x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cacealmaua lui Iohannis cu referendumul din 26 mai ajunge încă o dată în Parlament

Cacealmaua lui Iohannis cu referendumul din 26 mai ajunge încă o dată în Parlament

de Ion Alexandru    |    02 Apr 2019   •   12:15
Cacealmaua lui Iohannis cu referendumul din 26 mai ajunge încă o dată în Parlament

Klaus Iohannis va convoca pentru a doua oară Parlamentul pentru a consulta forul legislativ cu privire la chestiunea pe care vrea să o supună referendumului popular consultativ pe chestiuni de justiţie. Ieri a fost a doua ieşire a preşedintelui prin care a anunţat că acest referendum va fi organizat o dată cu alegerile europarlamentare, lăsând să se înţeleagă că întrebarea adresată va avea ca obiect mai multe teme, printre care dreptul Guvernului de a emite Ordonanţe de Urgenţă în domeniul justiţiei sau al legislaţiei penale sau în ceea ce priveşte amnistia şi graţierea “pentru corupţi”. Ambele chestiuni intră în conflict direct cu prevederile constituţionale.

“Asaltul PSD asupra justiţiei nu se termină, nu se mai termină! Un asalt constant, continuu, care a început cu Ordonanţa 13, care a scos sute şi sute de mii de români în stradă. Acea Ordonanţă 13, prin care pesediştii au vrut, dintr-o lovitură, să scape de justiţie, să-şi albească dosarele. Au vrut atunci să dea amnistie şi graţiere”, şi-a început preşedintele monologul televiziat de ieri.

Reamintim că Ordonanţa de Urgenţă nr. 13/2017 a făcut obiectul a două procese juridice. Primul, al unui dosar penal instrumentat de DNA şi, ulterior, de Parchetul General, cauza fiind, în cele din urmă, clasată. Apoi, Curtea Constituţională a declarat perfect constituţională această Ordonanţă de Urgenţă şi, printr-o altă decizie, a constatat că DNA a încălcat grav Constituţia în momentul în care a deschis lucrare penală împotriva Guvernului pentru că a adoptat un astfel de act normativ. Mai mult, OUG 13/2017 punea în acord Codul Penal şi Codul de Procedură Penală cu prevederile Constituţiei a unor articole declarate, încă din anul 2016, neconstituţionale şi care, prin nemodificarea lor de către Guvern şi de către Parlament, au ajuns să conţină prevederi golite de conţinut.

Amnistia şi graţierea nu pot face obiectul unui referendum

“Tema nu numai că nu a fost abandonată de PSD, este păstrată în continuare, şi în continuare pesediştii îşi doresc amnistie şi graţiere pentru corupţi. Această temă trebuie clarificată. Eu nu pot să accept să existe amnistie şi graţiere pentru corupţi!”, a adăugat, ieri, Klaus Iohannis.

Este foarte posibil ca preşedintele să pună cetăţenii să răspundă la referendum cu “DA” sau cu “NU” dacă sunt de acord cu amnistia sau cu graţierea. Acest demers nu ar trece niciodată de controlul de constituţionalitate al CCR, întrucât, consultativ fiind, rezultatul unui referendum de acest tip, în cazul în care ar fi validat, poate sau nu să fie transpus în operă printr-o iniţiativă legislativă. În cazul concret despre care discutăm, acest lucru nu poate fi legiferat, deoarece, la articolul 74, alineat 2 din Constituţie, se arată că “Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea”.

Dreptul Executivului de a emite OUG, prevăzut de Legea Fundamentală

“O imensă problemă a apărut pe parcursul guvernărilor pesediştilor şi, între timp, ştim ce vrea PSD şi cum acţionează. Această imensă problemă, în felul în care guvernează PSD, sunt ordonanţele de urgenţă, ordonanţele de urgenţă care se dau într-un mod, de obicei, total netransparent, fără consultări prealabile, fără a exista o claritate de ce trebuie să se dea ordonanţă de urgenţă. Şi asta se întâmplă inclusiv în domenii extrem de sensibile. PSD guvernează prin ordonanţe de urgenţă în zona justiţiei, în zona politicii penale a statului român, or acest lucru nu se poate tolera mai departe. Este obligatorie reglementarea folosirii acestor ordonanţe de urgenţă, cum este clar că trebuie introduse posibilităţi de contestare a acestor ordonanţe la Curtea Constituţională”, a mai declarat Iohannis.

Dreptul Guvernului de a emite Ordonanţe de Urgenţă este garantat de Constituţie, la articolul 108, alineat 1, iar obligaţiile pe care aceste acte normative trebuie să le îndeplinească sunt prevăzute în cuprinsul articolului 115 din Legea Fundamentală. Orice imixtiune în aceste prevederi constituţionale nu poate fi făcută decât printr-un referendum decizional prin care să fie modificată Constituţia, şi nu printr-un referendum consultativ, aşa cum este cel care va fi organizat pe data de 26 mai.

Avertizări care încalcă grav Constituţia

Iohannis a consultat, pentru prima dată, Parlamentul cu privire la organizarea acestui referendum pe 24 ianuarie 2017, ulterior, Legislativul avizând favorabil cererea preşedintelui. Acum, însă, Iohannis a decis decis să facă o “reconsultare a Parlamentului, o nouă consultare a Parlamentului României, pentru lărgirea ariei de cuprindere a referendumului”. Discursul de ieri al preşedintelui s-a încheiat cu o imixtune ce poate face obiectul unui nou conflict juridic de natură constituţională între Preşedinţie şi Guvern, după ce Klaus Iohannis a “avertizat Guvernul României să nu emită ordonanţe de urgenţă în aceste domenii - justiţie, politică penală -, până când nu se exprimă poporul, până nu cunoaştem voinţa suverană a românilor”.

PSD: Este probabil o glumă de 1 aprilie

Într-un comunicat de presă, PSD precizează că nu va exprima niciun punct de vedere asupra referendumului vizat de Iohannis până când acesta nu va enunţa întrebarea pe care vrea să o adreseze în cadrul acestui scrutin. “Este probabil doar o glumă de 1 aprilie, pentru că Parlamentul a mai fost consultat pe această temă în urmă cu doi ani, iar parlamentarii PSD au votat în favoarea referendumului. Pentru toate aceste motive, ne dăm seama că acea consultare iniţială pe care am făcut-o, consultarea Parlamentului, a vizat doar o parte din marile probleme pe care le creează PSD”, se arată în punctul de vedere al partidului. Mai mult, Iohannis este acuzat că foloseşte justiţia “ca pe un cal troian pentru a determina un vot în favoarea sa şi a partidului care îl susţine”. “Este o tentativă grosolană de manipulare a electoratului. Preşedintele nu este în măsură să avertizeze nici Guvernul, nici Parlamentul – două instituţii fundamentale rezultate din votul cetăţenilor. Emiterea ordonanţelor de urgenţă reprezintă în momentul de faţă singura modalitate a Guvernului de a evita blocajele repetate ale preşedintelui Iohannis”, mai susţine PSD.

Amnistia şi graţierea “corupţilor”, interdicţia Guvernului de a emite ordonanţe şi justiţia nu pot fi supuse unui referendum popular. Iohannis insistă

 

 

 

×
Subiecte în articol: klaus iohannis referendum