoxă Română, nu au fost respinse pe fond, ci pentru că s-a socotit că locul acestora nu era la poziţia respectivă, informează agerpres.ro.

"Există propuneri care s-au respins nu pe fond, ci pentru că s-a socotit de către comisie că locul lor nu este la poziţia respectivă propusă. De pildă, un subiect despre care s-a discutat mai mult a fost cel privitor la rolul BOR în istoria României, în evoluţia şi identitatea poporului român, şi s-a respins un articol care fusese propus, un amendament care îl propunea ca articol s-a respins cu o largă majoritate numai din motiv legat de formă. Foarte probabil, conţinutul, ideea acestui articol va fi inclusă într-un preambul, pentru că, între timp, s-a convenit că această Constituţie revizuită va avea, spre deosebire de celelalte forme, şi, de fapt, pentru prima dată o Constituţie a României, un preambul. În acest preambul astfel de judecăţi, judecaţi de valoare, judecaţi istorice îşi vor găsi locul, şi nu - cel puţin cum a apreciat comisia - în articolele propriu-zise ale Constituţiei, care fac trimitere la drepturi, la libertăţi, la îndatoriri, la instituţii", a spus Antonescu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, s-au făcut paşi importanţi înainte şi există modificări ale unor articole constituţionale, ca şi apariţia unor articole noi, care sunt semnificative şi care aduc la zi, într-o formă foarte avansată, Constituţia României, mai ales sub aspectul drepturilor cetăţeneşti, drepturilor individuale şi garantării lor.

El a precizat că lucrările Comisiei pentru modificarea Constituţiei s-au desfăşurat în primele zile într-un spirit "foarte deschis", foarte aplicat, fără "derapaje demagogice şi politicianiste", dar şi fără un ''partizanat absurd".

"Nu este, cred, lipsit de importanţă în sensul acesta că, până în prezent, zdrobitoarea majoritate a deciziilor, fie de admitere a unor amendamente, fie de respingere, au fost luate cu unanimitate sau cu mare majoritate. Putem vorbi categoric de decizii consensuale, cel puţin până în acest moment. Sigur, vor veni şi momente în care nu vom mai avea, probabil, un astfel de consens sau articole la care nu vom mai avea un astfel de consens, dar, deocamdată, ceea ce este important pot vorbi despre un consens în direcţia întăririi şi diversificării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, un consens în ceea ce priveşte preocuparea pentru întărirea şi garantarea acestora", a mai afirmat Crin Antonescu.

În opinia sa, unul dintre articolele semnificative adoptate se referă la regimul juridic egal între creanţele statului şi contribuţiile fiscale ale cetăţenilor, ale companiilor, ale tuturor instituţiilor.

"Până acum, s-a invocat de foarte multe ori faptul că nu există un regim egal, un regim juridic egal de responsabilitate a statului, ca şi a persoanelor private sau a instituţiilor private. În acest moment, îl avem şi cred că este un pas înainte foarte important'', a susţinut Crin Antonescu.

Potrivit acestuia, alte modificări se referă la o lărgire a prevederilor constituţionale împotriva discriminărilor de orice fel, cum ar fi cele legate de orientarea sexuală, iar unele articole introduc categorii noi de drepturi.  

×
Subiecte în articol: revizuirea constitutiei crin antonescu