x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu a promulgat legea de mărire cu 50% a salariilor profesorilor

Băsescu a promulgat legea de mărire cu 50% a salariilor profesorilor

de Aniela Nine    |    24 Oct 2008   •   00:00
Băsescu a promulgat legea de mărire cu 50% a salariilor profesorilor

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, astăzi, că a promulgat legea de mărire cu 50% a salariilor din educaţie, de la 1 octombrie. Şeful statului a spus că legea respectă criteriile de constituţionalitate şi consideră oportună promulgarea acesteia.

Şeful statului a spus că legea respectă criteriile de constituţionalitate şi consideră oportună promulgarea acesteia. Conform lui Băsescu, legea salariilor profesorilor este constituţională, aşa cum a stabilit Curtea Constituţională.

Al doilea element pe care îl are în vedere preşedintele este conformitatea legii, şi, sub acest aspect, atenţia preşedintelui se îndrepată către respectarea obligaţiilor internaţionale asumate, iar din acest punct de vedere legea salarizării profesorilor se încadrează în obiectivele strategiei Lisabona.

Al treilea aspect pe care preşedintele îl analizează este oportunitatea promulgării, având ca unică alternativă întoarcerea legii la Parlament. "Am considerat că această lege este oportună pentru că, între toate partidele, s-a semnat un pact pentru educaţie, la care s-au raliat trei federaţii sindicale mari", a declarat şeful statului, subliniind că "performanţa fără bani este imposibilă". "Legea este constituţională, iar atribuţia şefului statului este promulgarea legii, nu nepromulgarea", a afirmat Băsescu.

PRIMA EDITIE

Majorarea salariilor: Pronosticuri pentru profesori


Azi Traian Băsescu ar trebui să anunţe o decizie în privinţa legii măririi salariilor profesorilor, aflată acum la promulgare. La o bursă a pronosticurilor, aşa cum reiese din declaraţiile politicienilor din ultima vreme, varianta căştigătoare ar fi “da”.

Decizia de constituţionalitate dată în 15 octombrie de Curtea Constituţională în privinţa legii majorării cu 50% a salariilor profesorilor îi lasă preşedintelui Băsescu două variante: promulgare sau retrimitere la Parlament. Băsescu trebuie să anunţe una din aceste decizii până cel târziu mâine, când expiră termenul constituţional de 10 zile de la primirea deciziei CCR. Tot mâine, preşedintele trebuie să dea o decizie în privinţa legii privind majorarea pensiilor pentru grupele I şi II de muncă, lege care are însă termen de intrare în vigoare la 1 ianuarie 2009. Până atunci însă, politicienii, fie ei miniştrii sau nu, au lansat pronosticuri în privinţa promulgării.

PRO PROMULGARE
Primul care a vorbit despre promulgarea legii a fost chiar preşedintele Băsescu. Ce-i drept, declaraţia lui a fost făcută înainte ca oficialii să vorbească despre efectele crizei economice şi în România. “Cum să nu?!”, au fost cuvintele prin care Băsescu răspundea la 1 octombrie unei întrebări privind promulgarea legii care majora cu 50% salariile profesorilor. Informaţii recente au fost date pe piaţa zvonurilor de Silviu Prigoană, candidat al PD-L la parlamentare,  care a spus marţi la Realitatea TV că aflase cu două zile în urmă, chiar din gura lui Băsescu, că stiloul prezidenţial va semna de promulgare legea trimisă de Parlament. Silviu Prigoană a povestit că, întâlnindu-se duminică în parcul IOR cu preşedintele Băsescu, a profitat de situaţie şi l-a întrebat direct pe acesta dacă va promulga legea măririi salariilor profesorilor. Şeful statului, a spus Prigoană, a fost categoric şi a răspuns că va promulga legea atunci când va primi actul normativ. Tot pe varianta promulgării a mers şi pesedistul Viorel Hrebenciuc. “Eu cred că preşedintele va promulga legea, pentru că nu-şi poate permite să facă greşeala pe care a făcut-o anul trecut vizavi de pensionari. Ţineţi minte că s-a opus creşterii pensiilor. şi nu cred că de data asta îşi va permite acest lucru”, a spus Hrebenciuc în emisiunea “La ordinea zilei” de la Antena 3. Şi tot pentru promulgare s-a pronunţat şi deputatul PSD Manule Mitrea, având în vedere implicaţiile acestei decizii în contexul începerii campaniei electorale în câteva zile.

