x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu despre respingerea cererii de înregistrare a MP: Vom funcţiona în continuare pe structurile PMP

Băsescu despre respingerea cererii de înregistrare a MP: Vom funcţiona în continuare pe structurile PMP

18 Mar 2016   •   21:56
Băsescu despre respingerea cererii de înregistrare a MP: Vom funcţiona în continuare pe structurile PMP

Traian Băsescu a declarat, vineri seara, că membrii MP vor activa sub sigla şi denumirea PMP (Partidul Mişcarea Populară) în urma deciziei de vineri a Curţii de Apel Bucureşti care a respins cererea de înregistrare în Registrul partidelor politice a Mişcării Populare (MP) şi că, în atare condiţii, nu vor exista probleme de depunere a listelor de candidaţi la alegerile locale.

"Al doilea subiect este legat de respingerea înregistrării Mişcării Populare. (...) Partidul Mişcarea Populară este înregistrat, are toate structurile funcţionale, nu s-a desfiinţat, în lipsa înfiinţării Mişcării Populare. Pe structurile Partidului Mişcarea Populară am funcţionat şi până-n prezent, aşa vom funcţiona şi în continuare. Nu avem niciun fel de probleme legate de depunerea listelor de candidaţi în toate localităţile ţării pentru că sistemul de aprobare este la nivel local. Doar la Consiliul Naţional trebuie validate candidaturile la Primăria Capitalei. În rest, toate candidaturile sunt de competenţă judeţeană, municipală, nu avem impedimente din acest punct de vedere", a declarat Traian Băsescu, într-o conferinţă de presă.

El a explicat că membrii formaţiunii pe care o conduce au adunat semnături pentru alegerile locale sub sigla Mişcării Populare, iar alţii sub sigla Partidului Mişcarea Populară.

"Unii au făcut-o sub denumirea Mişcarea Populară, alţii sub denumirea PMP, Partidul Mişcarea Populară. Au fost mai inspiraţi cei care au făcut-o pe PMP, ceilalţi trebuie să-şi refacă listele. Este o bună campanie, cu atât mai mult cu cât, dincolo de mijloacele electronice, de televiziuni locale mizăm foarte mult pe o campanie de la om la om", a declarat Băsescu.

Despre respingerea de către CAB a cererii de înregistrare a MP, Băsescu a spus că "este prima dată când un procuror s-a bătut cu toată forţa statului împotriva înregistrării unui partid".

"Este, dacă vreţi, şi contrar deciziilor CEDO care recomandă o minimă implicare a statului în aprobarea funcţionării structurilor asociative cum sunt partidele. Procurorul de dosar de la Tribunalul Bucureşti a ţinut neapărat să arate că în România statul e stat şi au ţinut cont şi unii dintre judecători de acest punct de vedere, drept pentru care s-a respins înregistrarea partidului. Vă pot spune că, în mod cert, vom face o plângere la CEDO pentru implicarea abuzivă a statului în înregistrarea unui partid. Într-o ţară în care se înregistrează zilnic două-trei partide nu mi se pare întâmplător că exact Mişcarea Populară a fost partidul pentru care procurorii s-au luptat cu toată forţa statului pentru a nu se înregistra", a mai declarat el.

Curtea de Apel Bucureşti a respins vineri cererea depusă de fostul preşedinte Traian Băsescu de înregistrare a formaţiunii Mişcarea Populară în registrul partidelor politice.

Iniţial, Tribunalul Bucureşti a acceptat, în decembrie 2015, cererea depusă de Traian Băsescu privind acordarea personalităţii juridice şi înregistrarea formaţiunii Mişcarea Populară în registrul partidelor politice, însă Curtea de Apel Bucureşti a admis vineri apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, respingând astfel înregistrarea partidului.

De menţionat că cei doi judecători ai completului de la Curtea de Apel Bucureşti au avut opinii contrare în legătură cu cererea depusă de Traian Băsescu, astfel încât a fost introdus un al treilea magistrat în complet, care a înclinat decizia în sensul respingerii solicitării de înregistrare.

Decizia este definitivă.

Pe 24 octombrie 2015, a avut loc Congresul de înfiinţare a formaţiunii politice Mişcarea Populară, cei 5.000 de delegaţi votând alegerea lui Traian Băsescu ca preşedinte al partidului.

Traian Băsescu s-a înscris în Partidul Mişcarea Populară pe data de 9 octombrie 2015, pentru ca apoi tot el să propună schimbarea denumirii partidului în "Mişcarea Populară". AGERPRES / (A- autor: Daniel Florea, editor: Marius Frăţilă)

×
Subiecte în articol: traian basescu