x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, despre consultările pe tema reducerii CAS: Ponta este obligat să vină la Cotroceni

Băsescu, despre consultările pe tema reducerii CAS: Ponta este obligat să vină la Cotroceni

10 Iul 2014   •   13:13
Băsescu, despre consultările pe tema reducerii CAS: Ponta este obligat să vină la Cotroceni

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, în cadrul unui interviu acordat unui cotidian central, că nu va respinge legea care prevede reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator dacă aceasta va avea o argumentaţie corectă. În plus, şeful statului a spus că premierul 'este obligat' să vină la consultările pe această temă, la Cotroceni.

"Legea e iniţiată de Guvern şi dacă Parlamentul a putut fi păcălit de Guvern, spunându-i-se că vor creşte încasările pentru că ANAF-ul va lucra mai bine, eu sunt mai greu de păcălit din acest punct de vedere. Sigur, Parlamentul a avut o abordare politică şi chiar în sensul a ceea ce vă spuneam, orice parlament ar vrea reducerea fiscalităţii şi eu nu acuz Parlamentul pentru acest vot, ei au spus că cred ce le spune Guvernul şi votează. Nici eu nu voi respinge această lege atâta timp cât are o argumentaţie corectă. (...) Aş vrea să am ocazia să le spun românilor că am promulgat-o pentru că Guvernul are soluţii corecte de completare a deficitului crescut la fondul de pensii", a afirmat Traian Băsescu.

Potrivit preşedintelui, deficitul la fondul de pensii în anul 2015 va fi de 18 miliarde de lei iar dacă o parte din sumă va fi acoperită din tăierea investiţiilor sau creşterea unor taxe, rămân 4,5 miliarde care trebuie acoperite.

"Deficitul fondului de pensii este de 12,5 miliarde de lei, la care se mai adaugă 5,5 miliarde generate din reducerea cu 5% a CAS-ului, vorbesc de anul 2015, plecând de la premisa că un miliard cu siguranţă se găseşte anul acesta pentru trei luni. La anul nu e problemă de un miliard, va fi problemă de 18 miliarde de lei şi vreau să ştiu de unde vor fi acoperiţi, 12,5 miliarde am văzut de unde se acoperă, prin tăiere de investiţii, prin mărirea taxelor, taxa pe stâlp, taxa pe carburanţi. Mai este de acoperit încă o diferenţă de 5,5 miliarde, vreau să ştiu de unde, să-i pot informa pe români că am promulgat legea, dar costurile sunt următoarele: ori vi se măresc taxele, ori se taie investiţiile, ori se reduc cheltuielile aparatului de stat prin disponibilizări ori ceva trebuie să se întâmple în valoare de 5,5 miliarde de lei. Merg mai departe şi spun că dau credit premierului că va fi o creştere de încasări cu un miliard mai mult ca urmare a contribuţiei ANAF-ului, dar rămân 4,5 miliarde", a spus şeful statului.

Întrebat ce va face în cazul în care Guvernul nu va accepta să discute cu privire la aceste chestiune, preşedintele a răspuns că va analiza situaţia şi că se va întâlni şi cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), pentru a vederea şi părerea reprezentanţilor acestuia cu privire la reducerea CAS. "Va trebui să analizez, va trebui să am o consultare şi cu FMI, cu privire la viziunea lor legată de asta, pentru că nu mă voi limita numai la discuţia cu Guvernul, sigur, aş vrea să fie convingătoare şi înainte de a discuta cu fondul, pentru a le putea argumenta de ce promulg legea şi că e bine să o promulg, să intre în vigoare. Dacă soluţiile nu vor fi credibile, o să fiu obligat să o trimit înapoi la Parlament, sigur, Parlamentul mi-o trimite şi acolo sunt obligat să o promulg, dar am conştiinţa împăcată că am dat toate semnalele asupra unei eventuale erori din punct de vedere al echilibrelor bugetare. (...) Premierul este obligat să vină la consultări şi nici nu pot face consultarea Guvernului fără să-l informez pe premier", a mai spus Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri că nu va promulga legea privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale până când Guvernul nu va indica surse convingătoare de compensare a deficitului şi a anunţat că va chema Executivul la consultări. "Sunt îngrijorat cu privire la efectul promulgării legii şi voi uza de articolul 86 pentru a invita Guvernul la consultări. (...) O pot face în probleme urgente sau de importanţă deosebită. Aceasta este, din punctul meu de vedere, o problemă de importanţă deosebită", a declarat Băsescu.

×