x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: În Ucraina nu s-a produs o invazie. Este o escaladare a sprijinului acordat de Rusia separatiştilor

Băsescu: În Ucraina nu s-a produs o invazie. Este o escaladare a sprijinului acordat de Rusia separatiştilor

28 Aug 2014   •   19:51
Băsescu: În Ucraina nu s-a produs o invazie. Este o escaladare a sprijinului acordat de Rusia separatiştilor

Preşedintele Traian Băsescu a precizat care este poziţia României faţă de evenimentele din estul Ucrainei, afirmând că în urma analizei făcute cu Ministerul de Externe şi serviciile de securitate nu se poate vorbi de o invazie a Federaţiei Ruse în ţara vecină, ci doar de sporirea sprijinului pentru separatişti.

Iată mai jos declaraţiile preşedintelui:

* "Aş vrea să precizez poziţia României cu privire la evenimentele din estul Ucrainei. Aş vrea să clarific faptul că România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie. Invazie înseamnă unităţi mari, aviaţie, toate categoriile de forţe care ivadează un teritoriu. Nu suntem în faţa unei inavzii. Ceea ce se petrece în estul Ucrainei este o escaladare semnificativă al sprijinului pe care Federaţia Rusă îl acordă separatiştilor. Vorbim de infiltrarea de militari specialişti ca ofiţeri de comandă şi de tehnică de luptă modernă pe care Federaţia Rusă o pune la dispoziţia separatiştilor.

* Al doilea element este transferul tot mai masiv de tehnică de luptă către separatişti, fapt care obligă la transferul de specialişti care să opereze această tehnică de luptă. În analiza pe care am făcut-o azi cu Ministerul de Externe, cu serviciile de informaţii ale Armatei, cu SIE şi SRI, în baza informaţiilor pe care le-am avut între orele 17:00 şi 18:00, putem aprecia că urmare a escaladării introducerii de tehnică militară şi specialişti se produce o debalansare a raportului de forţe în favoarea separatiştilor, ceea ce, în evaluarea noastră, va duce la o retragere a armatei ucrainene.

* În evaluarea noastră, în momentul de faţă armata ucrainenană se află în dificultate pe frontul de luptă din estul Ucrainei şi este nevoie de mijloace suplimentare. Mijloace tehnice, mijloace militare. Aş sublinia faptul că analiza noastră arată că se produce o debalansare a capacităţii de luptă în favoarea separatiştilor.

* România condamnă acţiunile Federaţiei Ruse de a sprijini separatiştii în atingerea obiectivului lor de ieşire de sub autoritatea Kievului. România reafirmă susţinerea pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Evaluarea noastră este că obiectuvul lui Putin este să realizeze o Transnistrie de dimensiuni mai mari în estul Ucrainei pentru a bloca eventualul avans al Ucrainei în a deveni un stat membru al NATO.

* Rămânem alături de Ucraina, iar ceea ce legal putem face, vom face în sprijinul acestei ţări. N-a fost invazie, dar urmare a puternicei infiltrări de militari specialşti şi tehnică de luptă, riscul este schimbarea echilibrului de forţe în favoarea separatiştilor. 

×
Subiecte în articol: traian basescu invazie ucraina