x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, despre suspendare: Tăriceanu "Inimă Zburdalnică" să citească Constituţia, să nu se mai facă de râs

Băsescu, despre suspendare: Tăriceanu "Inimă Zburdalnică" să citească Constituţia, să nu se mai facă de râs

08 Sep 2014   •   19:30
Băsescu, despre suspendare: Tăriceanu "Inimă Zburdalnică" să citească Constituţia, să nu se mai facă de râs

Preşedintele Traian Băsescu a batjocorit intenţia preşedintelui PLR, Călin Popescu Tăriceanu, de a iniţia suspendarea sa, numindu-l pe acesta "Inimă Zburdalnică" şi afirmând că programul de suspendare propus este neconstituţional, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni.

Băsescu a atacat şi afirmaţia premierului care a asemănat regimul său cu regimul nazist, afirmând că este o gravă lovitură de imagine pentru statul român.

Iată mai jos declaraţiile preşedintelui:

* Eu aş vrea să-l rog pe Călin Anton Constantin Popescu Tăriceanu să citească Constituţia. Nu poate planifica suspendarea pe 23 septembrie şi referendumul pe 2 noiembrie, în ziua alegerilor, pentru că în Constituţie scrie că preşedintele poate fi suspendat pentru o perioadă de maximum 30 de zile. Rugămintea mea la Călin Anton Constantin Popescu Tăriceanu "Inimă Zburdalinică" este să citească Constituţia ca să nu se mai facă de râs atunci când planifică programul dat de domnul Voiculescu. Înţeleg că Voiculescu este presat acum de plafonul puşcăriei, dar Tăriceanu este în libertate, ar trebui să judece mai bine.

* Protestez cu toată forţa împotriva unei declaraţii care aduce grave prejudicii statului român şi credibilităţii statului. Iată declaraţia premierului, citez: "Nu exagerez folosind acest termen, cred că efectele asupra societăţii româneşti lăsate de 10 ani de regim Băsescu sunt asemănătoare cu cele ale regimului nazist în Germania. Va urma o perioadă în care trebuie pur şi simplu să ne pregătim de debăsificarea societăţii româneşti". Dincolo de faptul că e o declaraţie care face mult rău credibilităţii statului, vreau să înţeleg ce înţelege Victor Ponta prin debăsificare. Cred că înseamnă o trecere rapidă prin criză şi o revenire la creştere economică. Actul de condamnare a comunismului... Probabil trebuie debăsificată atitudinea aceasta. Prin debăsificare înţelege că, spre deosebire de mentorii domniei sale, eu am dat dispoziţie de predare a arhivelor Securităţii către CNSAS.

* Probabil că prin debăsificare înţelege să mă acuze pentru faptul că am predat arhiva "Dunărea" la instituţiile statului. Că am deschis accesul în arhivele statului, iar acest lucru a avut ca efect şi apariţia torţionarilor, pe care nu ştiam de unde să-i luăm. Că mi-am permis ca în aprilie 2005 să semnez tratatul de aderare la UE. Că a început să funcţioneze justiţia. Că eu aş fi vinovat pentru condamnările pe care le-au primit baronii din PSD, pentru condamnarea la 10 ani a lui Voiculescu, pentru condamnarea lui Voicu, chiar şi condamnarea lui Vântu trebuie debăsificată după părerea premierului, sau e asemănătoare cu nazismul. Asemănător cu nazismul, crede premierul, e că am semnat tratatul de cooperare cu SUA, pentru secolul 21.

* Că în mandatul meu am făcut un efort constant pentru întărirea relaţiilor cu UE şi NATO este un element care trebuie debăsificat, pentru că seamănă în mintea domnului Ponta cu regimul nazist. Aş avea o listă foarte lungă să-i traduc domnului premier asemănările dintre regimul Băsescu şi regimul nazist şi nevoia de trecere la debăsificare. N-aş vrea să ajungem la concluzia că trebuie depontizare. N-aş vrea.

* Înţeleg că domnul Ponta este preocupat de ce cărţi citesc. Îi citesc lucrarea de doctorat, de la 1 la 10 (Ponta l-a provocat pe Băsescu, pe o reţea de socializare, să facă o listă cu 10 cărţi preferate n.r.) şi nu regăsesc niciun pasaj neplagiat.

* În cursul zilei de azi mi-am făcut timp să fac o analiză asupra evoluţiilor premergătoare alegerilor. Au fost emise un set de acte normative şi au fost puse sub control politic o serie de instituţii, iar aceste lucruri pot afecta grav procesul alegerilor.

Un act este OG 28/2013 prin care nu se mai publică în Monitorul Oficial sumele alocate primăriilor, ci se emit ordine de ministru ale domnului Dragnea, după cum vrea domnia sa. Această lipsă de transparenţă mă face să mă gândesc că PSD va folosi bani publici pentru a mitui primarii să-l susţină pe Victor Viorel Ponta.

* Un alt act care încalcă consituţia şi legea este OG 45/2014, prin care se modifică structura Biroului Electoral Central, dar şi structura secţiilor de votare. Acest lucru nu se poate face prin Ordonanţă de Guvern. Şi acest lucru, ca şi ordonanţa 28/2013, trebuiau atacate de Avocatul Poporului la Curtea Constituţională. În 2013 Ciorbea nu era avocat al poporului, dar OG 45/2014 trebuia să o atace.

* Un alt act este OG 55/2014, cea care a lansat perioada de transferuri la primari şi consilieri. Această ordonanţă este de natură a afecta procesul electoral. Alte elemente sunt: modul de funcţionare al CNA, unde, de asemenea, reprezentanta domnului prim-ministru nu are nici în clin, nici în mânecă cu observarea corectă a modului cum se desfăşoară campania în televiziuni. Un alt element care şubrezeşte şansele unor alegeri corecte este Avocatul Poporului. Acest om este o anexă a Guvernului care a abandonat mandatul său. A atacat însă fără reţinere acte care ţin de siguranţa naţională.

* Un alt element pe care îl observ în funcţionarea proastă a instituţiilor este Ministerul de Interne, în mod deosebit funcţionarea Jandarmeriei. Vorbim de obedienţă excesivă pentru tot ceea ce înseamnă PSD. De la lovirea unor ziarişti, la neasigurarea securităţii manifestaţiilor, atunci când este în favoarea puterii... Sunt elemente care ne arată că această instituţie a cedat. Ce încredere să mai avem în Jandarmerie când lasă să fie bătuţi ziarişti de la instituţii media care nu sunt simpatizante ale puterii, sau nu sunt percepute astfel, dar se duc cu o întreagă divizie dacă un măscărici de la o televiziune se simte ameninţat de zgomotul motociceltelor. Da, dar e un măscărici care e fan al domnului Ponta.

* Public cer demisia sau demiterea imediată a comandantului Jandarmeriei. Dacă mai există ierarhie în acest stat, dacă PSD mai este dispus să lase statul să funcţioneze după ierarhie, eu, şeful statului, cer demiterea imediată a şefului Jandarmeriei. 

×