x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu despre decizia SRI în cazul Coldea: Era o măsură necesară pentru sistemul pe care-l reprezintă

Băsescu despre decizia SRI în cazul Coldea: Era o măsură necesară pentru sistemul pe care-l reprezintă

12 Ian 2017   •   22:51
Băsescu despre decizia SRI în cazul Coldea: Era o măsură necesară pentru sistemul pe care-l reprezintă
Sursa foto: Adrian Manolache

Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că măsura luată în cazul generalului SRI Florian Coldea era necesară pentru sistemul pe care-l reprezintă şi susţine că "adevărul" trebuie scos la lumină în ceea ce priveşte relaţia "Ghiţă-Coldea-Kovesi".

''Cred că era o măsură necesară pentru sistemul pe care-l reprezintă domnul Coldea, pentru structura pe care o reprezintă. Sunt o structură militarizată şi aceasta era modalitatea de a acţiona. (...) Probabil că avut şi ei o analiză. (...) Măcar ştim că s-au aplicat perceptele instituţiilor militare. Generalul Coldea este la dispoziţia directorului SRI şi o comisie, probabil structura de contrainformaţii interne, va documenta evenimentele povestite de domnul Ghiţă'', a spus Băsescu, la B1 TV.

Întrebat dacă generalul Coldea a fost pus în faţa unei demiteri, fostul şef al statului a replicat: ''Eu cred că nu se mai putea, dacă dânsul nu a avut eleganţa să demisioneze, nu se mai putea. Instituţia trebuia să reacţioneze''.

El a afirmat că ''pagubele'' la adresa SRI sunt ''majore'' şi a opinat că, indiferent care va fi rezultatul anchetei Serviciului, Coldea nu va reveni în funcţie. ''Adevărul trebuie scos la lumină în ceea ce priveşte relaţia Ghiţă-Coldea-Kovesi'', a punctat Băsescu.

Fostul preşedinte a susţinut că decizia conducerii SRI a fost luată cu aprobarea şefului statului.

"Dacă dumneavoastră credeţi că decizia de astăzi a lui Hellvig s-a luat fără aprobarea preşedintelui, nu pot să vă spun decât că aţi fi naivă. E vorba de prim-adjunctul SRI", a spus fostul şef de stat.

Totodată, întrebat despre viitorul ''binomului Coldea-Kovesi'' şi dacă şefa DNA ''va ieşi din ecuaţie'', Băsescu a arătat că, administrativ, nu se poate face legătură între cele două instituţii.

''Nu ştiu, asta trebuie discutat cu CSM-ul şi cu ministrul Justiţiei (...) În niciun caz, administrativ nu putem face legătura între cele două instituţii'', a arătat el.

Fostul preşedinte şi-a exprimat regretul că nu a schimbat din funcţie conducerea SRI, ''lăsându-i moştenire''.

"Atât timp cât timp ţinem şefi operativi ai unor astfel de servicii cu zeci de ani, aşa se va întâmpla. Funcţia generează şi pasiunea spre dictatură. Va trebui să limităm şi mandatele marilor şefi din SRI, pentru că sunt şi ofiţeri tineri care au dreptul la ascensiune. (...) Una din marile greşeli pe care eu am făcut-o a fost că nu i-am schimbat din funcţie, lăsându-i moştenire", a spus Băsescu.

Directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a dispus, joi, constituirea unei comisii speciale în urma informaţiilor apărute în public referitoare la generalul Florian Coldea, iar până la finalizarea verificărilor acesta este pus la dispoziţia şefului SRI, informează un comunicat de presă al instituţiei. www.agerpres.ro

×