x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Călin Popescu Tăriceanu: Boicotarea referendumului reprezintă un grav atac la democraţie

Călin Popescu Tăriceanu: Boicotarea referendumului reprezintă un grav atac la democraţie

24 Iul 2012   •   12:06
Călin Popescu Tăriceanu: Boicotarea referendumului reprezintă un grav atac la democraţie

Liderul deputatilor PNL, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat azi, intr-o conferinta de presa, ca decizia democrat-liberalilor de a boicota participarea la referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu reprezinta un grav atac la democratie.

"Boicotarea referendumului anuntata azi de PDL as califica-o ca un grav atac la democratie. Spun acest lucru deoarece participarea la vot a cetatenilor este un drept si o importanta obligatie civica pe care fiecare dintre noi o avem pentru ca sa putem influenta destinul nostru, al copiilor nostri, al tuturor. Cred ca nu avem dreptul daca nu participam la alegeri sa ne plangem de situatia care ne afecteaza din punct de vedere social, din punct de vedere economic sau din punct de vedere politic. La auzul acestei decizii, prima reactie a fost sa ma gandesc la un proverb popular: 'Fuga este rusinoasa, dar este sanatoasa", a spus Tariceanu, care a precizat ca Traian Basescu incearca sa gaseasca solutia revenirii la Cotroceni, aratand ca prin boicotarea referendumului este pus in pericol pragul validarii scrutinului.

"Aceasta solutie este una evidenta de evitare a confruntarii cu cetateanul, prin neparticipare poate sa asigure lipsa cvorumului si prin urmare reintoarcerea lui Basescu in functia de presedinte. Mi se pare ca este extrem de grav si in acest fel se demonstreaza inca o data ca minciuna este arma preferata a presedintelui - suspendat de data aceasta - care a facut presiuni pe toate canalele posibile, in tara si in strainatate, la Uniunea Europeana, pentru ca referendumul sa se organizeze dupa o regula neuzuala - si anume aceea a participarii a jumatate plus unul din populatia cu drept de vot - in timp ce recomandarile Comisiei de la Venetia, in timp ce referendumul anterior pentru demiterea presedintelui s-a desfasurat cu prezenta unei majoritati simple si decizia referendumului luata cu o majoritate simpla", a spus liberalul.

"Colegiul Director al Partidului Democrat Liberal a decis astazi (marti -n.r.) cu 89 de voturi pentru si o abtinere sa spuna 'nu' referendumului. Partidul Democrat Liberal, membrii si simpatizantii lui nu pot valida un sir de nereguli, de abuzuri, din aceasta perioada care au inceput acum doua luni si jumatate cu atacuri la judecatorii Curtii Constitutionale, cu eliminarea din joc a Avocatului Poporului, ca sa nu mai poata sa se pronunte asupra ordonatelor de urgenta ale Guvernului. Cu schimbarea presedintilor Camerelor intr-un mod in care ei sa nu se mai poata apara la Curtea Constitutionala si asa mai departe", a declarat Vasile Blaga, presedintele PDL.

×