x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu acceptă învestirea lui Puiu Haşotti ca ministru al Culturii

Băsescu acceptă învestirea lui Puiu Haşotti ca ministru al Culturii

22 Iun 2012   •   13:43
Băsescu acceptă învestirea lui Puiu Haşotti ca ministru al Culturii

UPDATE 19:03 - "Ceremonia de depunere a juramantului de investitura a domnului Puiu Hasotti in functia de ministru al Culturii si Patrimoniului National va putea avea loc luni, la Palatul Cotroceni. Presedintia considera ca declaratia domnului Hasotti exista, ea fiind depusa la Guvernul Romaniei", a declarat Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al presedintelui Traian Basescu.

-----------------------------------

Presedintia isi apara decizia de a solicita ministrului desemnat al Culturii, Puiu Hasotti, o declaratie pe proprie raspundere, prin care acesta sa ateste ca teza de doctorat nu constituie plagiat, invocand o decizie a Curtii Constitutionale.

Comunicatul integral a aparut pe site-ul presidency.ro, fiind semnat de purtatorul de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea.

"Referitor la declaratiile mai multor lideri ai Uniunii Social-Liberale facute in ultimele zile privind scrisoarea presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, de joi, 21 iunie a.c., prin care i-a cerut prim-ministrului Guvernului Romaniei, domnul Victor Ponta, sa transmita, pana la data depunerii juramantului de investitura a domnului Puiu Hasotti in functia de ministru al Culturii si Patrimoniului National, o declaratie pe propria raspundere a ministrului desemnat care sa ateste ca teza sa de doctorat si celelalte opere stiintifice nu constituie plagiat, Administratia Prezidentiala face urmatoarele precizari:


- Dreptul presedintelui Romaniei de a verifica corespunderea candidatului cu functia de ministru are ca temei legal Decizia 356 din 2007 a Curtii Constitutionale a Romaniei. Decizia prevede urmatoarele: "Aceste audieri privesc corespunderea pentru functie a candidatilor propusi de primul-ministru privitor la pregatirea generala, pregatirea in specialitatea domeniului, experienta in materie, instruirea si aptitudinile pentru functia in domeniu, reputatia nestirbita si moralitatea, conditii necesare si indispensabile functiei de ministru. (…) Procedurile realizate de comisiile permanente parlamentare privind corespunderea candidatului pentru functia propusa, in cazurile alin. (1) si (3) trebuie avute in vedere de Presedintele Romaniei in cazul remanierii guvernamentale prevazuta de alin. (2) al aceluiasi Art. 85 si pe aceste temeiuri Presedintele Romaniei are indreptatirea de a verifica corespunderea candidatului pentru functia propusa, in raport de aceleasi conditionari-criterii mentionate anterior, si poate solicita motivat o alta propunere din partea primului-ministru.".

- Interpretarea ca presedintele Romaniei conditioneaza investirea domnului Puiu Hasotti in functia de ministru al Culturii si Patrimoniului National este rau-voitoare si neconforma cu textul scrisorii prin care presedintele Romaniei a solicitat prezentarea unei asumari scrise de catre domnul Puiu Hasotti care sa ateste ca teza sa de doctorat si celelalte opere stiintifice nu constituie plagiat.

- Solicitarea presedintelui Romaniei are la baza impactul major negativ asupra Romaniei in plan intern si international generat de recentele incidente cu privire la posibilele acte de plagiat de care sunt acuzati o parte dintre membrii Guvernului Romaniei.

- Presedintele Romaniei saluta declaratia publica a domnului Puiu Hasotti, facuta joi, 21 iunie 2012, prin care afirma ca a semnat o declaratie pe proprie raspundere in care a garantat ca publicatiile mentionate in propriul sau curriculum vitae nu sunt susceptibile de plagiat. Presedintele Romaniei saluta si declaratia publica a domnului Puiu Hasotti, facuta vineri, 22 iunie 2012, prin care a afirmat ca a depus declaratia la Cabinetul Prim-Ministrului Romaniei.

×