x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Mesajele NATO - solidaritate faţă de membri şi libertatea nu este gratis

Băsescu: Mesajele NATO - solidaritate faţă de membri şi libertatea nu este gratis

de Agerpres    |    05 Sep 2014   •   18:43
Băsescu: Mesajele NATO - solidaritate faţă de membri şi libertatea nu este gratis

Summitul NATO a prefigurat noile misiuni după Afganistan iar evenimentele din ultimele luni au creat condiţii ca Alianţa să se manifeste în primul rând ca o organizaţie care îşi exercită misiunea fundamentală de a-şi apăra membrii, a declarat, vineri seara, preşedintele Traian Băsescu, la Newport, Marea Britanie.

"Acest summit a demonstrat că nu există şef de stat sau de guvern care să nu fi înţeles misiunea fundamentală a NATO, aceea de a-şi apăra propriii membri. Aş spune că este un summit al solidarităţii, care a revitalizat organizaţia şi care dă un semnal extrem de puternic că la orice risc, cât de mic, în legătură cu membrii Alianţei NATO, toată organizaţia este gata să funcţioneze în baza articolului 5", a susţinut şeful statului.

Un al doilea mesaj al NATO, potrivit preşedintelui Băsescu, a fost că libertatea nu este gratis.

De asemenea, Băsescu a confirmat că pe teritoriul României va funcţiona o structură de comandament NATO.

"Vom avea o structură de comandament NATO. În documentele care nu sunt destinate publicităţii, România figurează ca fiind stat care va oferi facilităţi pentru un comandament NATO de dimensiuni acceptabile", a precizat Băsescu.

Preşedintele a mai declarat că toate obiectivele României au fost atinse la Summitul NATO din Ţara Galilor, iar Summitul a fost unul al solidarităţii.

"Am avut un set de obiective, toate au fost atinse. A fost o muncă inter-instituţională relativ îndelungată care a fost lansată o data cu hotărârea CSAT de anul trecut prin care România cerea Alianţei realizarea planurilor de contingenţă pentru România. Odată cu evoluţiile regionale am adăugat şi alte obiective, toate atinse. Aş vrea să mulţumesc ambasadorului nostru la NATO care a fost omul de contact şi de negociere în instituţiile NATO. Summitul a adoptat 20 de documente din care 5 sunt publice şi 15 nepublice, secrete", a spus Traian Băsescu, la Newport.

×
Subiecte în articol: traian basescu summit nato