x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Candidatul Iohannis se confruntă de unul singur. SNSPA i-a asigurat un spațiu neutru

Candidatul Iohannis se confruntă de unul singur. SNSPA i-a asigurat un spațiu neutru

de Ion Alexandru    |    18 Noi 2019   •   10:56
Candidatul Iohannis se confruntă de unul singur. SNSPA i-a asigurat un spațiu neutru

Klaus Werner Iohannis, candidat din partea PNL la alegerile prezidențiale, refuză să aibă o confruntare electorală cu contracandidatul său din turul al doilea, Viorica Dăncilă. Iohannis își va organiza singur o dezbatere, într-un mediu “safe”, în baza unui program stabilit de stafful său de campanie. Amfrition al acestui eveniment este europarlamentarul Rareș Bogdan, care a anunțat că Viorica Dăncilă nu are ce să caute la această dezbatere, cu toate că lupta electorală se dă între cei doi. Organizatorul “șuetei” este Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), care i-a pus la dispoziție prezidențiabilului un “spațiu neutru”, respectiv Aula Bibliotecii Centrale Universitare.

 

Conform unui comunicat de presă al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, “SNSPA și-a manifestat deschiderea de a asigura un spațiu neutru de desfășurare a unei dezbateri, în contextul apropierii celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România, pentru buna informare a opiniei publice și pentru cultura democratică a societății românești. Având în vedere anunțul public al candidatului PNL de a organiza o dezbatere cu formatori de opinie, reprezentanți ai mass-mediei și politologi și în urma dialogului cu echipa de campanie a candidatului Klaus Iohannis, propunerea SNSPA a fost agreată. Evenimentul va avea loc marți, 19 noiembrie 2019, într-un spațiu neutru politic, dar, în același timp, reprezentativ pentru societatea românească, respectiv în Aula Bibliotecii Centrale Universitare <>”.

Interesant este faptul că, deși este pentru prima dată de când se organizează alegeri libere în România, Iohannis refuză să dea piept cu contracandidata sa, SNSPA subliniază “importanța comunicării publice oneste, deschise, echilibrate, care să atingă teme esențiale privind modul în care funcționează instituțiile politice din România, modul în care s-a derulat mandatul actual al președintelui României, precum și direcțiile și prioritățile care pot contribui la viitorul țării”.

 

Președintele, ironizat pentru atitudinea sa

Pe surse, exista un scenariu potrivit căruia președintele PSD, Viorica Dăncilă, ar urma ca mâine să-i facă o “surpriză” lui Klaus Iohannis și să descindă la “dezbaterile” pe care acesta le organizează. În acest sens, europarlamentarul Rareș Bogdan, a precizat, ieri, că “domnul Iohannis nu are ce să discute cu doamna Viorica Dănciă, astfel încât candidatul PSD nu este binevenit a dezbaterea candidatului PNL”.

În replică, purtătorul de cuvânt al PSD, Valeriu Steriu, a precizat că “domnul Klaus Iohannis se ascunde sub fusta lui Rareș Bogdan. Are curaj doar într-un mediu protejat de SPP. E un mod laș de a face campanie și sunt convins că țara va sancționa acest comportament”. Și secretarul general adjunct a PSD, Codrin Ștefănescu, îl atacă pe Iohannis pe pagina sa de socializare în legătură cu această atitudine: “ Urmează în curând dezbaterea lui Iohannis cu Iohannis. Sunt invitați de onoare: jurnalistul Iohannis, politologul Iohannis și formatorul de opinie Iohannis. Dezbaterea e moderată de independentul Iohannis. Și acum putem să începem marea confruntare”.

La sfârșitul săptămânii trecute, doi bucureșteni au făcut un protest inedit la Palatul Cotroceni. Președintele Iohannis a fost invitat în mod inedit să ia parte la o dezbatere cu candidatul PSD la alegerile prezidențiale, Viorica Dăncilă. Doi bărbați s-au plimbat prin zona Palatului Cotroceni, cu pancarte inscripționate: “Ieși din găoace, puișor” și “Curaj, găină, că te tai”.

×