x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu despre incidentul de la Nana: "Eu cred că este provocat de PSD"

Băsescu despre incidentul de la Nana: "Eu cred că este provocat de PSD"

08 Mai 2014   •   19:13
Băsescu despre incidentul de la Nana: "Eu cred că este provocat de PSD"

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că incidentul de ieri de la Nana, în care o femeie de 62 de ani a fost agresată în prezenţa mai multor reprezentanţi ai Partidului Mişcarea Populară, ar fi, în opinia sa, o înscenare a Partidului Social Democrat, menită să discrediteze opoziţia.

Întrebat în cadrul unei conferinţe de presă dacă are un comentariu de făcut în legătură cu acest caz, Băsescu a afirmat că nu cunoaşte cazul. Preşedintele a adăugat, însă: "Ştiu că în campanii PSD-ul are obiceiul să însceneze astfel de evenimente. Eu cred că este provocat de PSD", a răspuns preşedintele.

În cadrul conferinţei de presă susţinute la Cotroceni, Traian Băsescu l-a atacat din nou pe premierul Victor Ponta, acuzându-l că prin acţiunile sale discreditează imaginea României. Iată mai jos principalele declaraţii ale preşedintelui:

* În legătură cu intenţia de a decora fosta conducere a ICR. Vreau să le mulţumesc încă o dată pentru calitatea muncii pe care au desfăşurat-o. Mă refer la Tania Radu, Dan Croitoru, Horia Roman Patapievici şi Mircea Mihăieş. Sunt oameni care au ridicat ICR la un nivel pe care nu l-a atins niciodată până la acel moment. În stilul moştenit, Victor Ponta a utilizat măciuca pe care o are la îndemână, Corpul de Control, pentru a încerca să discrediteze aceşti oameni şi a motiva decizia abuzivă de a-i schimba din funcţie. Toate acuzaţiile legate de neregulile de la ICR sunt minciuni, dar ele sunt un mod de guvernare pentru Victor Ponta şi cei care se află azi la Palatul Victoria. În numele statului, pentru că sunt nişte oameni de valoare, le cer scuze pentru jignirile aduse de Victor Ponta. În ceea ce priveşte acuzaţia de fascism adresată lui Mircea Mihăieş, este un abuz pe care numai un om inclult şi lipsit de scrupule putea să îl facă. Este acelaşi om care se ţinea de gât cu Radu Mazăre prin Constanţa, primar care nu de mult umbla într-o uniformă nazistă. Când este Victor Ponta repsonsabil? Când atacă un om de cultură sau când se duce şi umblă de gât cu unul care ne era prezentat în toată splendoarea lui în uniforma SS? Este, în opinia mea, proba de cinism pe care acest om o dă. Nu spun că este un om care ştie istorie sau are capacitatea de a analiza fenomenul fascismului, dar astfel de etichete puse gratuit unui intelectual arată un mod de gândire. La Victor Ponta, tot ce nu înţelege este fascist, pentru că atât îl duce capul. Această etichetare făcută de un premier al unui stat UE este cu atât mai gravă. Cu certitudine, voi fi un sprijin pentru oricine încearcă să-şi recâştige dreptatea în instanţă pentru acuzaţiile mincinoase ale premierului la adresa ICR. Oricând mă pot chema ca martor. Ştiu cu câtă grijă şi corectitudine s-au cheltuit banii şi cum au fost răspândiţi pentru a distribui cultură românească în toată lumea. Instituţia a dobândit un prestigiu extraordinar în mandatul acestor oameni. Le cer scuze în numele statului român, în numele preşedintelui României pentru acuzaţiile nedrepte pe care le-au primit.

