x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bănicioiu despre compensate: Cine făcea declaraţii politice că de la 1 aprilie intră în vigoare lista a vrut să păcălească

Bănicioiu despre compensate: Cine făcea declaraţii politice că de la 1 aprilie intră în vigoare lista a vrut să păcălească

de Agerpres    |    31 Mar 2014   •   23:15
Bănicioiu despre compensate: Cine făcea declaraţii politice că de la 1 aprilie intră în vigoare lista a vrut să păcălească

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat luni, la Realitatea Tv, că cine "făcea declaraţii politice" că lista de medicamente compensate şi gratuite intră în vigoare de la 1 aprilie "a vrut să păcălească pacienţii" şi "nu a avut o intenţie serioasă".

"Cred că şi în momentul în care cineva făcea acele declaraţii politice de la 1 aprilie cred că a vrut să păcălească pacienţii. Nu era nicidecum o intenţie serioasă, deşi ar fi trebuit să fie una serioasă. Nu poţi să te joci cu speranţele unor oameni foarte amărâţi care depind de aceste tratamente. Nu a fost un demers serios. De aceea la moţiunea simplă iniţiată de PNL s-a văzut clar că argumentele au lipsit. Nu poţi să iei decizii gen Cantacuzino. Lista aceasta dacă ar fi mers sau dacă ne-am fi luat după declaraţiile politice ale fostului ministru, îmi pare rău să o spun, cred că ar fi fost un nou experiment Cantacuzino. Foarte mulţi administratori ai sistemului, foarte mulţi miniştri ai Sănătăţii de şase ani i-au păcălit pe oameni. I-au păcălit şi le-au spus: peste trei luni, peste patru luni", a spus demnitarul.

El a afirmat că procedurile privind compensatele şi gratuitele vor fi transparente şi a precizat că lista lăsată de ministru Eugen Nicolăescu reprezintă 'doar o dorinţă'.

"Vom face şi proceduri transparente şi corecte. Haideţi să nu mai dăm compensare la foarte multe medicamente care nu şi-au demonstrat efectul terapeutic. Nu poţi să faci o listă serioasă şi nouă care să răspundă la nevoile pacienţilor fără a scoate ceea ce nu era util din lista veche. Lista lăsată de domnul ministru Nicolăescu este doar o dorinţă. Dincolo de dorinţă, noi trebuie să punem la punct faptele ca acele molecule să ajungă la pacienţi. Lista aceea nu era sustenabilă. Din punct de vedere economic ajungeam la un impact economic undeva la multe sute de milioane de lei, bani pe care noi nu îi aveam prevăzuţi în buget, pentru că atât de grijulii au fost predecesorii încât nu au pus bani în buget, dar voiau să facă lista", a explicat ministrul.

Referindu-se la cardurile de sănătate, Bănicioiu a spus că în prezent au fost deja tipărite aproximativ 7 milioane, urmând ca restul de 6 milioane să fie realizate.

Nicolae Bănicioiu a mai declarat că premierul Victor Ponta, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor au semnat un memorandum cu Banca Mondială pentru 'o infuzie serioasă de capital' pentru sistemul sanitar românesc. 

×