x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Menţinerea pe funcţie a lui Kovesi are argumente politice şi de interes naţional

Băsescu: Menţinerea pe funcţie a lui Kovesi are argumente politice şi de interes naţional

16 Apr 2018   •   22:27
Băsescu: Menţinerea pe funcţie a lui Kovesi are argumente politice şi de interes naţional
Sursa foto: DIANA OROS

Senatorul Traian Băsescu, preşedinte PMP, consideră că decizia şefului statului privind menţinerea în funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, are "argumente politice şi de interes naţional" legate, printre altele, şi de faptul că România se află în continuare sub MCV.

"A dat argumente legate de raportul lui Tudorel Toader. Argumentele sunt cu totul altele. Menţinerea pe funcţie are argumente politice şi de interes naţional, nicidecum raportul, mai mult sau mai puţin credibil, al lui Tudorel Toader", a declarat Traian Băsescu luni la B1 Tv.

Fiind întrebat faţă de cine sau de ce sunt "argumentele politice" pe care le-a menţionat, liderul PMP a spus: "Politică internaţională".

"În momentul de faţă, imaginea reală din toate cancelariile, şi a confirmat-o şi preşedintele Macron (preşedintele Franţei, Manuel Macron - n.r.) - prin menţionarea preşedintelui Iohannis că ţine ţara în mână şi nu o lasă pe mâna corupţilor. (...) Deci, să vă dau explicaţia încă o dată de ce nu putea să o schimbe, pentru că în momentul de faţă, în toate cancelariile occidentale doamna Kovesi este imaginea luptei anticorupţie. Corect sau incorect, asta e imaginea", a afirmat Băsescu.

Întrebat dacă într-o ţară ca România, membră UE şi suverană, e treaba altor cancelarii cine este şef la o instanţă judiciară, preşedintele PMP a răspuns: " Atât timp cât avem MCV, răspunsul este da".

"MCV este un sistem de control în parteneriat asupra a ceea se întâmplă în justiţia din România, control naţional şi control de la Bruxelles", a completat Băsescu.

Despre varianta ca prin decizia luată Iohannis să fi făcut şi un "calcul politic" legat de alegerile prezidenţiale de anul viitor, liderul PMP a spus: "Este şi ăsta un element, un calcul politic intern, dar eu vreau să înţelegem foarte bine, eu nu-l condamn pe preşedintele Iohannis pentru decizia luată, pentru că la lobby-ul pe care-l are doamna Kovesi, dacă o schimba, eticheta pe România era: corupţii au învins, preşedintele, alături de corupţi, o destituie pe marea luptătoare anticorupţie".

Băsescu a mai susţinut că preşedintele Iohannis "iese câştigat şi pe plan internaţional şi şi-a satisfăcut şi electoratul dur, cei de la #Rezist".

Liderul PMP a oferit şi un comentariu despre anunţul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, privind atacarea la CCR a deciziei preşedintelui în cazul lui Kovesi.

"Care e actul pe care-l contestă, hârtia scrisă? Iohannis nu a emis nicio hârtie scrisă, pur şi simplu a făcut un anunţ public. (...) Preşedintele i-a spus 'nu', şi încă a fost drăguţ, pentru că putea să nu se pronunţe tot mandatul, nu are un termen în care să se pronunţe, putea să se pronunţe la următorul mandat", a mai declarat Băsescu. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Traian Băsescu