* Pentru că suntem la capitolul decoraţii, o să vorbesc de declaraţiile despre refuzul de contrasemnare decretului de decorare a directorului STS, generalu Opriş. Victor Viorel Ponta, în stilul carcateristic, a pus-o pe seama accidentului din Apuseni. Decorarea generalului Opriş a fost propusă pe 11 noiembrie 2013, altături de multe alte decrete de decorare specifice acţiunilor care se defăşoară în preajma zilei naţionale. Este evident că domnul premier n-a vrut să contrasemneze acest decret. Astăzi, în mod mincinos, a pus acest lucru pe seama accidentului din Apuseni, care s-a petrecut două luni mai târziu. Face parte din modul de a minţi al acestui premier. El a vrut să pândească momentul în care să-şi ia în subordine STS. Este goana după putere absolută a acestui individ. Vreau să ştiţi că acuzaţiile aduse de premier STS-ului, cum că ar fi avut obligaţia să identifice punctul în care s-a prăbuşit avionul din Apuseni, este o minciună. STS nu are capacităţi de identificare a poziţiei, este evident că premierul are ca obiectiv să-şi aducă în subordine STS, este motivul real pentru care nu a contrasemnat decretul de decorare a lui Marcel Opriş.

* Am fost impresionat de raportul transmis Curtea Europeană, raport numit "Programul Naţional de Reformă". La pagina 25 găsim următoarea formulare: "DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe au înregistrat rezultate semnificative, în ultimii şapte ani". Şi continuă în pagina 25: "ANI a obţinut rezultate notabile în ultimii ani". Sub semnătura domnului Victor Viorel Ponta a plecat acest document la Comisia Europeană. Constatăm capacitatea formidabilă a unui premier de a avea un limbaj dublu. Mă aşteptam, când face referire la ANI, să zică: "Slugile lui Băsescu". Când face referire la DNA să zică: "Procurorii lui Băsescu". Dar nu, constată că acţionează bine. Îi întreb pe români, când minte? Când denigrează aceste instituţii sau când scrie foarte frumos de ele la Bruxelles? Nicio ţară cu un astfel de premier nu are şanse să fie credibilă. Cei de la Bruxelles, care pun la un loc declaraţiile premierului din ţară şi cele scrise unor funcţionari de la Bruxelles, văd o discrepanţă uriaşă. România nu poate fi etichetată bine când există astfel de discrepanţe. De ce n-a scris că ori de câte ori este arestat un baron, eu îi sprijin pentru că ştiu că DNA-ul este al lui Băsescu? Ori minte acasă, ori am minţit CE. Acest document este aprobat în şedinţă de Guvern. O ţară cu un astfel de premier nu este credibilă.

* Mai fac o observaţie legată de ultima aventură pe care se pregăteşte să o livreze Victor Viorel Ponta, legată de Portul Constanţa. Transferul unui pachet de acţiuni primăriei Constanţa, în aşa fel încât statul să piardă pachetul majoritor. Statul deţine 60% din acţiuni, Fondul Proprietatea 20%, iar Primăria 20%. Potrivit unui proiect de guvern, Victor Viorel vrea să transfere către clovnul de la malul mării 13% din acţiuni. Astfel, statul român pierde pachetul majoritar şi rămâne doar cu 47% din acţiuni. Acest lucru este interzis de legislaţia în vigoare. Portul Constanţa este declarat o infrastructură strategică. Tot prin legislaţia care vizează activitatea societăţilor şi regiilor de interes naţional se precizează foarte clar - nu există transfer gratuit de acţiuni şi nu se poate pierde pachetul majoritar. Nu am cum să fac apel la premier, pentru că în marasmul decizional în care se află, cu certitudine, în minea lui vor prevala interesele şi ameninţările lui Radu Mazăre. Fac un apel public la cei care trebuie să avizeze această hotărâre. Îi atenţionez că foarte probabil vor trebui să răspundă în faţa legii. Fondul Proprietatea poate oricând să vândă cele 20% sau să facă o alianţă cu cele 33% ale lui Radu Mazăre şi să pună în pericol interesele naţionale. Am atins acest subiect pentru a face un avertisment public la adresa celor care vor fi împinşi să semneze, Ministerul Justiţiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Economiei. Se va face următorul joc, vor fi delegaţi secretarii de stat. Miniştrii nu vor avea timp să semneze sau se vor da plecaţi. Ilegalitatea este majoră. Sfatul meu către cei care vor fi împinşi este să nu semneze. Eventual să-l lase pe Victor Ponta singur să semneze. 

×
Subiecte în articol: traian basescu nana