x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Autoritatea Electorala, politizata

Autoritatea Electorala, politizata

06 Mai 2004   •   00:00

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), organismul insarcinat cu buna desfasurare a alegerilor, dar si cu perioadele dintre campanii si finantarea partidelor politice, isi incepe activitatea cu stangul.

OANA STANCU, DANA PICIU

Membrii comisiilor juridice l-au validat ieri pe senatorul PSD Octavian Opris, drept presedinte al institutiei, plenul urmand sa-l voteze. Au intrat in cursa pentru ocuparea functiei de presedinte al Autoritatii Electorale Permamente: Georghe Piperea (propus de PNL), Octavian Opris (propus de PSD) si Aurelian Pavelescu (propus de PD). PRM a refuzat s faca o propunere pe motiv ca au fost anuntati prea tarziu si nu au avut timp sa-si aleaga pe cineva. Cei trei candidati au fost audiati ieri de catre comisiile juridice reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului care au vot consultativ la numirea presedintelui AEP. Senatorul PSD Octavian Opris a primit 14 voturi pentru 1 contra, iar 2 au fost anulate.

Reprezentantii Opozitiei, prin vocea senatorului Norica Nicolai, au anuntat ca nu vor sa participe la vot intrucat PSD si-a asigurat pentru 8 ani supravegherea politica a Autoritatii prin desemnarea unui membru de partid, contrar prevederilor legale. La randul sau, deputatul PNL Eugen Nicolaescu a adaugat la motive si ca o persoana propusa de liberali pentru aceasta functie nu a fost introdusa pe lista ce trebuie validata de plenul Parlamentului.

Legea de infiintare a Autoriatii prevede clar la art. 23 ca „presedintii si vicepresedintii nu pot fi membri unui partid politic". Ce nu e clar este daca acestia isi pot da demisia din partid „cu ocazia" validarii. Cert este ca senatorul Octavian Opris a fost acceptat ieri la audieri, ba chiar si validat de membrii comisiilor juridice, in absenta unei asemenea demisii.

Conducerea Senatului considera insa ca numirea lui Opris este conforma cu legea. „Legea prevede ca presedintele Autoritatii nu poate fi fi membru de partid, nu si candidatii la aceasta functie. Dupa ce va fi numit, isi va da demisia", a raspuns ieri vicepresedintele Senatului Dan Mircea Popescu. Numai ca in momentul votului Parlamentului Opris e membru de partid, deci in contradictie cu legea.

Salarii de zeci de milioane

Guvernul a alocat in urma cu doua luni 72,5 miliarde de lei pentru functionarea Autoritatii Electorale in acest an, suma alocata din rezerva bugetara la dispozitia Executivului. Dintre acestia 30,5 miliarde de lei sunt cheltuite de personal, ceea ce inseamna ca, pentru sase luni de zile ale acestui an, media salariala pentru cei 105 angajati (numarul maximum prevazut de organigrama) ar fi de aproape 50 de milioane de lei pe luna (48,4 milioane). Institutiei i-au mai fost alocate 6 autoturisme pentru aparatul central si cate un autoturism pentru fiecare din filialele regionale, cu un consum lunar de 500 de litri pe autoturism (dublul cotei lunare alocate unui sentor simplu si echivalentul cotei alocate presedintelui Senatului).
×
Subiecte în articol: politic