x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Avertisment de la Bruxelles

Avertisment de la Bruxelles

26 Feb 2004   •   00:00

Presedintele Parlamentului European, Pat Cox, l-a avertizat pe premierul Adrian Nastase ca integrarea Romaniei in UE in 2007 va fi compromisa daca Bucurestiul nu va reforma sistemul juridic, nu va lupta eficient impotriva coruptiei, daca nu va reglementa regimul adoptiilor sau nu va combate relele tratamente aplicate de politie.

Premierul Adrian Nastase a efectuat ieri prima sa vizita la Bruxelles dupa adoptarea, de catre Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, a raportului care recomanda "reorientarea strategiei de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana ".

Din delegatia premierului au facut parte ministrul de Externe, Mircea Geoana, ministrul Integrarii Europene, Alexandru Farcas, si negociatorul-sef al Romaniei in relatia cu UE, Vasile Puscas.

Cox: "Nu ignorati Parlamentul European"

Seful Executivului de la Bucuresti a avut o prima intalnire cu Pat Cox, presedintele Parlamentului European. Oficialul european a apreciat ca raportul Comisiei pentru afaceri externe "reprezinta un adevarat semnal" pentru Romania si un apel adresat Guvernului de a pune in aplicare reformele privind lupta anticoruptie, independenta justitiei, protectia copilului si combaterea relelor tratamente aplicate de politie. Pat Cox l-a atentionat pe Nastase ca Parlamentul European este chemat sa-si dea acordul asupra oricarui tratat de aderare, aluzie la afirmatia premierului cum ca Romania nu negociaza cu PE, ci cu Comisia Europeana. "I-am spus primului-ministru ca este binevenit aici, pentru ca fara asentimentul Parlamentului European nu poate fi extindere. Semnalul de alarma este ca acest Parlament este prima institutie europeana care a propus un calendar pentru Romania, 2007 ramanand tinta, iar temerea este sa nu pierdem din vedere acest obiectiv. In acest sens este si intrebarea pe care o pune Parlamentul: poate Romania sa actioneze astfel incat sa nu rateze obiectivul?", a declarat Pat Cox.

Chestionat in legatura cu eventuala "decuplare" a aderarii Romaniei fata de cea a Bulgariei, presedintele PE a admis ca "acest lucru s-ar putea intampla daca lucrurile nu se vor schimba".

Verheugen:
"Respectati-va angajamentele!"


A urmat intalnirea cu Ginther Verheugen, comisarul pentru extinderea UE. In linii mari, Verheugen i-a transmis lui Nastase acelasi mesaj ca si Pat Cox, dar in termeni mai voalati. "Calendarul stabilit pentru aderarea la UE va fi respectat daca Romania isi respecta angajamentele asumate", a spus comisarul european. Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul Nastase i-a prezentat acestuia prioritatile Executivului pana in luna iunie, inclusiv o serie de actiuni pentru aplicarea reformelor si a acquis-ului comunitar.

Prodi:
"Guvernul trebuie sa aiba vointa politica"


In a doua parte a zilei, Nastase a avut o intrevedere cu Romano Prodi, presedintele Comisiei Europene, care a apreciat ca negocierile de aderare pot fi finalizate in cursul acestui an, daca exista vointa politica. Potrivit unui comunicat al Guvernului, Prodi "a insistat pe nevoia unor masuri suplimentare, in ceea ce priveste justitia si combaterea coruptiei" si l-a asigurat pe Nastase ca membrii Comisiei sustin respectarea calendarului de aderare a Romaniei la UE.
(SERGIU SERGIU)



Iliescu: "Sa nu iesim din cizme"

Presedintele Ion Iliescu i-a criticat ieri pe cei care au facut din raportul de tara al Parlamentului UE "o isterie nationala". "Sa nu iesim din cizme la fiecare dificultate care apare si sa lansam isterii generale nationale", a recomandat Iliescu, suparat ca opozitia se pregateste de motiune de cenzura. "Unii lanseaza, incita chiar, ca opozitia nu este destul de incisiva: "Acuma sa-i plesneasca p-astia si sa-i dea jos". Ce inseamna asta pentru tara? Avem nevoie de asa ceva acum?", s-a suparat seful statului. El i-a laudat insa pe liberali pentru ca s-au dus la Bruxelles pentru a pleda impotriva suspendarii negocierilor. "Eu cred ca liberalii au procedat cu responsabilitate.
Dar aceasta mentalitate primitiva a ciomagarilor in lupta politica este primitivism politic", a conchis Iliescu.
(Monica Iordache)


Legea privind adoptiile, peste doua saptamani

Proiectul de lege privind regimul adoptiilor va fi aprobat de Guvern in cel mult doua saptamani, dupa ce autoritatile romane au primit raportul expertilor europeni pe marginea acestui act normativ, a declarat ieri, la Senat, Gabriela Coman, seful Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie (ANPCA).

Ea a precizat ca raportul expertilor Comisiei Europene nu a adus modificari de fond, ci numai de forma. "Documentele sunt la ministere pentru avizare si speram ca, in doua saptamani, sa ajunga pe masa Guvernului", a spus Coman. Comisia juridica a Senatului a avizat ieri ordonanta de urgenta 1/2004 care suspenda toate procedurile de adoptie internationala pana la intrarea in vigoare a legislatiei in materie.

×
Subiecte în articol: politic european