x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Dispoziția Guvernului Cioloș ca primăriile să publice execuția bugetară e o mare păcăleală

Băsescu: Dispoziția Guvernului Cioloș ca primăriile să publice execuția bugetară e o mare păcăleală

10 Apr 2016   •   18:12
Băsescu: Dispoziția Guvernului Cioloș ca primăriile să publice execuția bugetară e o mare păcăleală

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), Traian Băsescu, a susţinut, duminică, la Alba Iulia, că dispoziţia Guvernului Cioloş ca primăriile să posteze pe site execuţia bugetară este o 'mare păcăleală'. 

'Astăzi s-a introdus cel mai ticălos mod de a spune că avem transparenţă în administraţia locală. Guvernul Cioloş a dat dispoziţie ca toate primăriile să pună pe site execuţia bugetară. Oameni buni, e una din marile păcăleli. Execuţia bugetară sunt bani care au fost deja cheltuiţi. Deci, ce s-a plătit s-a dus. Este bun dus. Degeaba îi mai spui cetăţeanului că execuţia bugetară în luna ianuarie a fost de 50 de milioane de lei. Ei s-au dus. Sunt bani care s-au plătit. Important este să pui facturile care urmează să fie plătite la fiecare 30 de zile, pentru ca cetăţenii să vadă diferenţa între ce trebuie să plătească primăria şi care este realitatea din teren', a declarat liderul PMP. 

Traian Băsescu a opinat şi că o lipsă majoră a administraţiilor locale a fost incapacitatea de a cheltui bani europeni, el adăugând că returnarea către Uniunea Europeană a miliarde de euro "dovedeşte o capacitate administrativă sub orice critică". 

'O lipsă majoră semnalată legat de administraţiile locale este incapacitatea de a cheltui banii europeni. Am fost şi în zonele locuite de moţi, am bătut şi Albacul, şi Roşia Montană, şi Roşia Poieni. Am văzut ce dezastre s-au întâmplat acolo fără ca cineva să dea o soluţie alternativă. Eu nu spun că o am eu, aici, pe scenă. Dar o ţară care a dat înapoi Uniunii Europene şapte miliarde de euro pentru că nu i-a putut cheltui este o ţară care dovedeşte o capacitate administrativă sub orice critică', a declarat fostul preşedinte al României. 

Băsescu a spus că aceşti bani ar fi putut fi utilizaţi pentru autostrăzi, modernizări de căi ferate şi regularizări de râuri, dar şi pentru a se crea locuri de muncă şi soluţii de muncă alternative la zonele monoindustriale. 

'Ştiu că moţii sunt obişnuiţi prin tradiţie să fie mineri, să scoată aurul la suprafaţă. Dar dacă pentru moment nu pot să o facă, era obligaţia administraţiilor locale să finanţeze şi alte tipuri de activităţi în zona Roşia Montană. Nu putem lăsa şi generaţia următoare să spună: 'tradiţia noastră este mineritul'. Pentru că această tradiţie nu va mai fi poate peste alte câteva generaţii şi nu vor mai putea urma meseria părinţilor lor. Nu s-au găsit nişte primari hotărâţi să utilizeze bani europeni să creeze alt tip de activităţi în aceste zone monoindustriale? Eu cred că trebuia să se găsească şi, prin consultare cu populaţia, s-ar fi găsit alternative', a conchis Traian Băsescu. 

Proiectul "Transparenţă bugetară" reprezintă un element în plus în procesul de transparentizare a activităţii administraţiei, dar mai ales a modului de cheltuire a banului public, şi este un instrument care furnizează date ce vor putea fi accesate de orice cetăţean sau firmă din România, a declarat vineri premierul Dacian Cioloş. 

"Este vorba de un prim element sau un element în plus faţă de ceea ce am promis încă de la începutul mandatului acestui guvern. Adică mai multă transparenţă a activităţii administraţiei, mai multă transparenţă, mai ales, a cheltuirii banului public. Nu doar transparenţă vizavi de modul cum sunt repartizate fondurile pe diferite linii bugetare, pe ce se cheltuiesc banii, dar şi modul în care se cheltuiesc. Şi asta atât la nivelul administraţiei centrale, cât şi la nivelul administraţiei locale", a precizat premierul, la lansarea proiectului "Transparenţă bugetară". 

Cioloş a afirmat că transparenţa este un element esenţial nu numai pentru îmbunătăţirea performanţei administraţiei, el adăugând că a cerut Ministerului de Finanţe să existe încă de la început şi o urmărire atentă a execuţiei bugetare, atât cantitativ, cât şi calitativ. 

Cioloş a adăugat că programul ar trebui să permită şi "înlăturarea unor riscuri de fraudă sau de corupţie".

 

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: basescu cioloş guvern