x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu despre procesul cu Firea: S-a exercitat presiune publică asupra procurorului general

Băsescu despre procesul cu Firea: S-a exercitat presiune publică asupra procurorului general

29 Iul 2016   •   09:04
Băsescu despre procesul cu Firea: S-a exercitat presiune publică asupra procurorului general
Sursa foto: Adrian Manolache

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat joi seară la B1 TV că informaţiile din dosarul ce vizează infracţiunea de ameninţare la adresa senatorului PSD Gabriela Firea, actualul primar al Capitalei, au fost făcute publice de către procurorii de caz pentru a crea ''presiune mediatică'' şi a ''forţa mâna'' procurorului general să nu se mai uite pe rechizitoriu.

''Rechizitoriul nu a ajuns la instanţă. (...) Procurorul general nu a spus nevinovat. (...) Acest om a spus: e în regulă, rămâne inculpat, dar vedeţi că rechizitoriul vostru are probleme mari de încălcare a normelor internaţionale. (...) Şi mai spune un lucru sever - aveţi probleme de profesionalism. Eu îi sfătuiesc să citească această ordonanţă pentru că e o lecţie dată de procurorul general. Aceste abordări trebuie să devină şcoală în Parchetele din România. Tot aşa de riguroasă era şi Kovesi când am numit-o procuror general şi pe urmă s-a adaptat sistemului coclit. (...) Informaţiile au fost date pe surse pentru a exercita presiune publică pe procurorul general. (...) E jenant că încărcăm instanţele cu disputele noastre (...) şi că găseşti procurori dispuşi să arbitreze pe penal jocurile politice, în loc să spună mergeţi în civil'', a spus Traian Băsescu.

Conflictul dintre cei doi a început anul trecut, când Băsescu i-a transmis fostului senator PSD că trebuie să aibă grijă de soţul ei, primarul oraşului Voluntari, că este posibil să nu mai ajungă acasă. Gabriela Firea l-a dat în judecată pe Traian Băsescu, însă imunitatea prezidenţială nu le-a permis procurorilor să înceapă ancheta decât după terminarea mandatului la Cotroceni.

Procurorul general Augustin Lazăr a infirmat soluţia dată de un procuror de la Parchetul General privind trimiterea în judecată a fostului preşedinte Traian Băsescu pentru săvârşirea infracţiunii de ameninţare în legătură cu declaraţiile date la adresa Gabrielei Firea.

Decizia a fost luată deoarece în rechizitoriu faptele sunt descrise la modul general, este luată în considerare doar percepţia Gabrielei Firea în acest caz, iar depăşirea limitelor libertăţii de exprimare nu implică în mod necesar intrarea în sfera răspunderii penale. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: traian basescu gabriela firea