x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Campanie cu cantec

Campanie cu cantec

17 Iun 2004   •   00:00

POLITIC

Daca in municipiul Cluj-Napoca, candidatii la primarie, Emil Boc (Alianta D.A.) si Ioan Rus (PSD), se ameninta reciproc cu para la organismele internationale pentru mijloacele neortodoxe folosite in campania electorala, la Bacau, actualul primar Dumitru Sechelariu (PSD) se face auzit cu... pumnul si cu neamurile pentru a fi reales. Sechelariu si-a chemat si fratele, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, pentru a-i atrage cat mai multe voturi.

Campanie cu pumni si rude

Dumitru Sechelariu a fost prins de turul doi al alegerilor locale "cu garda jos". Stapan pe intregul oras, el a crezut ca ii are pe toti la degetul cel mic si nu s-a obosit sa-si faca vreun fel de campanie electorala. Acum, pentru a recupera, si-a chemat si fratele in ajutor, secretar de stat in Ministerul Transporturilor.
DANA PICIU

Faptul ca a fost batut la puncte de catre "un tinerel din PUR" a picat pentru primarul Sechelariu ca o bomba. Avea nevoie sa faca ceva urgent si s-a gandit ca daca aplica campania gen Stavarache, intalniri cu oamenii, scrisori lasate in cutiile postale ale bacauanilor, va obtine si el un rezultat mai bun. A scos-o din joben pe Mioara Ciucur, o blonda despre care nimeni nu stie de unde a aparut, dar care este trecuta pe statul de plata al Teatrului "George Bacovia" din oras. A fost angajata printr-un simplu telefon dat directorului teatrului. La dreapta primarului, pe tot parcursul campaniei, stau Gabriel Ionita, seful corpului de control din Primarie, si fratele edilului, Sergiu Sechelariu, chemat in mare fuga de la Bucuresti. Peste tot este inconjurat de un numar impresionant de "activisti", dotati cu sapca, ochelari de soare si burta, printre care se gaseste si seful galeriei echipei de fotbal. Pentru ca presa locala sa nu mai stea cu ochii pe el si sa-i taxeze toate iesirile, Sechelariu schimba programul de intalniri cu electoratul de la o ora la alta.

CADOURI. Cu o jumatate de ora inainte de ora fixata, doua microbuze pline cu sacose parcheaza in zona in care urmeaza sa apara primarul. Aceste actiuni sunt coordonate de Mioara Ciucur, care imparte de zor oamenilor "cadourile". Sacosele contin un tricou cu Sechelariu, caiete cu chipul aceluiasi Sechelariu pe coperta, o cutie de creioane colorate. In multimea care vine la astfel de intalniri poti gasi mai multe categorii de oameni: curiosii, cei care vor sa primeasca ceva de pomana, cei care vor sa-i strige in fata primarului nemultumirile, pentru ca de 8 ani incearca fara succes sa intre la el in audienta, si cei mai multi, activistii lui care sosesc incet-incet dupa ce sacosele au fost impartite. In tot acest timp apare o alta masina cu instalatia audio si cu o mica scena pe care primarul se urca de fiecare data cand se adreseaza oamenilor.

LA PERIFERIE. Zona Tache, fosta Steaua Rosie din Bacau, este una de periferie. Aici traiesc multi rromi carora Primaria le da ajutoare sociale fara sa-i puna sa faca nimic. Oamenii din zona s-au cam saturat de ei, dar nu au incotro. "Nea Vasile" ii scrie o plangere unui tigan intre doua varste, putin ametit de bautura, care incepe sa planga in timp ce-si aduce aminte cum i-a murit sotia. Vrea sa-i dea si lui primarul mai multi bani, ca a ramas cu o droaie de copii pe care trebuie sa-i creasca singur. Cateva chivute tinerele cu doua-trei sacose PSD in mana vocifereaza nemultumite. "Ce mi-a dat caiete si culori, ma mai duc eu la scoala la varsta asta", spune una. "Nu-l votez, nu ne-a dat nimic. Nu toata lumea are copii sa-i trimita la scoala. Iar cei care au nu-i pot trimite ca nu au cu ce sa-i imbrace", spune alta tigancusa. Cativa elevi de scoala generala, in uniforme, asteapta cu cate un ghiveci in mana, in primul rand, sa vina primarul. "Ne-a trimis de la scoala", spune un pusti care stia ce treaba are el acolo. Vanzoleala incepe cand apare primarul inconjurat de ai lui si la brat cu frate-sau. Sechelariu incepe prin a-si cere scuze ca nu a venit mai demult printre ei sa le ceara "sprijinul neconditionat".

La finalul discursului sau, Sergiu Sechelariu le-a promis tuturor ca le face cate o sala de sport. Cel care incheie intalnirea este Dumitru Sechelariu, care are un fel de angajament. "Daca eu sunt patat sau corupt sau daca v-am vrut voua raul, tot raul din lume sa cada asupra mea si a familiei mele!" Oamenii care asteapta sa le vina si lor randul sa vorbeasca raman cu gura cascata pentru ca fratii Sechelariu dupa ce-si fac numarul pleaca lasandu-i intr-un nor de praf ridicat de jeepul in care se urca.

"Intai eu, apoi spuneti si voi"

Pentru a ajunge mai repede la inimile bacauanilor din zona Tache, Sechelariu le-a promis ca orice familie cu un singur parinte, orice pensionar cu o pensie mai mica de 2 milioane de lei si orice familie cu mai mult de trei copii va primi de la primar un sprijin material. Oamenii insa stiu ca acesti bani sunt tot ai lor. Nu mai au incredere in promisiuni. Incep sa vocifereze. Primarul nu suporta sa fie intrerupt. "Lasati-ma sa vorbesc. Intai eu, apoi spuneti si voi!" Unul mai curajos, roscat, cu ochelari, incearca sa-si exprime neincrederea. In acel moment, oamenii primarului il inghesuie si incearca sa-l scoata din multime in pumni. Scandalagiul este expulzat, primarul isi reia discursul. "Nu pot sa cred ca anul 2007, cand vom intra in Europa, il va gasi in fruntea Bacaului pe contracandidatul meu Romeo Stavarache", racneste Sechelariu la tiganii nedumeriti de legatura lor cu Europa. Le reproseaza oamenilor ca nu l-au votat in urma cu trei saptamani, exact inainte de primul tur al alegerilor locale, micsorand taxele si impozitele cu 40%. Microfonul este preluat apoi de fratele Sergiu, care le multumeste oamenilor care l-au trimis in Senat, de unde a putut sa plece la Ministerul Transporturilor, sa "trimita cei mai multi bani din fonduri europene catre Bacau".

Fotbal si politica la Cluj-Napoca

×
Subiecte în articol: politic primarul să-i sechelariu