x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mesaj din Senat: mai bine penali decât nevotați

Mesaj din Senat: mai bine penali decât nevotați

de Ion Alexandru    |    12 Noi 2020   •   08:43
Mesaj din Senat: mai bine penali decât nevotați

Situație incredibilă în Senatul României. Camera superioară a Parlamentului ar fi trebuit să dezbată, ieri, la vot final legea privind revizuirea Constituției, în sensul introducerii în Legea fundamentală a mențiunii conform căreia persoanele condamnate pentru infracțiuni cu intenție nu mai pot fi alese în funcții publice. Inițiativa a trecut de Camera Deputaților, a pornit de la o inițiativă cetățenească susținută de USR și, verbal, urma să fie votată de grupurile parlamentare ale PSD, PNL și USR. Ultimele două partide au boicotat, însă, plenul de ieri, primii pentru a bloca votul de respingere asupra cererii formulate de Klaus Iohannis de reexaminarea a legii care dă dreptul Parlamentului de a stabili data alegerilor Parlamentare. Dacă ar fi existat cvorum, iar inițiativa “Fără penali în funcții publice” ar fi trecut și de Senat, în maximum 60 de zile ar fi trebuit organizat un referendum pentru modificarea Constituției. Referendum care nu va mai avea loc. Nu cel puțin odată cu alegerile parlamentare convocate de Guvern pentru 6 decembrie.

 

Plenul de ieri fusese convocat fizic pentru ora 14.00, cu prezența fizică a senatorilor. La punctele 9 și 10 de pe ordinea de zi s-au aflat două subiecte fierbinți. Primul, raportul Comisiei Juridice de respingere a cererii de reexaminare a legii care dă dreptul Parlamentului să decidă data alegerilor generale, iar a doua votul final la legea de revizuire a Constituției. Liberalii, prin vocea senatorului Daniel Fenechiu, anunțau că vor vota pentru revizuirea Constituției, însă, prin vocea Alinei Gorghiu, au anunțat că vor boicota ședința, pentru a bloca votul pe marginea respingerii cererii de reexaminare.

USR, prin Dan Barna, spera, dimineață, că se va realiza cvorumul, pentru ca inițiativa “Fără penali” să treacă de Parlament, însă, după ora 14.00, lucrurile au fost “nuanțate”. În sensul că USR a condiționat prezența și realizarea cvorumului de permiterea participării la ședință și prin telefon, nu doar fizic. În final, președintele Senatului, Robert Cazanciuc, a constatat că singurul lider de grup prezent în sală a fost cel de la PSD, iar prezența senatorilor a fost de 58 de parlamentari, în condițiile în care pentru realizarea cvorumului era necesară prezența a 68 de senatori. Ședința a fost declarată închisă. 

 

Referendumul dorit de USR, deocamdată “în aer”

 

Absența de ieri a blocat proiectul USR “Fără penali în funcții publice”, mai exact legea adoptată de Camera Deputaților de completare a articolului 37 din Constituție cu un alineat nou, conform căruia “nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”. În situația în care ședința de ieri nu ar fi fost boicotată chiar de către USR, alături de PNL, iar legea ar fi fost adoptată, conform articolului 151, alineat 3, din Constituție, în termen de 30 de zile de la promulgarea ei, trebuia organizat un referendum pentru modificarea Constituției. 

Evident, USR ar fi preferat să se organizeze acest referendum pe data de 6 decembrie, odată cu alegerile parlamentare. În acest moment, acest deziderat a picat, întrucât cele 30 de zile până la scrutinul parlamentar nu mai există.

 

Cvorumul ar fi creat un paradox legislativ

 

Pe de altă parte, realizarea cvorumului ar fi complicat și mai mult situația, în condițiile în care ar fi fost respinsă și cererea de reexaminare a legii privind dreptul Parlamentului de a stabili data alegerilor parlamentare. Cererea urma să fie votată în regim de urgență și ar fi ajuns chiar astăzi la Camera Deputaților. Dacă cererea de reexaminare ar fi fost respinsă și aici, atunci, în maximum 30 de zile de la vot, președintele Klaus Iohannis ar fi fost obligat să promulge această lege. Lege care deja a fost examinată de CCR și ar fi fost supusă reexaminării de către forul legislativ. În secunda următoare promulgării legii, HG-ul care a stabilit data alegerilor pentru 6 decembrie și-ar fi încetat efectele juridice. Astfel încât referendumul pentru modificarea Constituției ar fi trebuit să fie organizat în cursul lunii decembrie, iar alegerile parlamentare la o altă dată, stabilită cu 60 de zile înaintea votului, în baza unei viitoare legi adoptată de Parlament.

 

Doar un lider de grup a participat la ședință. 58 de senatori s-au prezentat în Plen. Cvorumul necesar era de 68 de parlamentari

 

 

×