x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Nu Iohannis a inventat statul de drept în România

Băsescu: Nu Iohannis a inventat statul de drept în România

30 Iul 2016   •   23:22
Băsescu: Nu Iohannis a inventat statul de drept în România

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat sâmbătă că nu actualul președinte Klaus Iohannis a inventat statul de drept în România, precizând că acesta nu a recunoscut hotărârea definitivă a Curții de Apel Brașov prin care a fost deposedat de o casă.

"Nu Iohannis a inventat statul de drept în România. (...) Vreau să vă dau câteva exemple în care arătăm că nu suntem stat de drept, iar domnul Iohannis nu e străin de acest lucru. (...) Familia Iohannis a fost deposedată de una din case printr-o hotărâre definitivă a Curții de Apel Brașov. Ce a făcut domnul Iohannis? A spus că nu e mulțumit. (...) Pentru că nu-i mulțumită persoana Iohannis, s-a și aprobat revizuirea și mutarea procesului la Pitești", a spus Traian Băsescu, la România TV.

Fostul șef al statului a precizat că această cale extraordinară de atac nu poate fi folosită de orice persoană.

"Pentru unii se poate, pentru alții nu se poate, asta e marea problemă. Când președintele nu recunoaște o hotărâre definitivă, nu mai suntem în fața unui stat de drept, pentru că dânsul a dat un exemplu clar, cum se raportează la justiție. Eu, deși (...) în procesul fratelui meu (...) am cu totul alte convingeri din ceea ce știu decât rezultatul definitiv, am spus 'Asta este hotărârea judecătorilor, mă înclin în fața ei'", a spus Băsescu.

El a dat mai multe exemple care, în opinia sa, dovedesc că nu există stat de drept, printre care hotărârea definitivă din cazul Rarinca și cazul fostului președinte al Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu.

"Nu le-a plăcut hotărârea definitivă din cazul Rarinca, în care a fost achitată. (...) Mai ales că eram și într-un mare conflict de interese, eu, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, cer să se judece în sistemul al cărui șef sunt, să se rejudece, cale extraordinară de atac", a spus Băsescu.

În cazul lui Horia Georgescu, Băsescu a spus că acesta a fost "executat". "Pentru că a îndrăznit să preseze pe judecarea în timp util a dosarului de incompatibilitate al președintelui Iohannis, a trebuit executat și sunt convins că nu Iohannis le-a cerut asta, dar au fost sluguțe care au spus 'Șeful, ăsta v-a necăjit, vi-l facem noi'", a spus Băsescu.

De asemenea, Traian Băsescu a făcut referire la Alina Bica, fostul procuror-șef al DIICOT. "Singura decizie care poate a fost neinspirată, și Bica ar fi fost liberă azi, este că atunci când mi-a pus demisia pe masă, i-am spus 'Ia-o și pleacă cu ea, pleacă la treabă, că nu se poate întâmpla așa ceva în România'", a spus Băsescu.

Fostul șef al statului a dat exemplu și condițiile în care Elena Udrea a fost arestată preventiv. "A vorbit de doamna Kovesi și de domnul Coldea, cu un accent mai mare pe domnul Coldea", a spus Băsescu.

El a vorbit și despre "spectacolele din 2015 și începutul lui 2016 din fața DNA". "Oamenii plecau condamnați de la DNA (...) Acești oameni (...) nu au parte de un proces corect, foarte mulți dintre ei au fost arestați pe presiune publică (...) Noi judecam oamenii sub sigla DNA, pentru că așa a fost făcută regia", a spus Băsescu.

Fostul președinte a mai susținut că există "un joc în trei", în care din când în când se bagă și Klaus Iohannis.

"E un joc în trei, în care din când în când se mai bagă și Iohannis cu casa de la Sibiu. Ai supărat-o pe președinta Înaltei Curți, te-am bărbierit, l-ai supărat pe Coldea, ești bărbierit, l-ai supărat pe Iohannis, (...) ești bărbierit (...) Punem instituțiile statului să rezolve răfuielile? Sunt semnale pe care eu le trag că riscăm să plecăm de la statutul de stat de drept către un stat care reacționează ori de câte ori atingi 3-4 persoane, ceea ce e de nepermis", a mai spus Băsescu.

Totodată, Traian Băsescu a spus că Serviciul Român de Informații "trebuie pus zdravăn sub control".

"Este evident că avem probleme cu controlul activității serviciilor secrete și eu asta am spus-o înainte să-mi termin mandatul. Am spus că trebuie făcut un sistem de control efectiv al acțiunii serviciilor secrete. Aici nu există dubii. Nu ne putem permite să continuăm așa, (...) SRI trebuie pus zdravăn sub control, (...) SRI poate fi pus sub control, activitatea SRI, printr-o comisie parlamentară de control extrem de puternică", a spus Băsescu.

În cazul Direcției Naționale Anticorupție, Băsescu a invocat necesitatea legii răspunderii magistraților. "Instrumentul nu este punerea DNA sub control parlamentar, ci instrumentul este legea răspunderii magistraților. Eu vă dau scris că, dacă ar fi existat legea răspunderii magistraților, foarte multe cazuri de abuz ar înceta", a mai afirmat Băsescu.

AGERPRES

×