x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Basarabia este România", "Jos hotarul de la Prut". Proteste la Iaşi, în timpul şedinţei comune a guvernelor din România şi Moldova

"Basarabia este România", "Jos hotarul de la Prut". Proteste la Iaşi, în timpul şedinţei comune a guvernelor din România şi Moldova

03 Mar 2012   •   06:44
"Basarabia este România", "Jos hotarul de la Prut". Proteste la Iaşi, în timpul şedinţei comune a guvernelor din România şi Moldova

UPDATE 15:08 - Premierul Ungureanu a declarat ca sefii unui stat democratic trebuie sa asigure dreptul la protest al membrilor comunitatii, dar revendicarile avanseaza si probleme pe care guvernele nu le pot face.

"Si eu lupt pentru dreptul lor de a protesta, iar ceea ce am facut astazi nu reprezinta altceva decat ceea ce este de datoria noastra, sa putem aduce un plus de bunastare si celor care sunt nemultumiti si foarte saraci, nu pentru a-i face multumiti deodata, ci pentru macar a le spune si a le dovedi ca aceste guverne muncesc. In rest, in ceea ce priveste natura revendicarilor, sunt si lucruri pe care guvernele nu le pot face", a spus Ungureanu, la finalul sedintei comune de guvern.

"Sa nu credeti ca la Chisinau, in fata Guvernului, a fost liniste, si acolo au fost proteste", a adaugat Filat.

UPDATE 14:20 - Ministrii Guvernului Romaniei si cei ai Cabinetului Republicii Moldova au semnat, la finele sedintei comune organizate la Iasi, mai multe acorduri de colaborare bilaterala, inclusiv Planul de actiune pentru aplicarea Parteneriatului Strategic privind integrarea europeana a statului moldovean.

Totodata au fost semnate Acordul privind regimul juridic al mormintelor romanesti situate pe teritoriul Republicii Moldova, Acordul privind cooperarea si ajutorul reciproc in cazul producerii dezastrelor, Aranjamentul administrativ pentru aplicarea codului de protectie sociala, Acordul privind cooperarea intre cele doua state in domeniul protectiei sociale, Intelegerea privind cooperarea in domeniul tineretului si sportului, Acordul dintre cooperarea in domeniul dezvoltprii regionale, constructiilor si turismului, Acordul privind cooperarea in domeniul mediului.

"S-au semnat mai multe acorduri inter-guvernamentale, documente care angajeaza cele doua Executive. Prin semnaturile primilor ministri dam curs direct unui plan care sa puna in fapt toate prevederile parteneriatului nostru strategic", a declarat premierul Ungureanu, la sfarsitul sedintei comune.

UPDATE 14:05 - Sedinta comuna a Guvernelor Romaniei si Republicii Moldova s-a incheiat, urmand sa inceapa ceremonia de semnare a mai multor documente bilaterale.

UPDATE 10:54 - Dupa ceremonia oficiala de primire a membrilor guvernelor Ungureanu si Filat, oamenii adunati pe trotuarul din fata Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" au scandat lozinci precum "Jos Basescu", "Jos mafia din Iasi", "Caracatita lui Nichita", "Basescu nu rezisti nici cu mii de securisti", "Ti-au adus spionul sa-ti apere tronul", "Iasiule, trezeste-te". Membrii "Noua Dreapta" aflati in multime au scandat "Basarabia este Romania", "Jos hotarul de la Prut", "Basarabia pamant romanesc".

La aceasta ora, membrii Cabinetelor de la Bucuresti si Chisinau se afla in sediul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", unde are loc sedinta comuna a celor doua guverne.

UPDATE 10:37 - Premierul roman Mihai Razvan Ungureanu si omologul sau moldovean Vlad Filat au fost primiti cu onoruri militare, la Iasi. Cu putin timp inaintea inceperii ceremoniei, cateva zeci de persoane adunate in zona au scandat "Basarabia este Romania", "Jos hotarul de la Prut".

Guvernul Republicii Moldova si cel al Romaniei se vor intruni, pentru prima data, in sedinta comuna astazi, la Iasi. Sedinta in plen va avea loc la Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' si va fi precedata de o intrevedere dintre cei doi premieri, Vlad Filat si Mihai-Razvan Ungureanu.

Vor fi semnate si o serie de documente bilaterale, printre care Planul de actiune pentru implementarea Declaratiei comune privind instituirea unui Parteneriat strategic pentru integrarea europeana a Republicii Moldova, dar vor fi convenite si proiecte comune transfrontaliere, precum cele din domeniul transporturilor si energiei, si va fi discutat sprijinul pe care Romania il acorda pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeana.

Cei doi premieri vor sustine o conferinta de presa comuna, dupa care este programata o intalnire cu studentii basarabeni.

Premierul moldovean, Vlad Filat, declara, vineri, ca la sedinta comuna a Cabinetelor de la Bucuresti si Chisinau vor fi discutate proiecte concrete, in special din domeniul energetic. El a precizat ca, pana la sfarsitul acestui an, ar putea fi finalizata constructia gazoductului Iasi - Ungheni, care va permite alimentarea reciproca cu gaze naturale a celor doua state.

Vlad Filat a apreciat sprijinul Romaniei pentru integrarea europeana a Republicii Moldova, spunand ca priveste cu optimism si incredere dezvoltarea relatiilor bilaterale.

Primul-ministru Mihai-Razvan Ungureanu afirma, la mijlocul lunii trecute, ca exista proiecte comune intre cele doua tari care trebuie repornite sau duse mai departe. 'Nu exista niciun minister in Cabinet care sa nu poata da substanta dialogului bilateral cu Guvernul Republicii Moldova', spunea Ungureanu, subliniind importanta dialogului bilateral cu Executivul de la Chisinau atat ca semnal de ordin politic, cat si strategic.

Desfasurarea sedintei comune a celor doua guverne a fost planificata in urma unor convorbiri telefonice intre premierul roman Mihai-Razvan Ungureanu si omologul sau moldovean, Vlad Filat, pe 14 si 19 februarie.

×