x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bucureşti, mon amour cu năbădăi

Bucureşti, mon amour cu năbădăi

12 Feb 2016   •   18:52
Bucureşti, mon amour cu năbădăi

Cu patru luni înainte de alegeri, desemnarea candidaţilor pentru Bucureşti prezintă mai multe incertitudini decât în alte părţi. Nici măcar candidaţii anunţaţi oficial nu mai sunt siguri de nominalizarea lor, calculele iniţiale răsturnându-se cu repeziciune. Se înteţesc semnalele că liberalii ar putea să renunţe la Cristian Buşoi şi nici pesedistul Cristian Rizea nu mai este sigur de nominalizarea pentru Sectorul 5, după ce a fost îndepărtat de la conducerea organizaţiei de la sector a PSD, din cauza certurilor cu Robert Negoiţă.

Cu o notorietate relativ scăzută, Cristian Buşoi a început mai repede campania electorală cu speranţa că va reuşi să compenseze acest handicap important. Însă candidatul PNL pentru Primăria Generală nu pare să reuşească acest lucru, iar debutul său în competiţie a fost stângaci, cel mai notabil eveniment fiind ziua în care a trebuit să-şi ceară public scuze pentru o gafă majoră. Astfel, Buşoi a ţinut o conferinţă de presă cu un panou în spate pe care erau imagini de la tragedia din Colectiv şi de la cutremurul din 1977 cu sloganul „Bucureşti, trezeşte-te!”. A reuşit să trezească doar revoltă faţă de asemenea lipsă de tact. Ca rezultat, PNL a dat semnale că nu este exclusă desemnarea altui candidat, printre numele cele mai vehiculate fiind Adriana Săftoiu. Alina Gorghiu şi Cătălin Predoiu au declarat deja că nu este bătută în cuie candidatura lui Buşoi.

Dragnea îşi calmează oamenii
În schimb, social-democraţii nu se grăbesc să desemneze oficial un candidat, deşi se conturează din ce în ce mai clar o candidatură a senatoarei Gabriela Firea. Liviu Dragnea nu a exclus posibilitatea promovării unei femei la cea mai importantă primărie din ţară. Un semnal foarte puternic a fost şi schimbarea, marţi, a şefului organizaţiei PSD Bucureşti. Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, a fost schimbat chiar cu Firea. Înlocuirea era oricum necesară în condiţiile în care filiala din Bucureşti era măcinată de certuri intestine, protagoniştii fiind Negoiţă şi şeful de la Sectorul 5, Cristian Rizea. Acesta intenţiona la un moment dat să organizeze chiar un miting în Sectorul 3, împotriva colegului de partid. În această situaţie, Liviu Dragnea a trebuit să intervină dur. Rizea a fost îndepărtat de la şefia filialei, îndepărtare care este, se pare, preludiul desemnării unui alt candidat pentru Primăria Sectorului 5. Potrivit unor surse, Dumitru Chiriţă este varianta cea mai agreată, chiar dacă ani buni de zile a fost perceput în partid ca un apropiat al lui Marian Vanghelie.
În schimb, Negoiţă a scăpat relativ ieftin, candidatura sa pentru un nou mandat nefiind periclitată. Mai mult, a devenit şi coordonator PSD pe regiunea Bucureşti-Ilfov. La celelalte sectoare, lucrurile nu sunt clarificate încă, dar există câteva variante foarte probabile. Dan Tudorache pare a fi candidatul agreat pentru Sectorul 1, iar la Sectorul 4 este pregătit senatorul Cătălin Croitoru. Acesta a fost iniţial lider sindical în domeniul educaţiei şi a intrat în politică ca democrat-liberal, înainte de a se înscrie în PSD, în 2012.

Sătui de deputăţie
Pentru sectoare, liberalii încă lucrează cu mai multe variante, competiţia internă nefiind încă finalizată. La Sectorul 1, şanse mari are deputatul Diana Tuşa, dar are un contracandidat destul de serios în fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare. La Sectorul 2, deputatul Dan Cristian Popescu are şanse mari l a desemnare. Pentru Sectorul 3 se înfruntă Florin Alexe ş i Sulfina Barbu. Alexe este mai tânăr şi cu puţină notorietate, însă Barbu are în „palmares” o înfrângere categorică în sector la localele din 2012. La Sectorul 4, în cursă va intra şeful organizaţiei PNL, Marius Rogin, fost deputat PDL de Neamţ. Rămâne de văzut dacă electoratul din sector va putea trece peste puternicul accent moldovenesc. La Sectorul 5, candidează deputatul de diaspora Ovidiu Raeţchi. Tot un deputat, Răzvan Mironescu vizează Sectorul 6 în locul lui Rareş Mănescu. La UNPR, situaţia este departe de a fi roză. Cândva, Cristian Popescu-Piedone avea asigurat un nou mandat la Sectorul 4 şi putea chiar să spere la candidatură pentru Primăria Generală. Acum , doar Neculai Onţanu are şanse reale la Sectorul 2, în rest partidul lui Oprea venind cu candidaţi relativ necunoscuţi. Nici măcar PSD nu se încumetă deocamdată să anunţe un candidat pentru Sectorul 2.

Surpriza campaniei electorale ar putea să o ofere Mişcarea Populară, în cazul în care fostul preşedinte Traian Băsescu şi-ar anunţa candidatura.
 

×