x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Basescu, santajat cu o hartie a MApN

Basescu, santajat cu o hartie a MApN

01 Oct 2004   •   00:00

POLITIC

Procesul de calomnie intentat de Traian Basescu lui Mugur Ciuvica si lui Max Badin a luat o noua turnura prin aparitia unui document al MApN potrivit caruia liderul PD a colaborat cu directia de contrainformatii militare cand era elev la Marina.
CARMEN VINTILA

La termenul de miercuri al procesului de calomnie intentat de Traian Basescu lui Mugur Ciuvica si lui Max Badin, pe motiv ca acestia l-au numit "turnator al Securitatii", instanta a precizat ca va tine seama, in pronuntarea sentintei, si de un document clasificat, emis de MApN, potrivit caruia Basescu a colaborat cu organele de contrainformatii militare pe timpul cat a fost elev al Institutului de Marina. Avocatul lui Mugur Ciuvica si al lui Max Badin a cerut, in aceeasi zi, ca documentul MApN sa fie facut public, deci declasificat - in conditiile in care acesta este clasificat (secret). Instanta a precizat insa ca nu are competenta de a-l declasifica, aceasta revenind institutiei emitente (n.r. - MApN). Tot la termenul de miercuri, CNSAS a depus la instanta un document potrivit caruia "Traian Basescu nu a fost colaborator sau agent al Securitatii ca politie politica".

CONFIRMARE. MApN a confirmat ieri pentru Mediafax ca a trimis Judecatoriei Sectorului 2 un document clasificat referitor la Traian Basescu, la solicitarea "concreta" a instantei. Potrivit purtatorului de cuvant al MApN, lt. col. Gelaledin Nezir, CNSAS a cerut MApN cu totul altceva decat a cerut Justitia, ministerul raspunzand solicitarii CNSAS la data respectiva, iar, daca justitia ar fi cerut acelasi lucru ca si CNSAS, ar fi primit acelasi raspuns. MApN a primit de la Judecatoria Sectorului 2 o adresa prin care se solicitau date referitoare la continutul unui document indicat "concret" de aceasta institutie, iar ministerul a facut verificari si a raspuns, oficial, solicitarii justitiei cu privire la acest document, a precizat el. Potrivit lui Nezir, raspunsul MApN este parte a unui document clasificat drept secret, iar informatiile furnizate justitiei au, de asemenea, caracter secret, de aceea nu se pot oferi publicului detalii despre acestea. Oficialul MApN a apreciat insa ca pentru instanta caracterul clasificat al documentului nu are cum sa constituie un impediment.

CNSAS. Membrii CNSAS au dat ieri un comunicat in care isi exprima surprinderea fata de publicarea in cotidianul Libertatea a documentului clasificat trimis de MApN, din care rezulta ca Basescu a colaborat cu organele de contrainformatii militare cand a fost elev al Institutului de Marina. Potrivit CNSAS, "o adresa cu acelasi continut a fost expediata de MApN la data de 28 septembrie si Colegiului". Si purtatorul de cuvant al MApN a precizat ca marti a trimis si CNSAS documentul transmis in aceeasi zi Judecatoriei Sectorului 2, care continea raspunsul la solicitarea instantei privind cazul Basescu.

H.R. Patapievici si Mircea Dinescu, membrii ai CNSAS, declarasera anterior Mediafax ca MApN a incalcat legea daca a trimis instantei un document pe care ar fi trebuit sa-l furnizeze CNSAS si care poate fi o sursa de santaj politic. Patapievici a apreciat ca, in momentul de fata, unele persoane particulare si institutii stiu mai mult decat CNSAS, "pentru ca seful statului a decis ca arhiva sa ramana la serviciile secrete". Dinescu a afirmat ca documentul a fost scos de actuala putere pentru a fi folosit impotriva lui Basescu inainte de alegeri.

REACTIE

Traian Basescu a sustinut ieri intr-o conferinta de presa ca nimic din trecutul sau nu poate proba acuzatia care i se aduce cum ca ar fi facut politie politica. El a povestit ziaristilor ca documentul prezentat in presa este similar unuia pe care i l-a adus recent un "mesager" din mediul politic, care l-a invitat la o negociere. "Nu stiu ce urma sa negociez pentru ca am refuzat orice negociere. Eu nu-mi negociez trecutul. Era o hartie cu acelasi antet al UM 01150, secretariatul general al MapN. Va voi spune cine este mesagerul atunci cand voi sti daca documentul este acelasi cu cel clasificat primit de judecatoare, pe care avocatul meu nu-l poate vedea si deci nu ma poate apara. Atunci ar insemna ca serviciul de informare al Armatei se implica in politica, in santaj si in campanie electorala. Cum e posibil ca un document clasificat ca fie trimis in presa? Pentru ca asa s-a spus in articol, ca e primit de la MapN", a comentat Basescu. (O.S.)

×
Subiecte în articol: basescu politic cnsas document mapn clasificat