DORINŢĂ DE “NU”
Pe 4 octombrie, după o reuniune restrânsă a Guvernului, premierul Tăriceanu anunţa că i-a trimis preşedintelui “o adresă” în care îi aduce la cunoştinţă “încălcarea prevederilor constituţionale de către legea adoptată recent în Parlament”.  Întrebat dacă îi va cere în mod explicit şefului statului să nu promulge legea, Tăriceanu a declarat că “preşedintele va lua decizia pe care o consideră”, dar că el îşi doreşte “să existe o atitudine pe aceeaşi linie de conduită cu a Guvernului” , adică îşi doreşte să n-o promulge. Aceeaşi opţiune o avea exact cu o săptămână în urmă şi ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu. Ea spunea că preşedintele Traian Băsescu s-ar putea să nu promulge legea creşterii salariilor profesorilor, în contextul în care acesta, cu o zi înainte, la Bruxelles, făcuse apel la prudenţă în contextul crizei economice mondiale. “Aşteptăm să vedem dacă legea va fi promulgată. După declaraţia preşedintelui Traian Băsescu de la Bruxelles, când a zis că toată lumea trebuie să fie responsabilă şi să mergem pe un regim de austeritate, poate că nu o s-o promulge. Dacă a declarat aşa, probabil a avut în vedere şi acest lucru, dar nu pot da eu o soluţie la ceea ce trebuie să hotărască preşedintele”, declara săptămâna trecută ministrul Mariana Câmpeanu. Nu mai departe de acum două zile, un alt membru al Cabinetului Tăriceanu, ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, a vorbit despre “încrederea” pe care Guvernul o are în discernământul preşedintelui Băsescu în privinţa promulgării legii măririi salariilor profesorilor. Vorbind despre datele pe care Executivul le-a trimis preşedintelui privind impactul economic al majorărilor salariale, Vosganian a fost întrebat dacă în acea scrisoare i s-a cerut preşedintelui să nu promulge legea. Vosganian a răspuns că “noi nu ne permitem să facem acest lucru, ci îi oferim aceste informaţii şi avem încredere în discernământul domniei sale”. El a explicat că o eventuală majorare cu 50% a salariilor profesorilor impune costuri de 4,2 miliarde de lei, reprezentând 0,74% din produsul intern brut estimat pentru anul viitor, sumă care poate fi asigurată doar prin majorarea deficitului bugetar sau reducerea investiţiilor în educaţie.

 

Sindicatele

Jurnalul Naţional a încercat să ceară un pronostic şi de la cei direct vizaţi de această decizie, profesorii, dar şi ministrul de resort, Anton Anton. “Părerea mea este că preşedintele va promulga legea, pentru că nu are motive să nu o facă. Vă rugăm, domnule preşedinte să promulgaţi legea de majorare a salariilor, deoarece aceasta aduce o reparaţie morală pentru o întreagă categorie socială, care a fost timp de 18 ani batjocorită de toţi cei ce s-au perindat la guvernare”, ne-a declarat ieri Cătălin Croitoru, preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale. Şi Aurel Cornea, preşedintele Sindicatelor Libere din Învăţământ, a mizat tot pe promulgare. “Nu pot să cred că preşedintele Traian Băsescu nu va promulga legea. A ţinut cont întotdeauna de doleanţele învăţământului şi sigur va înţelege şi acum că fără salarizare nu poate exista performanţă”, a spus Cornea. În schimb noul ministru al Educaţiei, Anton Anton, s-a ferit să lanseze un pronostic clar, dar a insistat asupra problemelor cu care se va confrunta sistemul în cazul intrării în vigoare a legii. “Nu vreau să comentez, nu vreau să influenţez decizia preşedintelui. Dacă, însă, se vor mări salariile, din cele 4.300 de milioane de lei, bugetul de anul viitor al ministerului, vor mai rămâne numai 400. Mie nu mi se pare normal, mai ales că debutanţii nu beneficiază de mai nimic”, ne-a declarat Anton Anton.

  • Eugenia Mihalcea

×