x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bodog: Sistemul de sănătate românesc ar fi fost departe dacă fiecare dintre miniștrii anteriori ar fi făcut un pas către interesul pacienţilor

Bodog: Sistemul de sănătate românesc ar fi fost departe dacă fiecare dintre miniștrii anteriori ar fi făcut un pas către interesul pacienţilor

10 Oct 2017   •   21:20
Bodog:  Sistemul de sănătate românesc ar fi fost departe dacă fiecare dintre miniștrii anteriori ar fi făcut un pas către interesul pacienţilor

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, că sistemul de sănătate românesc ar fi fost departe dacă fiecare dintre cei care au deţinut acest portofoliu, indiferent de culoarea politică, ar fi făcut un pas către interesul pacienţilor. 

Potrivit lui Bodog, prin aplicarea programului de guvernare al PSD, oamenii vor vedea îmbunătăţiri ale actului medical, condiţii mai bune în spitale, acces mai bun la tratamente şi medicamente inovatoare. 

"Nu sunt ministrul perfect şi cred că niciun ministru nu este prefect, pentru că nu există politician perfect. Sunt medic însă şi, de aceea, ştiu care sunt rănile sistemului de sănătate şi care sunt aşteptările bolnavilor şi ale medicilor. Dacă fiecare ministru al Sănătăţii, indiferent de culoarea politică, ar fi făcut un singur pas către interesul pacienţilor, astăzi, am fi fost departe, dar unii s-au mulţumit să-şi măsoare mandatul în like-uri pe Facebook, în timp ce proiecte importante în Sănătate au fost blocate. E uşor să depui moţiune pentru proiectele pe care nu le duci la îndeplinire", a afirmat Florian Bodog, la dezbaterea moţiunii "PSD dăunează grav sănătăţii". 

El a adăugat că "răbdarea oamenilor a fost greu pusă la încercare anul trecut când PNL prin intermediul Guvernului tehnocrat pe care l-a desemnat nu a luat niciun fel de măsuri pentru îmbunătăţirea sistemului de sănătate şi, mai mult, a blocat proiecte de importanţă majoră pentru sănătatea românilor". 

"Oamenii aşteaptă să vadă îmbunătăţiri vizibile ale actului medical, condiţii mai bune în spitale, acces mai bun la tratamente şi medicamente inovatoare. Toate acestea pot fi realizate prin aplicarea politicilor publice de sănătate prevăzute în programul de guvernare PSD. S-au făcut paşi importanţi în mai multe direcţii şi suntem în termen cu tot ceea ce ne-am propus. Asta nu înseamnă că nu mai sunt multe de făcut", a susţinut Bodog. 

El a vorbit despre stadiul unor proiecte importante aflate pe agenda Ministerului Sănătăţii. 

Bodog a precizat că actualul Guvern şi-a asumat legea vaccinării, aflată, în prezent, în dezbatere parlamentară. 

"Am ferma convingere că, odată cu apariţia acestei legi, controversele şi speculaţiile pe tema vaccinurilor se vor stinge", a spus ministrul. 

El a adăugat că, prin fondurile alocate salarizării în sistemul sanitar, actualul Guvern urmăreşte "să ţină medicii în ţară sau să-i determine să se întoarcă acasă pe specialiştii care au fost alungaţi de condiţiile proaste de lucru şi de salarizarea necorespunzătoare". 

"Salariile din sectorul bugetar vor creşte de la 1 ianuarie 2018, iar de la 1 martie salariile medicilor şi asistenţilor medicali vor avea o nouă mărire substanţială. Pentru ca aceste lucruri să fie posibile Guvernul a prevăzut pentru anul viitor o creştere cu trei miliarde de lei a fondurilor alocate pentru salariile din Sănătate", a menţionat Bodog. 

Ministrul a afirmat că s-au făcut "paşi importanţi" pentru realizarea spitalelor regionale de la Craiova, Iaşi şi Cluj Napoca. "Studiile de fezabilitate vor fi gata în primul trimestru al anului 2018 după care vom putea trece în etapa de construire efectivă", a completat Bodog. 

El a reamintit că, la preluarea mandatului de ministru, a declarat ca prioritate asigurarea celor mai bune condiţii de tratament pentru pacienţi. 

"Obiectivul strategic al Ministerului Sănătăţii este ca, la finalul exerciţiului financiar 2018 - 2020, infrastructura de sănătate să fie modernizată şi extinsă la nivelul tuturor spitalelor judeţene, ambulatoriilor de specialitate, dar şi centrelor de primiri urgenţe", a spus Florian Bodog. 

Potrivit acestuia, sunt în curs de demarare mai multe programe naţionale de screening, printre care cele pentru tuberculoză, cancerul de col uterin, cancerul de sân, hepatitele virale, prenatal, care beneficiază de finanţare nerambursabilă în valoare de 191 milioane de euro. 

"Am primit acest mandat cu bună credinţă şi sunt hotărât să continui punerea în aplicare a programului de guvernare în domeniul Sănătăţii în mod responsabil în beneficiul oamenilor", a susţinut ministrul. AGERPRES

×