x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Mişcarea Populară propune înfiinţarea la nivelul UE a unei agenţii de analiză a informaţiilor privind suspecţii de terorism

Băsescu: Mişcarea Populară propune înfiinţarea la nivelul UE a unei agenţii de analiză a informaţiilor privind suspecţii de terorism

24 Noi 2015   •   15:59
Băsescu: Mişcarea Populară propune înfiinţarea la nivelul UE a unei agenţii de analiză a informaţiilor privind suspecţii de terorism
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Mişcarea Populară va susţine prin parlamentarii săi, dar şi prin lideri de opinie crearea la nivelul Uniunii Europene a unei agenţii de analiză care să colecteze informaţii privind traficul de persoane, de arme, de droguri sau suspecţii de terorism şi să alerteze în funcţie de datele analizate un stat membru supus unui risc, cum ar fi cel legat de producerea unor atentate, a anunţat marţi preşedintele MP, Traian Băsescu, într-o conferinţă de presă.

El a susţinut că propunerea de înfiinţare a unei astfel de agenţii este credibilă şi nu încalcă Tratatele UE.

"Considerăm că Uniunea Europeană are nevoie de o agenţie de analiză. Vom susţine public, dar şi în discuţiile politice, cei opt parlamentari ai noştri vor face acest lucru, plus domnul Diaconescu (Cristian Diaconescu - n.r.), şi în discuţii cu ambasadele şi în discuţii cu politicienii din Parlament. Am văzut propuneri trăsnite de la unii miniştri din state ale UE să creăm o agenţie de tip FBI la nivel european pentru lupta împotriva terorismului. Aceşti oameni nu au simţul realităţii. Niciun stat nu-şi va preda suveranitatea informativă. (...) Soluţia corectă este să creăm o agenţie de analiză în care, să spunem, 500 de analişti recrutaţi din toate serviciile de informaţii din statele membre ale UE analizează frânturi de informaţii transmise de statele membre. (...) Ceea ce eu propun este o structură de analiză la nivel european în care toate statele să pună patru categorii de informaţii, toate constituind riscuri asimetrice, informaţii legate de traficul de persoane, de traficul de droguri, de traficul de armament şi informaţii legate de persoane suspecte de terorism", a explicat Băsescu, la finalul şedinţei Consiliului Executiv Naţional al MP.

El a invocat ca argument şi faptul că existau informaţii potrivit cărora doi dintre teroriştii implicaţi în recentele atentate de la Paris erau recent reveniţi din Siria, dar aceste informaţii nu au ajuns la destinatarul final, Franţa, ci s-au oprit în Grecia sau Croaţia.

"N-au ştiut unii de alţii. (...) Deci dacă statele ar comunica astfel de informaţii la o structură unică de analiză, (...) dacă toate statele ar pune frânturi de informaţii, analiştii le-ar lega şi ar da alerte fiecărui stat în parte, funcţie de importanţa şi certitudinea lor", a spus preşedintele MP.

Băsescu a afirmat, totodată, că o agenţie suprastatală cu agenţi răspândiţi pe teritoriul Uniunii Europene care să culeagă informaţii de peste tot este un lucru nerealist. "Gândiţi-vă cum ar fi pentru o ţară chiar ca România, ca Germania, să se trezească cu agenţii UE colcăind prin patrie. I-ar cotonogi pe unde i-ar prinde. (...) Trăznaia să facem un serviciu la nivelul UE este o trăznaie care implică modificarea Tratatelor Uniunii. Pe de altă parte, ar crea un deranj uriaş tuturor serviciilor de informaţii", a susţinut el.

×